-
-
-
- MFC Puanı
- 79
Kuruluş 15 Kasım 1956
Tür Devlet
Eğitim dil(ler)i İngilizce
Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar
Doktora öğrencileri 2400
Konum Ankara, Türkiye
Okul Renkleri Kırmızı ve beyaz Kırmızı ve beyaz
Web sitesi metu.edu.tr/tr (Türkçe) metu.edu (İngilizce)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek Üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitemizin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getiren ve çağdaş eğitimin öncüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında ülkemizin ilk kampusu olan bugünkü yerine taşınmıştır.
İlk olarak 1956 yılında Mimarlık Bölümü öğretime açılmış, 1957 Şubat döneminde de Makine Mühendisliği Bölümü'nde öğretime başlanmıştır. 1957-1958 öğretim yılı başında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakülteleri kurulmuş, 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlanmıştır. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başlamıştır. Bugün, ODTÜ'de 47 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte bulunmaktadır.
Üniversitemiz bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 152 lisansüstü program yürütülmektedir. Bu enstitülerden Deniz Bilimleri Enstitüsü İçel-Erdemli'de çalışmalarını yürütmektedir.
ODTÜ'de öğretim dili İngilizcedir. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilmektedir.
Kurulduğu günden bu yana geçen süre içerisinde bilimsel düzeyi, kültürel ve düşünsel boyuttaki ağırlığı ve nitelikli mezunları ile ülkemizin seçkin ve saygın kurumlarından biri haline gelen üniversitemizde bugün yaklaşık, 750 öğretim & üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 400 öğretim görevlisi, 1,400'den çok araştırma görevlisi, 21.000'i aşkın öğrenci bulunmaktadır. Toplam mezun sayısı ise 80.000'in üzerindedir.
Akademik birimler
Mimarlık Fakültesi
Mimarlık Bölümü
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Fen Edebiyat Fakültesi
Biyoloji Bölümü
Kimya Bölümü
Tarih Bölümü
Matematik Bölümü
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Felsefe Bölümü
Fizik Bölümü
Psikoloji Bölümü
Sosyoloji Bölümü
İstatistik Bölümü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme Bölümü
İktisat Bölümü
Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Eğitim Fakültesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü
İlköğretim Bölümü
Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü
Mühendislik Fakültesi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
Kimya Mühendisliği Bölümü
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
Mühendislik Bilimleri Bölümü
Çevre Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Makine Mühendisliği Bölümü
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Maden Mühendisliği Bölümü
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü
Enstitüler
Uygulamalı Matematik Enstitüsü
Enformatik Enstitüsü
Deniz Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Yabancı Diller Yüksekokulu
Temel İngilizce Bölümü
Modern Diller Bölümü
Akademik Yazı Merkezi
Meslek Yuksek Okulu(MYO)
Yüksek eğitim standartları
ODTÜ uluslararası düzeyde yüksek eğitim standartlarını korumayı amaç edinmiştir. Mühendislik Fakültesi'ndeki pek çok bölüm ODTÜ'nün isteği üzerine Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) adındaki akreditasyon kurumu tarafından değerlendirilmiş ve bu kurumun onayını almıştır. Eğitimde uluslararası düzeyi korumaya çalışan ODTÜ'nün Mühendislik Fakültesi, 1977 yılında, UNESCO Mühendislik Eğitimi kurumu tarafından "Gümüş Onur Arması" na, Amerika Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü [IEEE] tarafından da "Akreditasyon Faaliyetlerinde Başarı Ödülü"ne layık görülmüştür. Fakat üniversite, ne yazık ki, 2006 yılında yapılan değerlendirmede, Avrupa'nın en iyi ilk beş yüz üniversitesi arasına girmeyi başaramamıştır. Bunda, nitelikli öğretim elemenlarının, Sabancı ve Koç gibi yeni açılan özel üniversiteleri tercih etmelerinin büyük payı vardır.
Tür Devlet
Eğitim dil(ler)i İngilizce
Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar
Doktora öğrencileri 2400
Konum Ankara, Türkiye
Okul Renkleri Kırmızı ve beyaz Kırmızı ve beyaz
Web sitesi metu.edu.tr/tr (Türkçe) metu.edu (İngilizce)
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek Üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitemizin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türk yüksek öğrenim sistemine birçok yenilik getiren ve çağdaş eğitimin öncüsü olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ilk yıllarını Kızılay'da Müdafaa Caddesi'nde Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile TBMM arkasında bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında ülkemizin ilk kampusu olan bugünkü yerine taşınmıştır.
İlk olarak 1956 yılında Mimarlık Bölümü öğretime açılmış, 1957 Şubat döneminde de Makine Mühendisliği Bölümü'nde öğretime başlanmıştır. 1957-1958 öğretim yılı başında Mimarlık, Mühendislik ve İdari Bilimler Fakülteleri kurulmuş, 1959 yılında da Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşu tamamlanmıştır. Eğitim Fakültesi ise 1982 yılında öğretime başlamıştır. Bugün, ODTÜ'de 47 lisans programının yürütüldüğü beş fakülte bulunmaktadır.
Üniversitemiz bünyesinde bulunan Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Deniz Bilimleri Enstitülerinde ise 152 lisansüstü program yürütülmektedir. Bu enstitülerden Deniz Bilimleri Enstitüsü İçel-Erdemli'de çalışmalarını yürütmektedir.
ODTÜ'de öğretim dili İngilizcedir. Hazırlık sınıfı öğrencilerine İngilizce eğitimi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından verilmektedir.
Kurulduğu günden bu yana geçen süre içerisinde bilimsel düzeyi, kültürel ve düşünsel boyuttaki ağırlığı ve nitelikli mezunları ile ülkemizin seçkin ve saygın kurumlarından biri haline gelen üniversitemizde bugün yaklaşık, 750 öğretim & üyesi (Prof., Doç., Yrd.Doç.), 400 öğretim görevlisi, 1,400'den çok araştırma görevlisi, 21.000'i aşkın öğrenci bulunmaktadır. Toplam mezun sayısı ise 80.000'in üzerindedir.
Akademik birimler
Mimarlık Fakültesi
Mimarlık Bölümü
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Fen Edebiyat Fakültesi
Biyoloji Bölümü
Kimya Bölümü
Tarih Bölümü
Matematik Bölümü
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Felsefe Bölümü
Fizik Bölümü
Psikoloji Bölümü
Sosyoloji Bölümü
İstatistik Bölümü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme Bölümü
İktisat Bölümü
Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Eğitim Fakültesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü
İlköğretim Bölümü
Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü
Mühendislik Fakültesi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
Kimya Mühendisliği Bölümü
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
Mühendislik Bilimleri Bölümü
Çevre Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Makine Mühendisliği Bölümü
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Maden Mühendisliği Bölümü
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü
Enstitüler
Uygulamalı Matematik Enstitüsü
Enformatik Enstitüsü
Deniz Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Yabancı Diller Yüksekokulu
Temel İngilizce Bölümü
Modern Diller Bölümü
Akademik Yazı Merkezi
Meslek Yuksek Okulu(MYO)
Yüksek eğitim standartları
ODTÜ uluslararası düzeyde yüksek eğitim standartlarını korumayı amaç edinmiştir. Mühendislik Fakültesi'ndeki pek çok bölüm ODTÜ'nün isteği üzerine Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) adındaki akreditasyon kurumu tarafından değerlendirilmiş ve bu kurumun onayını almıştır. Eğitimde uluslararası düzeyi korumaya çalışan ODTÜ'nün Mühendislik Fakültesi, 1977 yılında, UNESCO Mühendislik Eğitimi kurumu tarafından "Gümüş Onur Arması" na, Amerika Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü [IEEE] tarafından da "Akreditasyon Faaliyetlerinde Başarı Ödülü"ne layık görülmüştür. Fakat üniversite, ne yazık ki, 2006 yılında yapılan değerlendirmede, Avrupa'nın en iyi ilk beş yüz üniversitesi arasına girmeyi başaramamıştır. Bunda, nitelikli öğretim elemenlarının, Sabancı ve Koç gibi yeni açılan özel üniversiteleri tercih etmelerinin büyük payı vardır.