Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nikel Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Periyodik cetvelin VIII A grubunda yer alan kimyasal elementlerden birisi olan Nikel, gümüş – beyaz karışımı bir renge sahip olup fiziksel olarak sert bir karakter sergiler. Yer kabuğunda yoğunluk bakımından bulunan elementler arasında 22. sırada yer alan Nikel, toplamda %6-7’lik bir orana sahiptir.

Kimyasal sembolü Ni olan elementin atom numarası 28 olup atom ağırlığı 8,8 g/mol’dür. Zayıf metal serisi içerisinde yer alan Nikel, yapısı itibariyle dövülerek istenilen şekli alabilmektedir. Uygun şartlar altında zenginleştirme işlemi yapılması durumunda demir ile alaşım oluşturabilen element, hava ya da su nedeniyle oksitlenme, baz ya da pek çok aside karşı aşınmaya dayanıklıdır.

Dünya genelinde elde edilen Nikel kaynaklarının yaklaşık %20’lik dilimi kükürt bileşikleri ve pentlanditten elde edilmektedir. Diğer metallerden bazıları da kimi zaman Nikel ile oluşturulan alaşımlara ya da kaynak anlamında birlikteliğe sahip olabilir. Kanada ve Rusya Nikel kaynakları bakımından ilk sırada yer alan ülkelerden bazılarıdır. Dünya genelinde toplam Nikel rezervinin yaklaşım 60 milyon ton olduğu düşünülmektedir.

Nikelin eldesinde süzdürme ve laboratuvar teknikleri uygulanmaktadır. Ticari amaçlı nikel eldesinde saf nikel, karbonmonoksit ile arıtma işlemi sonucunda elde edilebilmektedir.

Nikelin kullanım alanlarına bakıldığında ilk sırada paslanmaz çelik üretimi yer almaktadır. Nikel, paslanmaz çelikte hem dövülebilme hem de paslanmaya karşı dayanıklılığı üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Ayrıca uçak, kamyon, lokomotif ya da diğer bazı ev aletlerinin üretiminde de Nikel alaşımlı ürünler kullanılmaktadır. Oksitlenmeye karşı oldukça dayanıklı olması sebebiyle uçak ve jet motorlarında oksitlenme ve gerilebilmeye karşı alaşım halinde tercih edilebilmektedir. Alüminyum, demir ya da bakır alaşımlarında tercih edilen Nikel ise daha çok manyetik özellikleri nedeniyledir.
 
Üst Alt