-
- Üyelik Tarihi
- 14 Ocak 2014
-
- Mesajlar
- 1,409
-
- MFC Puanı
- 354
Okula gitmedikleri dönemlerde evde sıkılan çocuğunuza yeni bir eğlence alanı yaratabilirsiniz, ona oyun hamuru hazırlayabilir, evde oyun hamuru ile oyunlar oynamasına ve böylece kendisini geliştirmesine fırsat tanıyabilirsiniz. Haydi kolları sıvayın!!!
Çocuğunuza oyun hamuru hazırlarken iki farklı tariften yararlanabilirsiniz. Biri hamuru pişirerek diğeri ise hamuru pişirmeden hazırlanıyor. Hangisini arzu ederseniz onu seçebilirsiniz...
Pişirerek hazırlanan oyun hamuru:
1 su bardağı un
1/2 su bardağı tuz
1 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı krem tartar
İstediğiniz renk gıda boyası
Yapılışı: Bütün malzemeleri iyice karıştırıp teflon bir kabın içine koyun. Ocağı çok kısık açarak üzerine koyun ve hızlı hızlı karıştırarak pişirin. Tencereye yapışmaması ve topaklanmaması gerekiyor. Kaşığa yapışmayacak hale gelene kadar pişirin. Soğuyunca hamurunuz oynamaya hazırdır. Hazır satılan hamurlardan hiç farkı olmuyor. Krem tartarı aktarlardan ya da pasta malzemeleri satan yerlerden bulabilirsiniz. Pahalı bir şey değil.
Yaptığınız hamuru ağzı kapalı bir kavanozda 3 hafta gibi uzun bir süre saklayabilirsiniz. ("3 Beyazsız Hamur İşleri" kitabından alınmıştır.)
Pişirmeden hazırlanan oyun hamuru:
1 su bardağı un
1/4 su bardağı tuz
1/2 su bardağı su
İstediğiniz renk gıda boyası
Yapılışı: Tuz ve unu bir kapa boşaltıp karıştırın, daha sonra su ve gıda boyasını ekleyin. Hamurda belirli bir yoğunluğa ulaşıncaya kadar hamuru yoğurun. Bu tarif ile yapılan hamur ancak tek kullanımlık dayanıklılığa sahiptir, kısa sürede kuruyabilir.
Çocuğunuz yaptığınız hamuru yerse:
Bu konuda endişe duymanıza gerek yok, çünkü yaptığınız hamurda yan etkili hiçbir katkı maddesibulunmuyor. Özellikle küçük çocuklar hamuru test etmek için birkaç sefer oyun hamurunu yiyebilir, ancak tadı tuzlu olan bu hamuru bir iki denemeden sonra yemeği bırakıp sadece oyun aracı olarak kullanacaktır.Olumsuz ve abartılı herhangi tepki vermeden sadece sabırla sonucu bekleyin!
Neler Yapabilirsiniz?
-Oyun hamuru ile oynamak ince motor becerileri diye bilinen becerilerin çocuğunuzda gelişmesini sağlar. Buna göre çocuğunuzun el kasları kuvvetlenir, parmak ve bilek hareketlerinin kontrol düzeyi artar, el-göz koordinasyonu gelişir. Siz de çocuğunuzda ince motor becerilerin gelişmesini istiyorsanız ona oyun hamuru yapmalı, oyun esnasında hamuru yoğurması için onu teşvik etmeli, plastik bıçakla hamuru kesmesine izin vermeli, oklava ya da merdane gibi araçları çocuğunuza oyun esnasında kullanması için tedarik etmelisiniz.
-Çocuğunuz oyun hamuru ile oynarken onun hayal gücünü geliştirmek için bazı ek materyaller sağlayabilirsiniz. Örneğin farklı pasta kalıpları, doğum günü mumları ya da aklına her ne varsa...
-Özellikle küçük çocukların dikkat seviyeleri oldukça azdır. Oyun hamuru ile oynamak çocuğunuzun dikkat süresini geliştirmek için mükemmel bir tercihtir. Çocuğunuz oynarken ona eşlik edebilir, fikirlerinizi onunla paylaşabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun dikkatini oyuna daha çok çekebilir, dikkat süresinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
-Çocuğunuzu hamuru hazırlama sürecine mutlaka dahil edin. Böylece maddelerin değişimi hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olabilirsiniz.
-Oyun oynarken mutlaka ona eşlik edip oyun esnasında dil gelişimi destekleyin. Farklı kelimeler ve ifadeler kullanarak kelime gelişime yardımcı olun. Örneğin üstünde, altında, sağında, solunda, arkasında, içinde gibi ifadeler kullanarak çocuğunuz hem yön bilgisini hem de konuyla ilgili kelime bilgisini geliştirebilirsiniz.
-Dokunma, sıkma, yoğurma gibi duyusal hareketler çocuğunuzun stres ve gerginliğini alacak, onu rahatlatıp sakinleştirecektir. Bu nedenle onu her fırsatta "-özellikle gergin ya da üzgün olduğunu hissettiğiniz anlarda- hamur oyunu oynaması için teşvik etmelisiniz.
-Küçük hayvan ve insan oyuncaklarla çocuğunuzun oyununu geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
İDİL SEDA AK