Bilindiği gibi son yıllarda semt pazarlarında bile en çok tercih edilen gıdalar organik olanlar. ancak yakın zamanda ABD'de yapılan bir araştırma organik gıda tezini çürütecek nitelikte.
Bilim insanları organik gıda tüketenler ile normal gıda tüketenleri kıyaslayan 17 çalışmayı inceledi. Sonuç şaşırtıcıydı. Organik gıdayla beslenen grup diğer gruptakilerden daha sağlıklı değildi.
ABD'de Stanford Üniversitesi'nin araştırmasına göre organik gıdalar ile normal gıdalar arasında besin ve vitamin değerleri bakımından çok önemli bir farka rastlanmadı. Organik gıdaların öne çıkan faydası ise normal gıdalara oranla yüzde 30 oranında daha az ilaç kalıntısı taşıyor olması.
Araştırmada ayrıca organik gıdalarda üretimde kullanılan gübredeki farklılık nedeniyle daha fazla nitrojen bulunduğu ancak bunun sağlık açısından fayda sağlamadığı belirtildi.
Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada aralarında organik meyve sebze buğday et yumurta ve sütün de bulunduğu 200 ürün organik olmayan emsalleriyle karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda organik ve normal gıdaların besin ve vitamin değerleri bakımından birbirlerinden çok farklı olmadığı ortaya çıktı. Stanford Üniversitesi adına araştırma yapan bilim insanları meyve ve sebzelerde aynı oranda vitamin sütteyse aynı oranda protein ve yağ saptadı.
Bilim insanları organik gıda tüketenler ile normal gıda tüketenleri kıyaslayan 17 çalışmayı inceledi. Sonuç şaşırtıcıydı. Organik gıdayla beslenen grup diğer gruptakilerden daha sağlıklı değildi.
ABD'de Stanford Üniversitesi'nin araştırmasına göre organik gıdalar ile normal gıdalar arasında besin ve vitamin değerleri bakımından çok önemli bir farka rastlanmadı. Organik gıdaların öne çıkan faydası ise normal gıdalara oranla yüzde 30 oranında daha az ilaç kalıntısı taşıyor olması.
Araştırmada ayrıca organik gıdalarda üretimde kullanılan gübredeki farklılık nedeniyle daha fazla nitrojen bulunduğu ancak bunun sağlık açısından fayda sağlamadığı belirtildi.
Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada aralarında organik meyve sebze buğday et yumurta ve sütün de bulunduğu 200 ürün organik olmayan emsalleriyle karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda organik ve normal gıdaların besin ve vitamin değerleri bakımından birbirlerinden çok farklı olmadığı ortaya çıktı. Stanford Üniversitesi adına araştırma yapan bilim insanları meyve ve sebzelerde aynı oranda vitamin sütteyse aynı oranda protein ve yağ saptadı.