Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Öşür Nedir - Öşür Miktarı Nasıl Verilir?

Kaf_Dağı

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    9 May 2015
  • Mesajlar
    267
  • MFC Puanı
    49
Öşür Nedir - Öşür Miktarı Nasıl Verilir?

Öşür arazisinden çıkan mahsulün zekatına, -onda bir (1/10) demek olan- öşür denilmiştir. Öşür; ayet, hadıs ve icma ile sabit olup farzdır. ayet-i kerımede (mealen): “Ey ıman edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çıkardıklarımızın temiz (helal)lerinden infak edin (zekat ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkılmadan) alıcısı olmadığınız şeylerin fenasını vermeye yeltenmeyin. Ve bilin ki Allah Ganı ve Hamıd’dir.” (Bakara Suresi, ayet 267) buyurulmuştur.

Bir arazı, yağmur, çay veya ırmak sularıyla sulanırsa mahsulatı onda bir nisbetinde; dalyanlar ile, dolablar ile hayvanlar ile, satın alınacak sular ile bütün sene veya senenin yarısından fazla sulanırsa yirmide bir nisbetinde öşür verilir. Tohumlar veya amele ücretleriyle sair masraflar bundan tenzil edilmez, düşülmez.

Öşürde, arazı sahibinin akıllı, baliğ (ergen), zengin olması şart değildir. Öşürde itibar, arazı sahibine değil, araziyedir. Yanı, mal sahibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.

Altın, gümüş, para ve ticaret mallarından, yılda bir defa zekat vermek lazımken; arazide yılda kaç mahsul elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lazımdır.

Diğer malların zekatında, malın-paranın üzerinden bir yıl geçmesi şart olduğu halde, mahsullerde bir yıl geçmesi ıcap etmez.

Bal, ceviz, susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, payam (badem), zeytin ve benzeri maddeler ile pamuk, palamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, şeker pancarı, çay yaprağı ve benzeri mahsullerden öşür verilir.

Çayır otu, dut yaprağı, fesleğen yaprağı, buğday, mısır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasulye, soğan, sarımsak, kavun, karpuz, salatalık, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik gibi her türlü meyvelerden; yulaf, fiğ, burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.

Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, (o ağaçların meyvelerinden, soğan ve sarımsaktan) da öşür vermek lazımdır.

Öşür arazisi içinde, ekilmediği halde kendiliğinden çıkan mahsulden de öşür verilir.

Hülasa İmam-ı A’zam Hazretleri: “Yerden, araziden elde edilen mahsulün azında da çoğunda da öşür farzdır.” buyurdular.​
 
Üst Alt