Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ormanın Önemi Nedir?

PeriKızı

Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    22 May 2019
  • Mesajlar
    8,674
  • MFC Puanı
    26,804
Orman, ağaçların oluşturduğu bir topluluktur. Orman; ağaçlar, çalı, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar ve çeşitli hayvanlarla, toprağın meydana getirdiği bir ekosistemdir. Ormanlar, tartışılmayacak şekilde doğaya yani tüm canlılar alemine faydalar sağlayan bir ekosistemdir. Ormanlar; kendisini oluşturan üyelerin, uzun zamanlardan beri karşılıklı olarak etkileşmeleri ile birlikte biyolojik bir dengeye sahiptir. Ormanların Önemi ve Faydalarını bu biyolojik dengenin varlığı açıklamakta yeterlidir. Öyle ki bu dengenin bozulmaması ormanların sağlığı ve varlığı açısından şarttır. Söz konusu denge bozulursa, ormanların varlığını sürdürme olanağı ortadan kalkar.

Orman ekosistemi içinde bulunan her varlık, gözle görülsün ya da görülmesi, ister dev bir ağaç isterse gözle görülemeyecek ölçekteki bir bakteri olsun, ormanların vazgeçilmez bir parçasıdır. Kısacası ormanlar, yaşayan, çoğalan dinamik bir olguyu ifade eder. Ormanlar, insanlığa sağlık ve estetik katkılar sunması yanında iktisadi bir kaynaktır aynı zamanda. Başlangıçta insanlar için günlük ihtiyaç kaynağı olan ormanlar, modern çağda artık yaşamın her alanında vazgeçilmez bir unsur oldu. Ormanlar, sadece maddi bir unsur değil, estetik bir olgu olarak öne çıkmaya da başladı.

Ormanların Faydaları Maddeler Halinde

1. Yakacak (Isınma Ürünü) olarak Kullanım
Ormanın ilk kullanımı, ağaçların odun olarak kullanılması şeklinde olmuştur. Isınma aracı olarak kullanılan orman ürünlri artık bu özelliğinden çok daha fazla öneme sahip hale gelmiştir.

2. Mobilya Ürünü olarak Kullanılma
Orman ürünlerinin; kereste olarak sadece masa sandalye dolap imalatı değil, iki binin üzerinde kullanım olanağına sahip olduğu bilinmektedir. Kerestenin teknolojik özellikleri üzerinde yapılan araştırmalar, keresteden yararlanma şekillerinin ve olanaklarının daha da artacağını göstermektedir.

3. Kağıt Ürünleri Olarak Kullanımı
Basım yayım ürünlerinde, kitap ve dergi hammaddesi olarak orman ürünlerinin kullanımı geçmişten günümüze gelen çok önemli bir unsurdur.

4. Gıda ürünü Olarak
Ormanlar reçine, tanen, sığla yağı, defne yaprağı, defne yağı, mantar, çamfıstığı, keçiboynuzu (harnup), kestane, somak, cehri, mahlep, kitre (geven), meyankökü, meyan özü, kekik, ıhlamur çiçeği, adaçayı, menengiç, salep vb. sayılamayacak denli çok ürünle insanoğlunun yararlandığı en büyük doğal kaynaktır.

5. Orman Su Varlığını Korur ve Düzenler
Ormanların yağışları artırdığı konusunda önemli bulgular açıklanmıştır. Ağaçların kökleriyle topraktan aldığı suyu yapraklarıyla atmosfere vermektedir. Bunun sonucunda havadaki nem oranı artmaktadır. Bir meşe ağacının, günde 570 litre suyu: ortalama olarak bu yolla (transpirasyon) atmosfere verebilme özelliği vardır. Ormanların aynı zamanda, suyun niteliğini iyileştirici yanı da bulunmaktadır. Ormanlar, su varlığının yalnızca düzenliliğini değil, aynı zamanda bu suların temizliğini de sağlamaktadır.

6. İklim ve Orman
Ormanlar ve iklim arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Bunun anlamı, ormanın iklim üzerindeki etkilerine karşılık, iklimin de orman üzerinde etkileridir. İklim, orman ekosistemlerinin yapısı üzerinde önemli bir etkendir. Bununla birlikte ormanların tipleri ve özellikleri, yayılış bölgelerindeki iklim, bölge ve toprak durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

7. Canlıların Yaşama ortamıdır.
Ormanların bir parçası olan canlıların varlığı önemlidir. Bu canlıların yaşamalarını ve gelişmelerini sağlayan bir faktör olarak ormanlar, yaşamın dinamik unsurlarının bir parçası ve ekosistemi nedeniyle aynı zamanda bir bütünü olarak düşünülmelidir.

8. Ormanlar Erozyon ve toprak kaymasına karşı gereklidir
Ormanlar, toprak kaybı, toprak kayması gibi toprak hareketlerine karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

9. Orman Oksijen Kaynağıdır
Ormanların, havadaki kirliliği emip tozu süzmektedir. Buna örnek olarak, 1 hektar çam ormanının yılda 30-40 ton, ladin ormanının 32 ton ve kayın ormanının 68 ton kadar bir tozu süzmesi gösterilebilir.

Ormanların oksijen üretme etkinliği üzerine yapılan bir araştırmada, hektar başına olmak üzere, iğne yapraklı ormanların yılda 30 ton, geniş yapraklı ormanların 16 ton, tarım kültürlerinin ise 3-10 ton oksijen ürettiği saptanmıştır.

10. Estetik Olgudur
Ormanlar, çevre ve doğa güzelliğine katkıları ile çok önemli bir rol oynamaktadır. Ormansız bölgelerle ormanı bol olan bölgeleri kıyaslamak bile mümkün değildir.

Ormanların başlıca faydaları liste halinde de olsa yukarıdakilerle sınırlı değildir. Ormanların daha aklımıza gelen gelmeyen binlerce faydası bulunmaktadır.
 
Üst Alt