Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Öğrencilik Yıllarım'da İlk Kodladığım .VBS Betiği

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
  • MFC Puanı
    16,230
Merhaba

Bu .vbs betiği, Cumhuriyet Üniversitesi - Mühendislik Fakültesi - Maden Mühendisliği Bölümü - Maden 2-Informasyon Dersinde, ilk kodlamam buydu...

Merhaba Dünya .VBS betiği

Kod:
' Bu script, bir mesaj kutusunda bir selam mesajı gösterir
Dim message
message = "Merhaba, VBScript dünyasına hoş geldiniz!"
MsgBox message, vbInformation, "Selam ben Murat"

Şimdi bu kodu açıklayalım...

1.Yorum Satırı:

' Bu script, bir mesaj kutusunda bir selam mesajı gösterir

Bu satır, kodun ne yaptığını açıklayan bir yorumdur. VBScript'te yorumlar ' (tek tırnak) ile başlar ve bu satırın çalıştırılmasını engeller.

2.Değişken Tanımlama:

Dim message

Dim
anahtar kelimesi, bir değişken tanımlamak için kullanılır. Burada message adında bir değişken tanımlanıyor.

3.Değişkene Değer Atama:

message = "Merhaba, VBScript dünyasına hoş geldiniz!"

değişkenine bir metin (string) atanıyor. Bu metin, kullanıcıya gösterilecek olan mesajdır.

4.Mesaj Kutusu Gösterme:

MsgBox message, vbInformation, "Selam ben Murat"

MsgBox fonksiyonu, bir mesaj kutusu oluşturur.

İlk parametre message değişkeninin içeriğini (yani "Merhaba, VBScript dünyasına hoş geldiniz!") gösterir.
İkinci parametre vbInformation, mesaj kutusunun simgesini belirler. Burada bilgi simgesi kullanılır.
Üçüncü parametre ise mesaj kutusunun başlığını belirler. Burada başlık "Selam ben Murat" olarak ayarlanmıştır kodlayıcısı tarafından..

Ekran Görüntüsü :

m5zjecZ.jpeg

Bu VBScript, kullanıcıya basit bir bilgi mesajı göstermek için tasarlanmıştır. Kullanıcı çalıştırdığında, bir mesaj kutusu açılır ve "Merhaba, VBScript dünyasına hoş geldiniz!" mesajı ile birlikte "Selam ben Murat" başlığı görünür. Bu tür basit betikler, kullanıcı etkileşimi sağlamak ve temel programlama mantığını öğrenmek için iyi bir başlangıçtır.

Üst Alt