-
- Üyelik Tarihi
- 24 Mar 2017
-
- Mesajlar
- 4,579
-
- MFC Puanı
- 1,437
Malzemeler:
- 5 adet 250 gr kemikli dana inciği
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 30 gr (4 çorba kaşığı) un
- 45 gr (3 çorba kaşığı) margarin
- 200 gr (2 orta boy) soğan
- 1 diş sarmısak
- 500 gr konkase domates
- 250 ml (1 su bardağı)sek beyaz şarap
- 300 ml (1 1/4 su bardağı) et suyu
- Buke garni
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1 demet maydanoz
Yapilisi:
Etleri bir tencereye, üzerini örtecek kadar soğuk su ilave ederek koyun. Bir taşım kaynatıp bir süzgece aktarın ve soğuk suya tutun. Etleri tekrar bir tencereye koyun. Üzerlerini örtecek kadar et suyu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Üzerlerindeki köpüğü alıp, atın. Karanfilli soğanı ve *buke garniyi ilave edip, tuz ve biberini kattıktan sonra, ağır ateşte 1 saat pişirin. Bu arada fırınınızı 160°C'ye getirip ısıtın. Etler pişince ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Pişme suyunu süzdürerek alın. Birkaç kaşığını etlerin üzerine gezdirin.Etlerin üzerini alüminyum folyo ile örtüp önceden ısıtılmış ama etler içine konduğunda söndürülmüş olan fırına sürün.
Kalan et suyunu bir taşım kaynatın. 45 gr margarin ve 45 gr un ile meyane hazırlayın. Et suyunu meyaneye yedirin. Böylece bir dana velutesi hazırlamış olacaksınız.Bu veluteyi, tahta spatula ile sık sık karıştırarak dibini tutturmadan, ağır ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın. Sosun tuzunu ve biberini kontrol edin. Kremayı ve limon suyunu ekleyin. Dilerseniz velute ile birlikte orta boy 1/2 limonun suyu katılarak haşlanmış mantar ilave edebilirsiniz.
Etleri fırından alın. Üzerilerine sosu, bir tel süzgeçten geçirerek gezdirin. Maydanozu serpip, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak servis yapın.
*Buke Garni:
Defne yaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiği bir iple birbirlerine bağlanır. Bir ucu uzun bırakılır. Böylece pişme sırasında yemeğin içine sarkıtılan buke garni, gerektiği zaman kolayca yemeğin dışına alınıp, atılır. Buke garnin ana malzemesi, defne, maydanoz sapı ve yaman kekiği olmakla birlikte çoğu kez bunlara kereviz sapı ve pırasa da ilave edilir. Buke garninin değişir bazı Akdeniz ülkelerinde ada çayı, ile hatta karanfil bile buke garni içinde yer alır klasik ölçü 2 -3 dal maydanoz 1 dal yaban kekiği , 1-2 defne yaprağıdır. Yabani kekiğin bulunmadığı yerlerde yerine kekik kullanılabilir. Gerekli görülürse buke garni 1 tülbentte hazırlanabilir
- 5 adet 250 gr kemikli dana inciği
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 30 gr (4 çorba kaşığı) un
- 45 gr (3 çorba kaşığı) margarin
- 200 gr (2 orta boy) soğan
- 1 diş sarmısak
- 500 gr konkase domates
- 250 ml (1 su bardağı)sek beyaz şarap
- 300 ml (1 1/4 su bardağı) et suyu
- Buke garni
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1 demet maydanoz
Yapilisi:
Etleri bir tencereye, üzerini örtecek kadar soğuk su ilave ederek koyun. Bir taşım kaynatıp bir süzgece aktarın ve soğuk suya tutun. Etleri tekrar bir tencereye koyun. Üzerlerini örtecek kadar et suyu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Üzerlerindeki köpüğü alıp, atın. Karanfilli soğanı ve *buke garniyi ilave edip, tuz ve biberini kattıktan sonra, ağır ateşte 1 saat pişirin. Bu arada fırınınızı 160°C'ye getirip ısıtın. Etler pişince ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Pişme suyunu süzdürerek alın. Birkaç kaşığını etlerin üzerine gezdirin.Etlerin üzerini alüminyum folyo ile örtüp önceden ısıtılmış ama etler içine konduğunda söndürülmüş olan fırına sürün.
Kalan et suyunu bir taşım kaynatın. 45 gr margarin ve 45 gr un ile meyane hazırlayın. Et suyunu meyaneye yedirin. Böylece bir dana velutesi hazırlamış olacaksınız.Bu veluteyi, tahta spatula ile sık sık karıştırarak dibini tutturmadan, ağır ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın. Sosun tuzunu ve biberini kontrol edin. Kremayı ve limon suyunu ekleyin. Dilerseniz velute ile birlikte orta boy 1/2 limonun suyu katılarak haşlanmış mantar ilave edebilirsiniz.
Etleri fırından alın. Üzerilerine sosu, bir tel süzgeçten geçirerek gezdirin. Maydanozu serpip, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak servis yapın.
*Buke Garni:
Defne yaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiği bir iple birbirlerine bağlanır. Bir ucu uzun bırakılır. Böylece pişme sırasında yemeğin içine sarkıtılan buke garni, gerektiği zaman kolayca yemeğin dışına alınıp, atılır. Buke garnin ana malzemesi, defne, maydanoz sapı ve yaman kekiği olmakla birlikte çoğu kez bunlara kereviz sapı ve pırasa da ilave edilir. Buke garninin değişir bazı Akdeniz ülkelerinde ada çayı, ile hatta karanfil bile buke garni içinde yer alır klasik ölçü 2 -3 dal maydanoz 1 dal yaban kekiği , 1-2 defne yaprağıdır. Yabani kekiğin bulunmadığı yerlerde yerine kekik kullanılabilir. Gerekli görülürse buke garni 1 tülbentte hazırlanabilir