• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Önceden Mevcut Ruh Sağlığı Sorunları ile İzolasyon

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
Depresyon, bağımlılık sorunları, şizofreni, anoreksiya... Birçok insan sosyal izolasyonu zihinsel sağlık sorunu veya psikolojik bozukluklarla geçirmektedir. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.


zihinsel-sorun.jpg



Sosyal izolasyonun önceden ruh sağlığı sorunları olan insanlar üzerindeki etkileri göz ardı edilen bir konudur. Pandemi paniğinin ortasında, halihazırda bir zihinsel sağlık sorunu veya psikolojik rahatsızlıktan muzdarip olanları unuttuk.

Bazı insanlar bağımlılık sorunları, şizofreni, sınırda kişilik bozukluğu veya bulimia ya da anoreksiya gibi yeme bozukluklarından muzdarip olabilir. Ayrıca, bu sorunlardan muzdarip aile üyelerine bakanları da unutmamalıyız.

Bu bağlamda, Washington Üniversitesi gibi kuruluşlar koronavirüs pandemisinin başka bir etkisinin de mevcut durumun neden olduğu depresyon vakaları olduğu konusunda uyardı. Bununla birlikte, çoğu kişi önceden var olan zihinsel sağlık sorunları olan insanları hesaba katmıyor.

Psikologlar nükslerde bir artış konusunda uyarıyorlar. Takip ve destek ağları kurmanın ve profesyonellerin bu hastaların durumunu izlemek için seyahat etmelerine izin vermenin aciliyetini vurguluyorlar.

Bunun nedeni, bazen telefon görüşmelerinin yeterli olmamasıdır, çünkü profesyonellerin ciddi sonuçları olabilecek krizleri, aksaklıkları veya kritik durumları fark etmek için fiziksel olarak mevcut olmaları gerekir.

endişesi yüzünden okunan kadın


Önceden Var Olan Ruh Sağlığı Sorunları ile İzolasyon

Pandemiden önce zaten göz ardı edilen ruh sağlığı sorunları, şimdi daha da yok sayılıyor ve tamamen terk edilmiş bir alanda bulunuyorlar.
Birçok insan rutinlerini kaybetti. Birçok kişinin iyileşmesine yardım eden destek grupları ve terapi seansları ortadan kalktı. Bu nedenle bazıları bağımlılıklarına geri dönüyor.

Diğer insanlar için depresyonun nüksetmesi an meselesi. Birçok ebeveyn, artık psikiyatrik durumları için ihtiyaç duydukları ilaçları almak istemeyen bir çocuğa nasıl tepki vereceğinin farkında değil. Ortaya çıkan problemlerin çeşitliliği, karantinanın etkilerinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.
Çin bunu zaten dikkate aldı. Aslında, son zamanlarda, The Lancet, doktor Hao Jao ve doktor Jian Chen’in bu sorunu daha derinlemesine araştırdığı bir çalışma yayınladı.

Zihinsel sorunları olan kişilerin koronavirüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Birçoğunun zayıflamış bir bağışıklık sistemi vardır. Diğerleri karantinayı umursamama ve bulaşma riskini artıran davranışlarda bulunma eğilimindedir. Akıl sağlığı sorunları genellikle başka hastalıklara yol açar ve bu da enfeksiyona karşı savunmasızlığı artırır.
Göze alınması gereken diğer bir faktör, bu hastaların ihtiyaç duyduklarında yeterli psikolojik ve tıbbi bakımı ve desteği almasının gittikçe zorlaşmasıdır.

Aşağıda, sosyal izolasyon sırasında mevcut ruh sağlığı sorunları ile ilgili diğer faktörleri inceliyoruz.

bir stres göstergesi olarak ovuşturulan eller



İhmal edilen gerçekler

Önceden ruh sağlığı sorunları olan insanlar için izolasyon zor olabilir, çünkü birçoğunun destek ve yardım istemesi daha zordur.
Örneğin, bu insanların çoğu her gün kısa bir yürüyüşe çıkmayı çok ister. Birçok ülkede bu hala imkansız olsa da, neyse ki, başkalarında kısıtlamalar kaldırılmaya başlandı.
Bir diğer faktör, birçok insanın güneş ışığına erişememesidir. Eğer kişinin bir zihinsel bozukluğu veya hastalığı varsa, durum daha da kötüleşir. Ancak, aklımızda tutmamız gereken başka sorunlar da var:
  • Mevcut bağlam, fobileri, obsesif kompulsif bozuklukları veya müdahaleci düşünceleri olan kişiler için bir tetikleyicidir.
  • Yıllar süren tedaviden sonra, birçok kişi endişelerini yönetmeyi ve günlük endişeler ve sorunlarla başa çıkmak için stratejiler bulmayı öğrendi. Bununla birlikte, pandemi onları bunaltabilir ve bazen onları büyük bir çaresizlik durumuna sokabilir.
  • Travmaları olan kişiler bu bağlamda onları yeniden yaşayabilirler.
  • Kendine zarar verme veya madde bağımlılığı geçmişi olanlar, bu durumu bu davranışlara geri dönmenin bir tetikleyicisi olarak düşünebilirler.
  • Geçmişte akıl hastanelerine yatırılmış olan bazı hastalar, mevcut izolasyon nedeniyle o zamanları yeniden yaşayabilirler; bu da sıkıntılarını arttırır.
  • Bu hastalar terapi seanslarına, destek gruplarına ve onlara çok yardımcı olan rutinlere gidemezler.
İzlenmesi gereken stratejiler nelerdir?

Önceden ruh sağlığı sorunları olan kişiler için izolasyon dönemi çok sorunlu olabilir. Bazı hastalar bu dönemi yalnız başlarına atlatmak zorundadırlar. Aileleriyle olan diğerleri bile ne yapacaklarını bilememektedirler. Durumunuz buysa, dikkate almanız gereken bazı stratejiler şunlardır:
  • Aynı rutinleri ve programları takip edin. Dinlenme, yemek yeme, egzersiz yapma ve boş zaman yaratıp hobilerinizle ilgilenme gibi refahınızı garanti eden temel aktiviteleri yapın.
  • Bu rutinleri size destek olan profesyoneller ile beraber hazırlayın.
  • Yardım istemenin geçerli ve gerekli olduğunu unutmayın. İyi olmayı hak ediyorsunuz ve destek için başkalarına güvenebilirsiniz.
  • Bir destek ağı oluşturmalısınız. Aile, arkadaşlar, komşular, sosyal hizmetler, dernekler, psikologlar ve doktorlar size göz kulak olacak bir ağ oluşturmalıdır.
  • Sürekli temas. Mesajlar ve çağrılar günlük destek ve yardım kaynağınızdır.
  • Nefes alıştırmaları, kitap okuma, müzik veya sanat gibi geçmişte sizin için işe yarayan başa çıkma stratejilerini aklınızdan çıkarmayın.

dize dokunarak destek vermek


Sonuç

Sonuç olarak, yalnız olmadığınızı hatırlamanız gerekir. Ayrıca, aynı durumda olan birini tanıyorsanız, onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün.
 
Üst