• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Overclock Nedir? Ne İşe Yarar? İşlemcilerde Overclocking Nasıl Yapılır.

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Overclock Nedir?

Overclock; bir işlemciyi, orijinal hızından daha yüksek hızlara çıkarmaktır. Örneğin 2800 Mhz bir işlemciniz var diyelim onada bağlı olarak FOXCONN (genelde casper makinalarda kullanılır) marka uyumlu bir anakartınız. Bu işlemcinin değerini 2800'den 3000 e çıkartabilirsiniz işte bu bir overclock işlemidir. İşlemcinin kendi hızından üst seviyelere çıkarılmasına Overclock diyoruz.

Şimdi, bu yazımızda hangi işlemci daha iyi overclock olur sorusunun cevabını vermek yerine, acemi arkadaşlar için overclock mantığını anlatmak. Aynı zamanda overclock yaparken nelere dikkat edilir, overclock işlemini etkileyen faktörler nelerdir gibi sorulara cevap aramaya çalışıyoruz.

Neden Overclock?

Her zaman aklınızda bulunması gereken şudur işlemci hızının bilgisayarın hızını belirleyen faktör olmadığından; Sabit Disk, Ekran Kartı, Bellek gibi donanımların bilgisayar hızındaki etmenlerinin en az işlemci kadar olduğundan sürekli bahsettik. Örnek vererek olayı anlatırsak, sanırım daha mantıklı olacak: Şahsen, 2800 MHZ işlemci, 5400 devir dönen Sabit Diskli bilgisayarı, 2400 MHz işlemcili 7200 devir dönen baba Sabit Disk'li bir bilgisayar ile değişmem.

Overclockla sadece belli bir hıza ücret ödemeden sahip olunabilir de gibi bakmak lazım.

Overclock işlemi, genelde işlemciden daha yüksek performans alınması için yapılan bir işlemdir. Bu işi hobi olarak yapan da var, test maksatlı yapan da var.

Overclock İşleminin Ne Olduğunu Anladım. Ama Overclock İşlemini Nasıl Yapacağım?

Şimdi, bunu anlayabilmek için, ilk başta işlemcinin hızının nasıl belirlendiğini bilmek gerekir. İşlemci hızını belirleyen iki faktör vardır. Bunlardan birincisi, veriyolu hızı (FSB); diğer ise işlemci çarpanı. Bu iki değerin çarpımı, bize işlemcinin hızını verir. Örneğin, veriyolu hızı 100 MHz ve çarpanı 17 olan bir işlemcinin çalışma hızı:
100x17= 1700 MHz olarak bulunabilir.
Şimdi tahmin edeceğiniz üzere, bu değerlerden herhangi birinin arttırılması, işlemcinin daha yüksek hızlarda çalışmasını sağlar. Mesela, 100 MHz olan veriyolu hızı, 102 MHz olsaydı:
102x17= 1734 MHz. Yani işlemcimiz, 1700 MHz yerine 1734 MHz'de çalışacaktı. Veya çarpanı değiştirseydik, yine aynı şekilde hız artmış olacaktı :
100x18= 1800 MHz

Yine tahmin edeceğiniz üzere, eğer bir işlemcinin hızı arttırılmak istendiğinde, bu iki değerden bir tanesinin veya her ikisinin değiştirilmesi gerekiyor.

Yalnız dediğim gibi bu işlemler tamamen anakartınıza ve işlemciniz bağlı olaylardır. Zamanında Celeron 300A kullanırken işlemcimi Celeron 450'e kadar Overclock yaptığımıda biliyorum.

Diğer Overclock Yapılan Ürünler :

İşlemciler gibi Ekran Kartlarınında Overclock'u vardır. Onlardada hemen hemen aynı yöntemler kullanılmakta yani yine çarpanların değiştirilmesiyle olmakta. Örnek olarak ATI ekran kartlarının üzerinde gelen Ati Tools programlarında Ekran Kartının Orjinal Çarpanları değiştirilip daha fazla performans alabilmek mümkün.

Dikkat Edilecek Noktalar:

Overclock işlemleri CPU ların frekanz ayarları ile oynamak işlemcilerin aşırı derecede ısınmasına ve sıcaklıktan ötürü sistemin değişik hatalar vermelerine neden olmaktadır. Onun için iyi bir veya bir kaç soğutucu sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlayabilir.
 
Üst