Japon mutfağının vazgeçilmezi olan lezzetli pirinç topları
Japonlar, pirinç olmadan hazırlanmış bir masayı sofra olarak görmezler. Pirinç her öğünde bulunması gereken bir besindir. Yemek hazır mı sorusu yerine pirinç hazır mı sorusunu sorduracak kadar da sevilmektedir. Japon mutfağında, pirinçten yapılan yemeklerden birisi de Onigiri dir.
Hazır paketlerde satılan Onigiri
Süslenmediği sürece basit görünüşlü olan Onigiri, popülerliğinden dolayı, marketlerde hazır olarak hatta sadece Onigiri bulunduran dükkânlarda satılmaktadır.
Japonlar, pirinç olmadan hazırlanmış bir masayı sofra olarak görmezler. Pirinç her öğünde bulunması gereken bir besindir. Yemek hazır mı sorusu yerine pirinç hazır mı sorusunu sorduracak kadar da sevilmektedir. Japon mutfağında, pirinçten yapılan yemeklerden birisi de Onigiri dir.
Hazır paketlerde satılan Onigiri
Süslenmediği sürece basit görünüşlü olan Onigiri, popülerliğinden dolayı, marketlerde hazır olarak hatta sadece Onigiri bulunduran dükkânlarda satılmaktadır.
Onigiri yi en çok üçgen şeklinde görmüş olsak da yuvarlak ve silindir olarak da yapılmaktadır. İçerisine pirince yakışan ya da kişinin damak tadına uyan herşey konulabilmektedir. Geleneksel olarak hazırlanmış bir Onigiri ise, umebashi (salamura edilmiş meyve), ızgara edilmiş tuzlu somon, katsuobushi (palamut balığının fümelenip, fermente edilmesinden sonra kurutulması), kombu (bir tür su yosunu), tarako (tuzlu balık yumurtası yiyeceği) veya diğer tuzlu, ekşi malzemelerle doldurulur.
Evde iyi bir Onigiri yapmak istiyorsak altın kural taze pişmiş sıcak pirinçtir. Soğuk pirinçle iyi bir Onigiri yapılamaz. Sıcak pirinç ise ılıklaştığı zaman yapılmaya hazır hale gelir ve pirinç toplarının içi doldurulur, istenilen şekil verilir. İkinci altın kural ise küçük taneli pirinç kullanılmasından geçer. Pirinçler küçük taneli olursa, yapıştırmak kolay olur. Eller soğuk suyla ıslatılıp, tuzla ovulduktan sonra ılık hale gelmiş olan pirinç avuca konur. Pirincin içerisine konulacak olan malzeme hafifçe içeri itilmelidir. Şekil verilirken de aynı özen söz konusu olduğu için hafifçe basılarak bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Buzdolabında belirli bir süre bekledikten sonra hazırlamış olduğunuz pirinç toplarını yiyebilirsiniz.
Onigiri Tarifi
- 4 bardak haşlanmış pirinç
- Tuz
- Şeritler halinde kesilmiş nori (kurutulmuş deniz yosunu)
- Nori yerine çörek otu veya susam kullanabiliyoruz.
- Yukarıda belirtmiş olduğum geleneksel malzemeler
- Bizim bu malzemeleri kullanabilmemiz zor bu yüzden damak tadımıza uyabilecek güzel seçenekler var. Onigiri içerisine et koyabiliyoruz (sebzeleri de). Tavukgöğsü ya da mayonezle ton balığının yer aldığı iç örnek verilebilir. Bununla birlikte köri, karabiber ve ızgara edilmiş tuzlu somon da kullanılabilir.