Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Okuma Alışkanlığının Çocuklara Faydası

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
Çukurova 5. Kitap Fuarı öncesi değerlendirmede bulunan Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu YAYFED Başkanı Bayram Murat; Çocuklara alınan kitap seviyesine uygun olmazsa kitap okumadan soğuyabilir ve okumak onun için zor bir engel olarak karşısına çıkabilir. Kitap okuma alışkanlığının temeli kitapla arkadaş olmakla başlar. Fuarlar bu arkadaşlığın pekiştiği önemli bir faaliyettir.

Çocukların seviyelerine uygun olmayan kitaplar çocuk-kitap ilişkisini olumsuz etkiler. Çünkü kitap ve çocuk ortak bir dil konuşamazlar.Bu nedenle kitap alırken çok dikkatli olmalı hatta bir rehber eşliğinde veya tavsiye üzerine alınmalı dedi.

YAYFED Başkanı Bayram MuratFuarlara katılımın önemine dikkat çekerek;Aileler, öğretmenler, öğrenciler kitap fuarlarını ziyaret ederek tüm kitapları inceleme fırsatını kaçırmamalı.Bu anlamda kitap fuarlarına ev sahipliği yaparak destek olan Valiliklerinfuarların başarısındaki etkisi çok yüksektir. Desteğini eksik etmeyen tüm valiliklerimize teşekkür ediyoruz dedi.
Kitap okuma ve bilgi birikimi ile ülkenin gelişmişliği doğru orantılı olduğunu ifade edenYAYFED Başkanı Murat, uzmanlar kitap okumanın faydalarını şu şekilde sıralamaktadır.

İşte çocuğa kitap okuma alışkanlığının kazandırdığı faydalar

-Kelime hazinesi gelişir,
-Düşünme yeteneği ve buna bağlı olarak üretken zekâ gelişir,
-Genel kültürümüz artar, etkin ve etkili bir insan olmanın yolları açılır,
-Dinleme ve konuşma kabiliyeti gelişir,
-Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimiz yükselir,
-Sosyal ilişkilerimizin kalitesi artar,
-Okuyup yeni bir şey öğrendikçe merak etmeye ve daha çok okuyup yeni şeyler öğrenmeye başlar.
-Ülkesine değer üretir.

Okuyan, bilgili ve yetişmiş bir genç nüfus ile Türkiye hedeflerine daha rahat şekilde ulaşabilecektir. Aksi halde bu genç nüfusumuzu verimli değerlendiremeyiz.Bu alanda ülkemizde en büyük sıkıntılardan bir tanesi Okuma alanında etkin bir ölçümleme yapılamayışıdır. Ölçemediğimizi yönetemeyeceğinizden okumanın performans kriterleri geliştirilmesi gerekmektedir.

Türkiye'de okuma alışkanlığı kazandırılması için Kamu Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları ve özel sektörün geliştirdiği projelerler çok büyük fayda üretmekte ve ABD'de, Avrupa'da kitap satışları durağanlaşırken hatta düşerken Türkiye'de yıllar geçtikçe bu oran artmaktadır diye konuştu. 2011 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese dayalı nüfus sistemi sonuçlarıverilerine göre 6 ve daha yukarısı yaştaki nüfusunda553 bin 704 erkek ve2 milyon 617 bin 566 kadın okuma yazma bilmemektedir.2009 yılında 100 erkekten 3'ü okuma yazma bilmezken 2011 yılında 100 erkekten 2'si okuma yazma bilmemektedir. 2013 bu rakam %1 in altına inmesi tahmin edilmek2009 yılında 100 kadından12'si okuma yazma bilmezken 2011 yılında 100 kadından8'i okuma yazma bilmemektedir. 2013' te bu rakamın ise % 5 civarında olmasını bekliyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye geneli Okuma Eğilim araştırması yaptırmıştır. İşte araştırmadan çıkan veriler.

1. Bir yıl içinde ortalama okunan kitap adedi: 5
2. Evinizde ders kitabı dışında sahip olduğunuz kitap sayısı: 28
3. En çok hangi Konuda kitap okuyorsunuz: Eğitim
4. Okunan Kitapların Teması: Tarihi
5. Okunan Kitap Türü: Öykü
6. En Çok Tercih Edilen Yayınevleri: Can, Remzi, Timaş ve Zambak Yayınları

Akademetre Araştırma şirketinin 2012 Aralık ayında Türkiye geneli yapmış olduğu araştırma sonuçları ise şöyledir;

Kitap Satın Alanların Cinsiyet Dağılımı
Kadın; 53,4
Erkek; 46,6

Kitap Satın Alanların Medeni Durumu
Evli; 50,6
Bekâr; 43,6
Diğer; 5,8

Okuma alanındaki projeler önemli

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün himayelerinde yürütülen Türkiye Okuyor Projesi, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer Dinçer'in Himayelerinde yürütülen Okullar hayat olsun projesi ve şimdi Okuma Zamanı projeleri bu alanda gerçekleştirilmiş ve etkili olmuş ve olmaya devam eden projelerdir.
Ayrıca sivil toplum kuruluşları, yayınevleri, kitapevleri ve diğer özel kuruluşların sosyal sorumluluk projeleri kapsamına 'Okuma'konusunu alması ülkemizin kalkınması adına önemli bir sorumluluk çalışmasıdır.
 
Üst Alt