Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Muğla camii ve mescitler

LeGoLaS

ikra
Onursal Üye
Konum
Türkiye
  • Üyelik Tarihi
    1 Ağu 2008
  • Mesajlar
    9,958
  • MFC Puanı
    2,986
Ulu Cami (Merkez)
Muğla il merkezinde, elektrik fabrikasının karşısında bulunan Ulu Cami’yi, kitabesinden öğrenildiğine göre, Menteşeoğullarından İbrahim Bey 1344 yılında yaptırmıştır.


Kitabe:

“Bismillâhirrahmanirrahim Benel emir’ul kebir’ül ecellü İbrahim Bey İbn Orhan kemâ kalen nebüyyü Aleyhisselâm. Men benâ mesciden Lillâhi ben Allahû lehu beyten fil cenneti. Senet’i hamsin ve erbâun ve seb’a mie.”
Caminin son cemaat yerindeki mihrap üzerinde de rika yazı ile Abdizâde tarafından 1838 yılında onarıldığını gösteren bir başka kitabe daha bulunmaktadır. Bundan sonra yangın geçiren camiyi Hacı Nazife Hanım onarmıştır.
Cami kesme ve moloz taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmış, üzeri çatı ile örtülmüştür. Yanında taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli tek şerefeli minaresi vardır. Caminin mihrap ve içerisinde mimari ve sanat tarihi yönden dikkati çeken bezemesi bulunmamaktadır.


cok-guzel-mugla-ulu-cami.jpg



Kurşunlu Cami (Merkez)
Muğla il merkezinde bulunan bu camiyi Esseyyit Şucaaddin 1494’ye yaptırmıştır. Minber penceresi önündeki 1853 tarihli kitabede Müderris Mehmet Rahmi Efendi tarafından onarıldığı ve kubbenin kurşunla kaplandığı yazılıdır. Bu yüzden de camiye Kurşunlu Cami ismi verilmiştir. Şerif Efendi de 1900 yılında camiyi bir kez daha onartmış ve önüne bir son cemaat yeri eklemiştir. Ayrıca camide 1853 ve 1900 tarihli onarım kitabeleri bulunmaktadır.
Caminin banisi Esseyyid Şucaeddin’in mezarı cami minber penceresinin önünde olup, mezarının üzerinde “Ban’i Hazel Cami-i Şerif Esseyyid Şucaeddin 899 (1494).” Yazılıdır. Cami değişik dönemlerde yapılan onarımlar nedeni ile özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir. Yalnızca taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli, tek şerefeli minaresi orijinalliğini korumuştur.
Kaynaklarda caminin önünde otuz hücreli bir de medrese olduğu yazılı ise de bu medreseden herhangi bir iz günümüze gelememiştir.


web100_0592.jpg





Şeyh Camisi (Merkez)

Muğla Şeyh Bedrettin Mahallesi’nde bulunan bu camiyi Şeyh Bedrettin 1565 yılında yaptırmıştır. Cami Menteşe Mütesellimi (Tanzimat öncesi vergi toplayan devlet memuru) Tavaslı Osman Ağa’nın eşi Ümmü Gülsüm Hatun tarafından 1831 yılında ilk onarımı yapılmıştır. Osman Ağa ayrıca camiye geniş vakıflar yaptırmıştır. Caminin ikinci onarımını Şerif Efendi ile Ragıp Efendi 1896 yılında yaptırmıştır.

Caminin ikinci onarımına ait Hattat Hamzazade İbrahim Ethem Efendi’nin yazmış olduğu 1896 tarihli onarım kitabesi:
“Bu bir Nuran’i Mesciddir. Yapup evvelce Bedreddin
Girenler buldu kutsiyet vahdi evânı saatte
Habibe ile giyup zevci saadet tacı Ragıp
Bak eser cami-i yaptı Şerif eşrafı saatte.”


wol_error.gif
Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 680x1024 ve %3$sKB ) Buraya Tıklayın
merkez-seyh-cami.jpg



Pazaryeri Camisi (Merkez)
Muğla il merkezinde bulunan bu camiyi, Batıkoğlu Hacı Ahmet Ağa eski bir yapının olduğu yere 1843 yılında minaresiz olarak yaptırmıştır. Köseoğlu Hacı Mehmet Ağa 1866 yılında camiye tek şerefeli bir minare eklemiştir. Bunun ardından Kara Hafızoğlu Hakkı Efendi 1925 yılında camiyi onarmıştır.
Caminin giriş kapısı üzerindeki kitabesinde; ”Sahib’ül hayrat vel hasenad muammiri Batıkzâde Hacı Ahmet Ağa.” Yazılıdır. Minare kapısındaki 1866 tarihli bir başka kitabede de “Sahib’ül hayrat vel hasenat Köse Ahmet oğlu Hacı Yenik Mehmet” yazısı bulunmaktadır.


wol_error.gif
Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 1024x768 ve %3$sKB ) Buraya Tıklayın
52552565.jpg



Şahidi Camisi (Merkez)

Muğla Şahidi Mahallesi’nde bulunan bu cami, yıkık bir Mevlevi mescidi üzerine, Hacı Osman Ağa tarafından 1848 yılında yapılmıştır. Camiye Mevlevi Şeyhi Şahidi’nin ismi verilmiş olup, Şahidi’nin mezarı caminin haziresinde bulunmaktadır. Cami 1869 yılında onarılmıştır. Bundan sonra Mevlevi Postnişini Şeyh Cemal tarafından 1911 yılında bir kez daha onarılmıştır.

Caminin giriş kapısı üzerindeki kitabede; ”Muğla Hanedanından merhum ve mağfurun ileyh Hacı Osman Ağazade el Hac Mehmet Ağa’nın ruhu için izâ en’lillâh Fatiha” yazılıdır.


k_Esin_Eren_MuglaSahidi_cami.jpg



Sekibaşı Camisi (Merkez)
Muğla Muslihittin Mahallesi’nde bulunan bu caminin yapım tarihi bilinmemektedir. Banisi ve mimarı hakkında da kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Kabasakal Mehmet Ağa 1872 yılında camiyi onarmış ve yanına ahşap bir minare eklemiştir.




Kurbanzade Camisi (Merkez)
Muğla il merkezinde bulunan bu camiyi Nakşibendi Kurbanzade Hacı Süleyman Efendi yaptırmıştır. Caminin yapım tarihi bilinmemektedir. Vakıf kayıtlarına göre de bu caminin 1875 yılından önce yapıldığı sanılmaktadır.
Caminin aynı zamanda Nakşibendi dergâhı olduğu sanılmaktadır. Kurbanzâde Hacı Süleyman Efendi bu caminin hem imamlığını, hem de dergâhın postnişinliğini yapmıştır.


Mustafa Paşa Camisi (Bodrum)
Muğla Bodrum ilçesi İskele Meydanı’nda, Bodrum Kalesi’nin karşısında bulunan bu cami, Bodrum’a tersane yapmak üzere gelen Kızılhisarlı Mustafa Paşa tarafından 1723 yılında yaptırılmıştır. Halk arasında bu camiye Eski Cami de denilmektedir.Giriş kapısı üzerinde yapım kitabesi bulunmaktadır.


Kitabe:

“Hüdâ bir kulun tergip edince böyle hayrata
Mücahit fi sebilullah o Gazi Mustafa bil kim
Müyesser itmamı duhuliden desün âmin
En teselli düşer daim nice türlü ibadete
İdüp ihya Beytullaha talip oldu margate
Dualar çün anın tarih dâhil ola cennete.”
Cami kesme taştan, kareye yakın dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Üzeri çatı ile örtülüdür. Önünde birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı iki sütunlu, üç bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Mimari yönden bir özellik göstermemektedir. Caminin yanında taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.


Tepecik Camisi (Bodrum)
Muğla Bodrum ilçesi İç Limanı’nda, Tepecik Mahallesi’nde, Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde bulunan bu cami Antik Çağlardan kalmış olan agoranın olduğu yere Tersaneci Mustafa Paşa’nın Kâhyası Hasan Ağa tarafından 1735 yılında yaptırılmıştır. Bu cami Osmanlı mimarisinde örnekleri çok az olan Yalı Tipi Camiler grubundandır. Üzeri kubbeli olan bu cami 26 Mayıs 1915’te Fransız Duplex kruvazörünün açmış olduğu top atışı sırasında zarar görmüş ve kubbesi yıkılmıştır. Daha sonra bu kubbe Karayakalı Hacı Mehmet tarafından yenilenmiştir. Caminin çevresi 1962 yılında açılmış ve yapı meydan ortasında kalmıştır.
Cami kesme taştan dikdörtgen planlıdır. Önündeki son cemaat yeri kiremit örtülü ahşap çatılıdır. İbadet mekânının üzeri pandantifli bir kubbe ile örtülü olup, iç mekânda mimari yönden özellik gösteren bir bezeme bulunmamaktadır. Camiye girişten sonra sağ ve solunda iki ayrı bölüm halinde son cemaat yeri bulunmaktadır. Buradan ahşap bir merdivenle kadınlar mahfiline çıkılır. Son cemaat yeri ile ibadet mekânı bir kubbe ile ayrılmıştır.
Caminin yanında bitişik olarak kaidesi kubbe eteğine kadar yükselen yuvarlak taş gövdeli ve tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.


Adliye Camisi (Bodrum)
Muğla Bodrum ilçesi Kale Caddesi’nin sonunda, Belediyenin önünde, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bu cami 1901-1902 yıllarında yaptırılmıştır. Bodrum’da yapılan en son cami olmasından ötürü de halk arasında Yeni cami ismi ile tanınmıştır.
Kesme taştan yapılan cami, kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri ahşap bir çatı ile örtülüdür. Yanında taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli, tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Mimari yönden bir özellik taşımamaktadır.



Merkez (Reşadiye) Camisi (Datça)

Muğla Datça ilçe merkezinde bulunan bu caminin yapım tarihi bilinmemektedir. Yapımını belirten bir kitabesi günümüze gelememiştir. Ancak mimari üslubundan XIX.yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı sanılmaktadır.

Cami kesme taştan kare planlı bir yapı olup, üzeri kubbe ile örtülüdür. Önünde üç bölümlü son cemaat yeri vardır. Mihrap ve ibadet mekânında sanat tarihi yönünden önemli bir bezemeye rastlanmamaktadır. Yanındaki minaresi kesme taş kaide üzerine, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.


Cezayirli Camisi (Fethiye)
Muğla Fethiye ilçesinde bulunan bu cami, Cezayirli Hasan Paşa tarafından 1791 yılında yaptırılmıştır. Kaynaklarda bu cami ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır.


Marmaris Camisi (Merkez)
Muğla Marmaris ilçesi Kemeraltı Mahallesi’nde bulunan bu cami, Mengenelizâde İbrahim Ağa tarafından 1789 yılında yaptırılmıştır.
Cami kesme taştan kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri kubbe ile örtülmüştür. Önünde üç bölümlü son cemaat yeri bulunmaktadır. Avlusunda bir de şadırvanı vardır. Camide mimari yönden özellik taşıyan herhangi bir süsleme elemanına rastlanmamaktadır.


Ulu Cami (Milas)

Muğla Milas ilçesi, Hoca Bedrettin Mahallesi’nde, ilçenin en büyük camisi olan , Balavca Deresi kıyısındaki bu cami, Menteşeoğullarından Ahmet Gazi tarafından 1378 yılında yaptırılmıştır. Cami 1878 yılında onarılmıştır.

Caminin yapımında moloz taş, tuğla ve antik yapılardan toplanan malzemeler kullanılmıştır. İbadet mekânının yan duvarları büyük payandalarla desteklenmiştir. İbadet mekânı mihrap duvarına paralel iki sıra paye ile üç sahna ayrılmıştır. Payeler sekiz köşeli olan soldaki birinci payeden sonra diğerleri kare kesitlidir. İbadet mekânının sağ ve solundaki sahınlar beşik tonozla, diğerleri de çapraz tonozla örtülmüştür. Sol sahının tonozları kemerlerin yardımıyla doğrudan doğruya duvarlara dayanmaktadır. Sağ sahnı örten tonozlar ise, daha kısa destekler üzerine oturtulmuştur. Orta sahında, mihrabın önünde kurşunla kaplı bir kubbe vardır. İbadet mekânının üzerindeki tonozlar ahşap bir kiremitli kırma çatı ile dıştan örtülmüştür. Bu cami tonozlarla kubbeyi birleştirmesi yönünden; Ulu Camilerin düz çatıdan tonoza, tonozdan da kubbeye geçişi göstermesi yönünden yöredeki ünik örnektir. Mermer minberi 1878 yılında yapılan onarım sırasında buraya eklenmiştir.
Caminin kuzeyindeki minaresi sonraki yıllarda buraya eklenmiş olup, 33 basamaklı açık merdivenli bir minaredir.


Firuz Bey Camisi (Milas)
Muğla Milas ilçesi, Firuz Paşa Mahallesi’nde bulunan bu cami, girişindeki dört satırlık sülüs yazılı Arapça kitabesinden öğrenildiğine göre, 1394 yılında Menteşe Valisi Hoca Firuz Bey tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında Kurşunlu Cami ismi ile de tanınan bu cami mavi damarlı mermer kaplamalarından ötürü de Evliya Çelebi tarafından Gök Cami olarak tanıtılmıştır.
Erken Osmanlı mimarisinin zaviyeli ve ters T planlı mimari tipindendir. Cami birçok kez onarılmıştır. Caminin üst kısımları ile kuzeyindeki şadırvanı XIX.yüzyılda yapılmış, minberi ile kapı kanatları 1875 yılında İstanbul’a götürülmüş ve yerlerine yenileri yapılmıştır. Avusturyalı gezgin A.Von Prokesch 1824-1826 yıllarında Milas’a gelmiş, cami çevresinde içerisinde zambakların olduğu bir hazireden söz etmiştir. Ancak bu hazireden günümüze hiçbir iz gelememiştir. Yalnızca Firuz Bey’in eşine ait mezar bulunmaktadır.
Cami kesme taştan yapılmıştır. Önünde üç bölümlü bir son cemaat yeri ile giriş mekânının iki tarafında birer yan mekânlı hücresi bulunmaktadır. Kare planlı orta bölüm sekiz dilimli bir kubbe ile dikdörtgen planlı yan bölümler beşik tonozlarla örtülmüştür. Avlu zemininden iki basamak aşağıda bulunan son cemaat yeri beş sivri kemerlidir. Kuzey cephesinde dikdörtgen bir kapı ile geçilen giriş mekânı kare planlı olup, üzeri tonozla örtülmüştür. Buradan ikişer basamakla doğu-batı eksenine açılmış basık kemerli kapılar ile yanlardaki hücreye geçilir. Bu bölümlerden doğudaki tromplarla, batıdaki ise üçgenlerle geçilen birer kubbe ile örtülmüştür. İbadet mekânını örten kubbe diğerlerinden farklı olup, çift katlı ve sekizgen kasnaklıdır. Kasnağın doğu, güney ve batı yüzlerinde alçı şebekeli, yuvarlak birer pencere bulunmaktadır.
Caminin dış cephesi özenli bir işçilik gösteren mavi damarlı mermerlerle kaplanmıştır. Kubbeler kurşunla örtülmüştür. Caminin bezemesi daha çok son cemaat yeri, giriş, mihrap ve ibadet mekânında görülmektedir. Özellikle üç sıra mukarnas şeridi ile çevrili olan kapının üzerinde çift renkli taş işçiliğini yansıtan sivri kemerli bir alınlık bulunmaktadır. Buradaki kitabe çevresinde gül, karanfil ve yaprak motiflerinden oluşan bitkisel malzeme ile kapı lentosunun altında palmet, rumi ve lotuslar dikkati çekmektedir.
Mihrap iki sıra mukarnasla çevrilmiş ve bunların üzerine palmetle sonuçlanan tepelikler yerleştirilmiştir. Mihrabın iki yanındaki yazılardan yapının Hasan Bin Abdullah el-Benna; bezemelerinin de Musa Bin Abdullah en-Nakkaş tarafından yapıldığı öğrenilmektedir. XIX.yüzyılda buraya konulmuş olan mermer minber kıvrık dal, spiral ve zencerek motifleri ile bezelidir. Ayrıca ibadet mekânı ile yan mekânların üzeri de kıvrık dal, rumi ve palmet motifleri ile süslenmiştir.
Cami 1974, 1977 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmış, kubbe kasnağı içerisindeki kalem işleri ile birlikte yenilenmiştir.
Caminin yanında, cami ile aynı tarihte yapılan medresesi bulunmaktadır.


Hacı İlyas Camisi (Milas)

Muğla Milas ilçesi Hacı İlyas Mahallesi’nde bulunan bu cami, Menteşeoğulları zamanında Şucaeddin Orhan Bey tarafından 1330 yılında yapılmıştır.



Cami kesme taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Caminin önünde iki köşe payesi, ortada iki paye ve onun yanında birer sütundan oluşmuş üzeri kiremit kubbeli, üç bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinin girişindeki iki payenin taşıdığı sivri kemerli giriş diğerlerinden daha yüksek ve geniştir.
İbadet mekânı kırma çatı ile örtülmüştür. Bezeme olarak dikkati çeken bir özelliği bulunmamaktadır. Yapı günümüze iyi bir durumda gelmiştir.


Ağa Camisi (Milas)

Muğla Milas ilçesi, Hacı Abdi Mahallesi’nde bulunan bu cami, Abdülaziz Ağa tarafından 1737 yılında yaptırılmıştır.



Cami kesme taştan dikdörtgen planlı olup, önünde son cemaat yeri bulunmaktadır. İbadet mekânı iki nefli olup, üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Yanındaki minaresini Abdülaziz Ağa’nın soyundan Mehmet Bey’in annesi Refia Hanım 1885 yılında yaptırmıştır.
Caminin yanında bulunduğu kaynaklardan öğrenilen medreseden günümüze hiçbir iz gelememiştir.




Belen Camisi (Milas)
Muğla Milas ilçesi, Hisarbaşı Tepesi’nde bulunan bu caminin yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari yapısından XIV.yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Bazı kaynaklarda Hoca Mukbil tarafından kiliseden camiye çevrildiği belirtilmiştir. Cami Mehmet Sait Ağa tarafından 1750 yılında onarılmıştır.
Kesme taş, tuğla ve moloz taştan yapılmış olan cami plan olarak Ulu Cami planına benzemektedir. İbadet mekânı iki sıra üçer sütunla üç sahna ayrılmıştır. Sütunlar birbirlerine hafif sivri yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. İbadet mekânının üzeri ahşap tavanlı olup, çatı ile örtülmüştür. Giriş kapısı kuzeydedir. Ayrıca batıda küçük bir de giriş kapısı bulunmaktadır.
Caminin yanındaki kesme taş kaide üzerindeki yuvarlak gövdeli, tek şerefeli minareyi, Abdülfettah oğlu Ömer Ağa 1811 yılında yaptırmıştır.


Selimiye (Abdüfettah Ağa) Camisi (Milas)
Muğla Milas ilçesinde bulunan bu cami, Abdülfettah Ağa tarafından 1798 yılında yaptırılmıştır.
Cami kesme taş ve tuğladan yapılmış olup, önündeki son cemaat yeri dikdörtgen, ibadet mekânı da kare planlıdır. İbadet mekânı iki sıra sütunla üç sahna bölünmüş, üzeri ahşap çatı ile örtülmüştür. Caminin doğusunda küçük bir de haziresi bulunmaktadır.


Yelli Cami (Milas)

Muğla Milas ilçesi Kepez Mevkii’nde, sur dışında bulunan bu caminin banisi ve yapım tarihini belirten kitabesi günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan XIV.yüzyılda Menteşeoğulları zamanında yapıldığı sanılmaktadır.



Cami kesme taş ve tuğladan yapılmış, kare planlıdır. Son cemaat yeri iki payeli olup, sivri kemerlerle payeler birbirlerine bağlanmıştır. Üst örtüsü çapraz tonozla örtülmüş olup üç bölümlüdür. İbadet mekânı kubbe ile örtülüdür. İbadet mekânının iki yan kenarında sivri kemerli ikişer pencere, bunların ortasında da dikdörtgen küçük bir pencere bulunmaktadır. Mihrap nişi dışarıya çıkıntı yapmamaktadır.
Caminin batısında üst örtüsü çökmüş bir hamam, doğusunda da harap bir medrese ve mermer bir havuz bulunmaktadır.
Cami günümüzde harap durumda olup, minaresi de günümüze gelememiştir.


Orhan Bey Camisi (Milas)

Muğla Milas ilçesinde Menteşeoğulları Beyliği’nin en parlak dönemi, Taceddin Ahmet Gazi’nin hükümdarlık yıllarıdır. XIV.yüzyılın sonlarında, 1375-1391 yıllarında yörede hüküm süren Taceddin Ahmet Gazi Milas’ta bir çok yapılar yaptırmıştır. Bunlardan Milas’daki Ulu Cami’nin yanı sıra Beçin’de Ahmet Gazi Medresesi’ni de yaptırmıştır. Orhan Bey Camisi Ahmet Gazi Medresesi’nin karşısında, kale giriş kapısının güneydoğusunda bulunmaktadır.



Caminin yapım tarihi bilinmemekle beraber XIV.yüzyılda Menteşeoğulları döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Bazı kaynaklarda da caminin yapım tarihi 1332 olarak belirtilmektedir. İbni Batuta 1330’lu yıllarda Milas’a geldiğinde bu caminin yapılmakta olduğundan söz etmiştir.
Cami moloz taş ve tuğladan, 24.00×24.00 m. ölçüsünde kare planlıdır. İbadet mekânı duvarları ile girişinin bir kısmı günümüze gelebilmiştir. Bazı kaynaklarda da bu yapının ibadet mekânının ahşap direklerle desteklenen toprak damlı olduğu yazılıdır.



Hüsamettin Camisi (Ula)
Muğla Ula ilçesi, Ayazkıyı Mahallesi’nde bulunan bu cami kitabesinden öğrenildiğine göre Hüsamettin Efendi tarafından 1622 yılında yaptırılmıştır. Cami 1892, 1899, 1947, 1950 ve 1962 yıllarında onarılmıştır.
Cami geçirdiği onarımlar sonucunda orijinalliğinden kısmen uzaklaşmıştır. Kesme taş, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır.


Ağalar Camisi (Ula)

Muğla Ula ilçesi, Alparslan Mahallesi’nde bulunan bu cami, Ula eşrafından Hacı Ali Ağa tarafından 1549 yılında yaptırılmıştır. Minaresi de yine Ula eşrafından Hamza Bey tarafından 1897’de 68 basamaklı olarak buraya eklenmiştir.



Caminin minaresi ve üst örtüsü 1926 yılındaki depremle yıkılmış ve yenilenmiştir. Bu arada minaresi de 34 basamaklı olarak yeniden yapılmıştır. Yapılan onarımlarla cami orijinalliğinden uzaklaşmıştır.


Yeni Cami (Koçarlı Camisi) (Ula)
Muğla Ula ilçesi, Demirtaş Mahallesi’nde bulunan bu cami, Mehmet Bin Mustafa tarafından 1376 yılında yaptırılmıştır. Halk arasında Koçarlı Camisi olarak tanınmaktadır.


Ebubekir Camisi (Yatağan)
Muğla Yatağan ilçesinde bulunan bu cami, Ahi teşkilatına mensup Ebubekir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapı üslubundan XV.yüzyılın ilk yarısına tarihlenen Menteşeoğulları dönemi yapılarındandır. Minaresi daha sonra 1889 yılında buraya eklenmiştir.
Cami moloz taş ve tuğladan, dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Üzeri çatı ile örtülüdür.


Aşağı Cami (Yatağan)
Muğla Yatağan ilçesinde bulunan bu caminin yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Bununla ilgili kitabesi de günümüze gelememiştir. Rızazâde Hacı Ali tarafından 1887 yılında onarılan camiye bu onarım sırasında bir de minare eklenmiştir. Minare orijinal hali ile günümüze gelmiştir.


İlyas Bey Camisi (Yatağan)

Muğla Yatağan ilçesi, Turgut Beldesi’nde bulunan bu cami 1311 yılında yaptırılmıştır. Banisi bilinmemektedir. Yapılan onarımlar sonucu cami orijinalliğinden uzaklaşmış olup, mimari yönden herhangi bir özellik taşımamaktadır.
 
Üst Alt