-
- Üyelik Tarihi
- 9 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 1,008
-
- MFC Puanı
- 28
Nihâl Atsızın kardeşi Nejdet Sançar 1 Mayıs 1910′da İstanbulda dünyaya geldi. Soyadlarının aynı olmamasının sebebi, 1934 yılında soyadı kanunu çıktığı zaman Nejdet Sançarın askerlik görevinde bulunmasından ötürü birbirleriyle haberleşemedikleri için farklı soyadlar tescil ettirmeleridir.
Nejdet Sançarın hayatı ağabeyi Nihâl Atsız ile birçok yönden benzerlik gösterir. O da bir edebiyat öğretmeniydi; 3 Mayıs 1944 sonrasında tabutluklarda ve zındanlarda en ağır işkenceleri çekti, Türkçülük Davasında yargılandı. Sançar Beğ, Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği ile Türk Ocaklarında görev yaptıktan sonra (Atsız Atanın genel başkanlığında İstanbulda kurulan fakat sonradan merkezi Ankaraya nakledilerek adı Türkiye Milliyetçiler Birliğine çevrilen) Türkçüler Derneğinin genel başkanlığını devraldı
Nejdet Sançar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur. Askerlikten sonra Sivas Öğretmen okuluna edebiyat öğretmeni olarak tâyin edilmiş fakat zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yüceli karşılama törenine katılmadığı gerekçesi ile bu görevden alınmış ve Balıkesir Lisesine atanmıştır.
Balıkesir Lisesinde görevine devam ederken Türkçülük Turancılık adı altında Mayıs 1944′de başlayan ve Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Ankara Konservatuarı Direktörü Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan gibi Türkçülerin de bulunduğu davada tutuklanmış ve Sıkıyönetim Mahkemesinde yapılan duruşmalar neticesinde 14 aya mahkûm olmuştur. Bu arada Askeri Yargıtay, Türkçüler hakkındaki kararı esastan bozmuş, yani Nejdet Sançar o zamanlar Tabutluk tabir edilen hücrede 14 ay boşuna yatmıştı.
Nejdet Sançar, 1960 yılında 16 yaşındaki oğlu Afşini kaybetmesi üzerine felç geçirmiş, Afşin için 1962 yılında Yeni İstanbul gazetesinde Türk Gençliği Nasıl Olmalıdır? konulu ödüllü bir yarışma düzenlemiş, bu yarışma daha sonra ki yıllarda da devam etmiştir. Afşının ölümü üzerine amcası Hüseyin Nihal Atsız, Afşına Ağıt başlıklı duygusal bir şiir yazmıştır.
1960 yılında tek evladı, 15 yaşındaki oğlu Afşını kaybedince üzüntüden felç geçirdi ve uzun tedavilerden sonra ancak kısmen iyileşebildi. Türkçü dergilerde çok sayıda makalesi yayınlandı, ayrıca Türklük Sevgisi, Irkımızın Kahramanları, Tarihte Türk İtalyan Savaşları, Afşına Mektuplar ve İsmet İnönü İle Hesaplaşma adlarını taşıyan beş tane kitabı vardır. Sançar Beğin de ömrü aynen ağabeyi Atsız Ata gibi tabutluklara, zındanlara, işkencelere, mahkemelere, sürgünlere, baskılara ve mahrumiyetlere göğüs gererek Türkçülük yolunda uğraş vermekle geçti
Hayatını Türklüğe adamış bu büyük Türkçü, 1975 yılının 22 Şubat günü, Atalarının önünde yağız yere diz vurmak için Uçmağa vardı.
Nejdet Sançarın öldüğü gün daktilosunda, daha geniş basımını için hazırlamakta olduğu Tarihte Türk-İtalyan Savaşları isimli eserinin ikinci basımı için hazırladığı bir sayfa takılı bulunmaktaydı.
1. Tarihte Türk İtalyan Savaşları
2. Irkımızın Kahramanları
3. Türklük Sevgisi
4. Afşına Mektuplar
5. Gizli Komünist Belgeleri
6. Kızıl Cennet Masalı
7. Türkçülük Üzerine Makaleler
8. İsmet İnönü ile Hesaplaşma
1944 Türkçülük Davalarında, mahkeme heyetine karşı yaptığı savunmanın son cümlesinde haykırdığı gibi:
Türk Irkı sağ olsun!