Musevi MuTFaK YaSaKLaRı
İşte Musevilerin şaşırtan mutfak yasakları
Döneri ayransız iskanderi yoğurtsuz yiyen Yahudiler
İstanbulda yaşayan 15 bin Museviden 4 bini, dinlerindeki koşer (helal) kuralını sıkı sıkıya uyguluyor. Etli ve sütlü gıdaları aynı anda yemeyen Museviler, döneri ayransız, iskenderi yoğurtsuz tüketmeye devam ediyor.
Musevilikte etli ile sütlü gıdaların aynı anda yenilmesi, aynı kaplarda pişirilmesi yasak. Nedeni ise, yavru olan kuzunun etini yerken annesinin sütünü aynı anda tüketmiş gibi olunacağı ve bu durumun gaddarca olduğu düşünülüyor.
Dinlerine göre, yenilmesi ve kullanılmasında bir sakınca bulunmayan helal ürünlere koşer adı veriliyor. İstanbulda 15 bin Musevi vatandaş yaşıyor. 4 bini koşer kuralına sıkı sıkı bağlı. Onlara uygun iki restoran bulunuyor. Biri Şişli Halaskargazi Caddesindeki Carne Restoran, diğeri ise Eminönünde Çavuşbaşı Handaki Levi Restoran.
MUTFAKTAKİ HAHAM
Carne Restoranı kendisi de bir Musevi olan Selin İllel işletiyor. İllelin restoranında, yemeklerin koşer kurallarına uyularak yapılıp yapılmadığını kontrol etmek üzere Türkiye Hahambaşılığının görevlendirdiği Rafael Hafif isimli bir Musevi din görevlisi görev yapıyor. Hafif, Hahambaşılığın görevlendirdiği 11 din görevlisinden biri. Koşer denetimi yapan din görevlilerinin maaşlarını, görev yaptıklarını restoranlar ödüyor. Koşer kurallarına göre, her sabah restoranın fırınını ve ocağını ilk olarak Musevi din görevlisi yakmak zorunda. Eğer 1,5 kilodan ağır bir ekmek yapılacaksa, din görevlisi fırına küçük bir parça kömür atıp yakıyor ve hamuru atıyor.
PAKET SERVİSİ YAPILIYOR
Selin İllel, restoranını Cuma akşamından Cumartesi akş***** kadar kapalı tutuyor. Çünkü Musevilikte akşam güneş batınca başlıyor. Carneye gelemeyen şehir içi ve şehir dışındaki Musevilere ise paket servisi yapılıyor.
iŞTE MUTFAK YASAKLARI
Museviler de Müslümanlar gibi karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların etini yerken, diğerlerini tüketmiyor. Tavşan ve deve eti de yasak.
Etli yiyeceklerin piştiği kaplar ve sütlü yiyeceklerin piştiği kaplar, tabaklar, kaşık ve çatalların ayrı olması gerekiyor.
Hafif sütlü gıdaların yenmesinden sonra ağız çalkalanıp, masa örtüsü ve kap kacak değiştirildikten sonra etli yiyecek yenebiliyor ama tam tersi mümkün değil.
Sefaradlarda 6 saat, Polonya kökenli Museviler olan Aşkenazlarda ise 3 saat geçmeden sütlü bir yiyecek yenilemiyor.
Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanların, kabuklu hayvanlardan midye ve istiridye dahil helal değil. n Kesilen hayvanların arka bacakları da yenmiyor.
Katkısız bir şekilde üretilmek zorunda olan şarap ise kutsal. Museviler, Cuma akşamından başlayan kutsal günleri Cumartesiye sarhoş olmayacak kadar şarap içerek dualarla başlıyor.
Evlerinde iki ayrı buzdolabı
Bazı Musevilerin, Rafael Hafifin restoranında görev yapıyor olmasına rağmen, inip mutfağı kontrol ettiklerini ifade eden İllel, Evlerinde 2 buzdolabı bulunduruyorlar. Birine et ürünlerini, diğerine ise süt ürünlerini koyuyorlar. Evlerinde 2 tane mutfağı olanlar bile var diyor.
İşte Musevilerin şaşırtan mutfak yasakları
Döneri ayransız iskanderi yoğurtsuz yiyen Yahudiler
İstanbulda yaşayan 15 bin Museviden 4 bini, dinlerindeki koşer (helal) kuralını sıkı sıkıya uyguluyor. Etli ve sütlü gıdaları aynı anda yemeyen Museviler, döneri ayransız, iskenderi yoğurtsuz tüketmeye devam ediyor.
Musevilikte etli ile sütlü gıdaların aynı anda yenilmesi, aynı kaplarda pişirilmesi yasak. Nedeni ise, yavru olan kuzunun etini yerken annesinin sütünü aynı anda tüketmiş gibi olunacağı ve bu durumun gaddarca olduğu düşünülüyor.
Dinlerine göre, yenilmesi ve kullanılmasında bir sakınca bulunmayan helal ürünlere koşer adı veriliyor. İstanbulda 15 bin Musevi vatandaş yaşıyor. 4 bini koşer kuralına sıkı sıkı bağlı. Onlara uygun iki restoran bulunuyor. Biri Şişli Halaskargazi Caddesindeki Carne Restoran, diğeri ise Eminönünde Çavuşbaşı Handaki Levi Restoran.
MUTFAKTAKİ HAHAM
Carne Restoranı kendisi de bir Musevi olan Selin İllel işletiyor. İllelin restoranında, yemeklerin koşer kurallarına uyularak yapılıp yapılmadığını kontrol etmek üzere Türkiye Hahambaşılığının görevlendirdiği Rafael Hafif isimli bir Musevi din görevlisi görev yapıyor. Hafif, Hahambaşılığın görevlendirdiği 11 din görevlisinden biri. Koşer denetimi yapan din görevlilerinin maaşlarını, görev yaptıklarını restoranlar ödüyor. Koşer kurallarına göre, her sabah restoranın fırınını ve ocağını ilk olarak Musevi din görevlisi yakmak zorunda. Eğer 1,5 kilodan ağır bir ekmek yapılacaksa, din görevlisi fırına küçük bir parça kömür atıp yakıyor ve hamuru atıyor.
PAKET SERVİSİ YAPILIYOR
Selin İllel, restoranını Cuma akşamından Cumartesi akş***** kadar kapalı tutuyor. Çünkü Musevilikte akşam güneş batınca başlıyor. Carneye gelemeyen şehir içi ve şehir dışındaki Musevilere ise paket servisi yapılıyor.
iŞTE MUTFAK YASAKLARI
Museviler de Müslümanlar gibi karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların etini yerken, diğerlerini tüketmiyor. Tavşan ve deve eti de yasak.
Etli yiyeceklerin piştiği kaplar ve sütlü yiyeceklerin piştiği kaplar, tabaklar, kaşık ve çatalların ayrı olması gerekiyor.
Hafif sütlü gıdaların yenmesinden sonra ağız çalkalanıp, masa örtüsü ve kap kacak değiştirildikten sonra etli yiyecek yenebiliyor ama tam tersi mümkün değil.
Sefaradlarda 6 saat, Polonya kökenli Museviler olan Aşkenazlarda ise 3 saat geçmeden sütlü bir yiyecek yenilemiyor.
Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanların, kabuklu hayvanlardan midye ve istiridye dahil helal değil. n Kesilen hayvanların arka bacakları da yenmiyor.
Katkısız bir şekilde üretilmek zorunda olan şarap ise kutsal. Museviler, Cuma akşamından başlayan kutsal günleri Cumartesiye sarhoş olmayacak kadar şarap içerek dualarla başlıyor.
Evlerinde iki ayrı buzdolabı
Bazı Musevilerin, Rafael Hafifin restoranında görev yapıyor olmasına rağmen, inip mutfağı kontrol ettiklerini ifade eden İllel, Evlerinde 2 buzdolabı bulunduruyorlar. Birine et ürünlerini, diğerine ise süt ürünlerini koyuyorlar. Evlerinde 2 tane mutfağı olanlar bile var diyor.