Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nitrojenin Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Havanın yaklaşık %78’lik dilimi kaplayan bir gaz olan Nitrojen ya da diğer ifade ile azot, gıda ve gübrelerde bileşikler ile yer alan amino asit, amonyak, nitrik asit, ve siyanür gibi bileşikler oluşturan önemli bir elementtir. Azot gaz formunda, renksiz, kokusuz ve atıl halde bulunan azot, sıvı halinde de renksiz ve kokusuzdur.

Bitkilerde azot ilişkisine bakıldığında doğrudan solunum yolu ile alınamamaktadır. Çoğunlukla azot ihtiyacı toprakta yer alan azot bileşikleri ile karşılanırken köklerin azot bakımından zengin gübreler ile beslenmesi gerekir. Ancak azot fikse eden bakteriler aracılığıyla özellikle baklagil bitkilerinde havada bulunan azot alınabilmektedir.

Kimyasal olarak N sembolü ile gösterilen Nitrojenin atom numarası yedi olup atom ağırlığı 14,0067(2) g/mol’dür. Uygun katalizörler aracılığıyla oksijen ya da hidrojen ile birleşerek azot monoksit ve amonyak oluşturan N, Amonyak, nitrat asidi, nitratlar, siyanür şeklinde başta kimyasal gübreler olmak üzere tarım ürünlerine yönelik kullanılmaktadır. Yine kimyasal açıdan eylemsiz olan azot, yüksek sıcaklık termometrelerinin doldurulmasında, koruyucu bir atmosfer oluşturulmasında ve patlayıcılarda kullanılabilmektedir.

Doğada azot döngüsüne bakıldığında organizmalar aracılığıyla bir çevrim olduğu görülebilir. Toprakta bulunan inorganik azot bileşikleri bitkiler tarafından alındıktan sonra diğer elementler ile birleşerek nükleik asitler ile bitkisel proteinler yapılmaktadır. Bu bitkiler ile beslenen hayvanlarda bitkisel protein, hayvansal proteine dönüşürken hayvansal atıklar, bakteriler aracılığıyla bozunmaya uğrayarak basit yapılı azot bileşiklerini oluşturmaktadır.

Nitrojen eldesine bakıldığında ise laboratuvar ortamında sodyum ve toprak alkali metal azotürlerin ısıtılması sonucunda katkısız olarak elde edilebilmektedir. Endüstriyel alanlara bakıldığında azot üretiminde havanın sıvılaştırılması ve sıvı havanın damıtılması gibi uygulamalar öne çıkmaktadır. Bir diğer uygulamada ise yalnızca oksijen kullanılarak yapılan sıvılaştırma işlemiyle de elde edilebilir.
 
Üst Alt