Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nihilizm kimlerin tuzağıdır?

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
NİHİLİZM KİMLERİN TUZAĞIDIR?
Daha öncede ifade edildiği gibi nihilizm, ne maddeyi ne de ruhu kavrayabilmiş şaşkın bir felsefe "ördeği" idi. Bu şaşkın ördek nasıl oluyorda bu kadar insanı bir araya getirerek potansiyel bir kuvvete dönüşüyor? Ve yine, nasıl oluyarda felsefelerin en saçması olduğu halde taraf toplayabiliyor?
Bunlar bir yığın politik kuşkuyu gündeme getirmekle kalmaz, koşullanmış-tikel-zihinselin nasıl bir zehirle uyuşturulduğunu ve bu uyuşukluk sırasında ortaya çıkan tablodan kimlerin sefilce yararlandığını ve, daha da önemlisi bu menfur zehirin entellektüel yanı zayıf olan insanlara yakın yerlerde içine sığınacağı bir ide-barınağı olarak daha fazla taraftar toplamaya başlamasına da olanak sağlar.
Teolojik eğilimleri itibariyle din'e karşı almış olduğu tavrın materyalizmle ortak bir yanının bulunması, bu felsefenin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Böylece, başta A.B.D olmak üzere, dünyanın bir çok "demokrat" ülkesinde bu felsefe taraftar bulmaya başlamıştır. Özellikle entellektüel katmana yönelik sistemli bir şekilde geliştirilen bu zehir, idesel-koşullanmanın rüzgarında ruhu uçuşan filozofu materyalizmden kurtardığı gibi, idealizmin bunalımlarına düşmüş olan tikele daha yakından dalarak avlamaya yöneliktir. Bir çok düşünsel-tikelin rahatlıkla bu tuzağa düşmesinin nedeni, bu felsefenin güçlü bilimsel dayanakları olması değil, aksine bilimden asla bir şey anlamayan tikelin bir araya geldiği teşekkülün kendisidir.
Felsefeyi anlaşılır kılmaktan çok onu düşünen bireyden uzaklaştırmaya yönelik bu anarşizan felsefe, kimi "deha"ların itirafıyla idealizm ile materyalizme eş uzaklıkta durur, onlara direkt cepheden saldırır. İşte size nihilizmin veliahtı Nietzsche'nin felsefe hakkında "dahiyane" sözlerinden bir kürek:
Felsefeyi tehlikeli hale getireceğiz,
felsefi bilgiyi değiştireceğiz, yaşam
için bir tehlikeli olan bir felsefeyi
öğreteceğiz: Yaşama bundan daha iyi
nasıl hizmet edebiliriz? Bir fikir
insanlığa ne kadar pahalıya malolursa,
o kadar değerlidir. "Tanrı", "Vatan",
"özgürlük"; fikirleri için kendini
kurban etmekten çekinmiyorsa, tüm
tarih bu tür kurban etmeleri
çevreleyen dumandan ibaretse,
"Tanrı", "Vatan", "Özgürlük"; gibi bu
popüler kavramlar karşısında
"felsefe" kavramının üstünlüğü,
felsefenin onlardan daha pahalıya
mal olması onlarınkinden daha
büyük kıyımları gerektirmesi dışında
nasıl kanıtlanabilir?
NİETZSCHE
Alıntı.

 
Üst Alt