Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
Kuruluş 1 Nisan 1975

Tür Devlet

Eğitim dil(ler)i Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca

Rektör Hüseyin Akan

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sait Bilgiç Prof.Dr. Ahmet Bulut Prof.Dr. Ferşat Kolbakır

Akademik personel 1.982

Üniversite yayınları OMÜ Bülten

Akademik birimler 4 enstitü 12 fakülte 2 yüksekokul 9 meslek yüksekokulu Rektörlüğe bağlı diğer birimler

Konum Atakum, Samsun

Web sitesi omu.edu.tr

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1975 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin merkez yerleşkesi, Karadeniz bölgesinde uluslararası bir limana sahip olan Samsun’dadır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Amasya, Ordu ve Sinop dahil toplam 10 kent ve beldeye yayılmış fakülte ve okullarıyla bölgesel bir üniversitedir. İlk kurulduğunda, Tıp Fakültesi’nde sadece 26 öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitemizin öğrenci sayısı, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında 231 yabancı uyruklu, 753 yükseklisans, 308 doktora öğrencisi dahil olmak üzere toplam 28,030’a ulaşmıştır. Üniversitemizde ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen öğrencilerin yanısıra özellikle Samsun ve çevre illerden gelen öğrencilerimiz büyük çoğunluğu oluşturmaktadır.

2002-2003 akademik yılı sonu verilerine göre; üniversitemizde 189 Profesör, 185 Doçent, 579 Yardımcı Doçent, 297 Öğretim Görevlisi, 702 Araştırma Görevlisi, 73 Okutman, 82 Uzman, 1 Eğitim-Öğretim Planlamacısı olmak üzere toplam 2108 öğretim elemanı görev yapmakta, 1764 idari personel çalışmaktadır.

Üniversitemiz, Tıp, Mühendislik, Diş Hekimliği, 3 Fen Edebiyat Fakültesi, Ziraat, İlahiyat, 3 Eğitim Fakültesi, Su Ürünleri, İktisadi ve İdari Bilimler ve Veteriner fakülteleri olmak üzere toplam 14 fakülte ve bu fakültelerde yürütülen 90 lisans programı, 5 yüksekokul, 14 Meslek Yüksekokulu (2 yıllık) ve 4 Enstitü (Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Güzel Sanatlar) ile eğitim-öğrenim hizmetlerini sürdürmektedir.

Akademik Birimler

Fakülteler

OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi
OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi
OMÜ Eğitim Fakültesi
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi
OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi - 1 Şubat 2010 tarihinde kurulması kararlaştırıldı, henüz faaliyete geçmedi.
OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
OMÜ İlahiyat Fakültesi
OMÜ İletişim Fakültesi
OMÜ Mimarlık Fakültesi - 1 Şubat 2010 tarihinde kurulması kararlaştırıldı, henüz faaliyete geçmedi.
OMÜ Mühendislik Fakültesi
OMÜ Tıp Fakültesi
OMÜ Turizm Fakültesi
OMÜ Veteriner Fakültesi
OMÜ Ziraat Fakültesi

Enstitüler

OMÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü - 1 Şubat 2010 tarihinde kurulması kararlaştırıldı, henüz faaliyete geçmedi.
OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
OMÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü
OMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü
OMÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü

Yüksekokullar

OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu
OMÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu
OMÜ Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Meslek Yüksekokulları

OMÜ Adalet Meslek Yüksekokulu
OMÜ Alaçam Meslek Yüksekokulu
OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu
OMÜ Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu
OMÜ Havza Meslek Yüksekokulu
OMÜ Kavak Meslek Yüksekokulu
OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
OMÜ Samsun Meslek Yüksekokulu
OMÜ Terme Meslek Yüksekokulu
OMÜ Vezirköprü Meslek Yüksekokulu
OMÜ Yeşilyurt Demir-Çelik Meslek Yüksekokulu

Bilimsel Etkinlikler

Eğitim ve öğretimin yanında bilimsel araştırmalara da büyük önem verilen üniversitede çok sayıda bilimsel projeye maddî destek sağlanmaktadır. 2003 yılı boyunca üniversitemiz döner sermaye gelirlerinden araştırma fonuna yaklaşık 5 trilyon 97 milyar kaynak aktarılmıştır. Aynı yıl içinde üniversitemizin SCI tarafından taranan dergilerdeki bilimsel yayın sayısı 168’den (2002) 232’ye, 2004 yılında ise üniversitemizin araştırma projeleri sayısı toplam 280’e ulaşmıştır. Üniversite değişik ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar, seminer ve sempozyumlara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu tür bilimsel etkinliklerin sayısı da son yıllarda önemli bir artış göstermiştir.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi

Bioteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi

Fındık ve Diğer Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi

Ornitoloji Araştırma Merkezi

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi

Su Eko Sistemleri Araştırma Uygulama Merkezi

Sürekli Eğitim Merkezi

Yabancı Diller Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi

Enstitüler

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğrenim, fakülteler dışında, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri tarafından yürütülmektedir. Kurulu olan Güzel Sanatlar Enstitüsü öğrencisiz olarak yapılanma çalışmalarını sürdürmektedir.

Yatırımlar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi fiziki ve araç-gereç yönünden yatırımlarını arttırarak gelişmektedir. Tamamlanmış ve devam etmekte olan projeler arasında yapı ve tesisler, merkezi araştırma labaratuvarı ile inşaat ve çevre düzenlemeleri yer almaktadır.

Bilgi İşlem ve Multimedya

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde çeşitli birimlerinde birçok hizmet bilgisayar desteklidir ve internet bağlantılı bilgisayar sayısı 2452’ye ulaşmıştır. İnternet erişimli bu bilgisayarlar, üniversite kütüphanesi, bilgisayar laboratuarları, öğrenci internet kafeleri ve akademik ve idari ofisler gibi üniversitenin tüm eğitim-araştırma birimlerinde kullanılmaktadır.
Bilgi İşlem Merkezi’nde kurulan Multimedya Merkezi, öğrencilere ve personele sürekli internet erişimi, PC ve Network danışmanlığı, elektronik posta hesabı, kampüs bilgisayar ağında kullanıcı hesabı, slayt baskısı, renkli fotokopi, CD yazımı, tarayıcı (scanner), lazer ve renkli yazıcı konularında hizmet vermektedir. Bilgi İşlem Merkezi’nce, her öğrenciye, kendi bölümlerinde bilgisayar kullanımı konusunda uygulama bilgileri verilmekte ve ücretsiz üniversite e-posta adresine sahip olma imkanı tanınmaktadır.

Kütüphane

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde 14 Fakülte ve 15 Yüksekokulunaki 14 kütüphanede toplam 151.875 kitap ve benzeri materyal bulunmaktadır.

Merkez Kütüphanesi bilgisayar başta olmak üzere modern kütüphaneciliğin gerektirdiği tüm imkânlara sahiptir. Merkez Kütüphane’deki mevcut Bilgi İşlem Sistemi Avrupa Bilgisayar Ağına ve Türk Üniversiteleri ile Araştırma Kurumlarının Bilgisayar Ağlarına bağlıdır. Bu yönleriyle Merkez Kütüphanemiz ve Bilgi İşlem Birimimiz hem araştırıcılara hem de öğrencilerimize kaynaklara erişmede büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Otomasyona geçen merkez kütüphanede bütün hizmetler (ödünç verme, barkodlu kullanıcı kartı, katalog sorgulama vb.) bilgisayarlar vasıtasıyla yürütülmektedir. Bilim dünyasındaki her türlü toplantıları duyuran bültenler de ayrı bir bölümde sergilenmektedir.

Sağlık Hizmetleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde personel ve öğrencilerin tedavi ve muayene hizmetleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Atakum ve Kurupelit Yerleşkesindeki Sağlık ünitelerinde yapılmaktadır.

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 900 yatak kapasiteli ve modern tıbbın gerektirdiği teşhis ve tedavi imkânları ile donatılmış durumdadır. Gün geçtikçe fiziki kapasitesi genişletilen ve donanımı modernize edilen Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanemiz, çağdaş tıp eğitimine sağladığı katkı ve bölge insanımıza verdiği sağlık hizmetleri ile Üniversitemizin gurur kaynağı olmuştur
.
Üniversiteye kayıt yaptıran bütün öğrencilerimiz, kayıt gününden mezun olacakları güne kadar devam eden sağlık kontrolü ile teşhis ve tedavi imkanlarına kavuşmaktadır.

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde randevulu hasta kabul edilmesine rağmen sosyal güvencesi olmayan öğrencilere acil serviste 24 saat süre ile kesintisiz ve beklemeden muayene imkânı tanınmaktadır. Ayrıca ilaç bedelinin de sadece %20 sini ödeyerek ilaçları satın alabilmektedirler.

Spor Etkinlikleri

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Üniversiteiçi spor şenlikleri 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında 22-30 Mayıs 2003 tarihleri arasında Fakülte ve Yüksekokulların (Çevre il ve ilçeler dahil) katılımıyla futbol, basketbol, voleybol, yüzme, masa tenisi ve satranç branşlarında; Akademik Personel, İdari Personel, Bayan ve Bay Öğrenci kategorilerinde yapılmıştır.

Söz konusu sportif etkinlikler Üniversitenin Kurupelit Kampüsü halı sahası, spor salonu ve olimpik yüzme havuzunda gerçekleştirilmiştir. Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca organizasyonu gerçekleşen bu faaliyetlerin çevre il, ilçe Fakülte ve Yüksekokullardan katılan sporcu kafilelerin barınma, beslenme, sağlık ve yol ücretleri gibi ihtiyaçları karşılanmıştır.

Geleneksel olarak düzenlenen spor şenlikleri bahar döneminde düzenlenmektedir.
Üniversitelerarası spor faaliyetlerinde de üniversitemiz Hentbol, Basketbol, Voleybol, Badminton, Güreş ve Futbol alanlarında büyük başarı elde etmiştir.

Kültürel Etkinlikler

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrencileri ders dışı boş zamanlarını değerlendirme amacına yönelik “Öğrenci Kulüpleri” oluşturmuşlardır. Şu an Ondokuz Mayıs Üniversitesinde 36 Kulüp ve 13 Topluluk bulunmaktadır.
Her yıl üniversite tarafından düzenlenen Karadeniz Tiyatro Festivali öğrencilerin yanısıra halkın da ilgi ile izlediği ve her geçen yıl daha da gelişen bir organizasyon haline gelmiştir.
Öğrenciler arasında düzenlenen bilgi, şiir ve kompozisyon yarışmaları, tanışma çayları ile eğlence gün ve gecelerine; çevre gezilerine her türlü destek verilerek öğrencilerimizin boş zamanlarını ilgi ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmeleri, çevreye uyum sağlamaları, yeni arkadaşlıklar kurmaları için ortam hazırlanmaktadır.
Her yıl Mayıs ayında düzenlenmekte olan geleneksel bahar şenlikleri bu yıl 31 Mayıs tarihinde başlayacak ve şenlik süresince ünlü gruplar ve sanatçılar konserler vereceklerdir.

Kredi ve Burslar

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde eğitim-öğretim görmekte olan öğrencilere; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Diyanet Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Sabancı
Vakfı tarafından burs verilmektedir.

Yurt ve Barınma

Samsun’da, çok sayıdaki özel yurtların yanında Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait toplam 5412 yatak kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Bu yurtlardan 2300 kız, 3112 erkek öğrenci faydalanma imkânı bulmaktadır. Ayrıca öğrencilere ev kiralama konusunda kolaylık gösterilmektedir.
 
Üst Alt