Mucize besin - Rezene, faydaları ve kullanımı
Rezene, mucizevi özellikleri ile eski çağlardan beri kullanılmaktadır ve alternatif tıpta önemli bir rol oynamaktadır.
Rezenenin faydaları nelerdir? Besin değerleri nedir? Rezene nasıl tüketilir?
Rezenenin faydaları nelerdir? Besin değerleri nedir? Rezene nasıl tüketilir?
Rezene meyan kökü benzeri tadı olan kereviz benzeri bir kış sebzesidir. Her ne kadar tadı ilk başta pek iyi gelmese de rezene çok fazla sağlık yararına sahiptir. Rezene, aromatik özellikleri ile bilinir ve anasona benzer bir kokusu vardır. Rezene için en yüksek büyüme mevsimi sonbahar ve kıştır. Rezene bitkisinin tamamı, soğan, tohum, sap ve yapraklar dahil olmak üzere yenilebilir. Rezene salatalara, makarnalara ve daha pek çok yemeğe eklenebilir. Yemeğe tazelik dokusu ve tatlı bir meyankökü aroması ekler.
Rezene faydaları
Rezeneyi birçok kez hazımsızlık için çare olarak duymuş olabilirsiniz. Binlerce yıldır sindirim şikayetlerini hafifletme kabiliyetiyle bilinir ve kullanılır. Ancak hazımsızlık dışında sağlığa birçok faydası vardır.
Tansiyonu düşürür
Rezene, yüksek potasyum içeriği ve düşük sodyum içeriği sayesinde kan basıncının ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Potasyum, sodyuma karşı çalışır ve vücuttaki yüksek tansiyonla mücadeleye yardımcı olur.
Potasyum açısından zengin bir diyet, yüksek bir sodyum diyeti ile karşılaştırıldığında tansiyonu azaltabilir. Ancak diyete başladıktan hemen sonra düşük tansiyon beklemeyin, kan basıncında bir düşüş görülmesi yüksek potasyum diyeti ile yaklaşık dört hafta sürebilir.
Doygunluk hissi
Rezene yüksek lif içeriğiyi ile hem düşük kalorili hem de doyurucudur. Araştırmalar lif içeriği yüksek diyetlerin insanların etkili bir şekilde kilo vermelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Rezene ve diğer yüksek lifli besinleri diyetinize ekleyerek lif alımını artırmak, zahmetsizce ve daha tok hissederek kilo vermenin basit bir yolu.
Sindirime destek
Rezene, sindirimi kolaylaştırma kabiliyetinden dolayı GAPS diyetine dahil edilmiştir. Rezene 7 gram diyet lifi içerdiğinden, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olabilir. Sindirim sistemindeki kasların hareket etmesini sağlamak için diyet lifi gerekir. Kabızlık gibi sindirim problemleri yetişkinlerde çok yaygın olduğu için, rezene herhangi bir diyete mükemmel bir katkı sağlar. Bu yüzden her diyete eklenmesi önerilen yiyeceklerden biridir.
Lif, sindirim sistemi boyunca hareket ettikçe küçük bir fırça gibi davranır ve potansiyel olarak kolon kanserine neden olabilecek toksinleri temizler. Rezene, toksinlerin yok edilmesine yardımcı olan bir ilaç işlevi görebilir.
Bazı kültürlerde, sindirime yardımcı olmak ve ağız kokusunu gidermek için yemeklerden sonra rezene tohumları çiğnenir. Rezenede bulunan yağların bazıları sindirim salgılarını çoğaltır. Rezene, reflüsü olan kişiler için de faydalı olabilir. Diyetinize rezene eklemek, midenin pH seviyesini dengeleyebilir ve yemek sonrası rahatsızlıkları azaltabilir.
Kemik sağlığını artırır
Kalsiyum içeriği sayesinde rezene, kemik gücünün ve sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Bir fincan rezene, yaklaşık 43 miligram kalsiyum içerir. Bu da, kalsiyum bakımından yüksek miktarda yiyecek tüketmeyen ve kalsiyum eksikliği olan kişiler için faydalı olabilir. Araştırmalar, ek yerine diyet kaynaklarından kalsiyum alımının kemik mineral yoğunluğunuzu arttırdığını gösteriyor. Rezene ayrıca, kemik direncinin korunmasında rol oynayan magnezyum, fosfor ve K vitamini içerir.
Cilt sağlığı
Rezene, yüksek C vitamini içerir ve önerilen günlük C vitamini miktarının neredeyse yarısını sadece bir rezene karşılayabilir. C vitamini erken yaşlanmaya yol açabilecek cilt hasarlarını azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. C vitamini aynı zamanda kollajen oluşumu için gereklidir ve bu da doğal olarak yaşlanmayı yavaşlatmak için iyi bir besin olduğunu göstrerir. Kırışıklıkları azaltmak ve cildin sağlıklı kalması için yeterli miktarda C vitamini alımı kritik öneme sahiptir. Günde 60 miligram C vitamini alımı önerilir, ancak rezene gibi besin kaynaklarından daha fazla C vitamini almak cildinizin içten dışa doğru sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
Göz sağlığı
Bazı flavonoidler, C vitamini ve çinko gibi iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar, yaşa bağlı görme kaybını önlemeye veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Rezene yüksek flavonoid, C vitamini ve mineral içeriği nedeniyle, oksidatif hasar ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir ve göz hasarlarını önleyebilir.
Besin değerleri
Ortalama büyüklükteki bir rezene 73 kalori, 3 gram protein ve 17 gram karbonhidrat içerir. Sadece az miktarda yağ içerir ve kolesterol içermez. Rezene, lif bakımından son derece zengindir, her bir rezene soğanı 7 gram diyet lifi içerir. Ayrıca 969 miligram potasyum içerir. Potasyum kan basıncını düşürmek ve sıvı dengesini korumak için çok önemlidir. Rezene ayrıca C vitamini açısından da zengindir, bir rezene soğanında 28 miligram C vitamini vardır. C vitamini güçlü bir antioksidandır, yaşlanmayı yavaşlatır ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Rezene, A vitamini, B6 vitamini, K vitamini ve folat gibi diğer önemli vitaminleri de içerir. Aynı zamanda demir, kalsiyum, bakır, çinko ve selenyum gibi minerallerin kaynağıdır.
Yaklaşık bir su bardağı kadar çiğ rezene soğanı bunları içerir:
- 3 gram lif
- 10 miligram C vitamini
- 1 gram protein
- 360 miligram potasyum
- 0,2 miligram manganez
- 43 miligram kalsiyum
- 0,6 miligram demir
- 23 mikrogram folat
- 0,1 miligram bakır
- 15 miligram magnezyum
- 0.6 miligram niasin
- 44 miligram fosfor
- 117 IU A vitamini
Rezene alternatif tıpta kullanımı
Rezene tıbbi özellikleri nedeniyle birçok kültürde kullanılmıştır. Özellikle yüzlerce yıldır Çin'de, anne sütü tıkanıklığına sebep olan çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılır. Ayrıca mide rahatsızlığı, boğaz ağrısı ve böcek ısırığı tedavisinde kullanılır. Gözleri ve beyni besleyici olarak kabul edilir ve hazımsızlık gibi sindirim şikayetlerini hafifletmek için kullanılır.
Geleneksel tıpta rezene; soğuk algınlığı ve öksürük gibi basit sorunlardan kanser, artrit, kolik, karın ağrısı, ishal, kabızlık, karaciğer ve böbrek sorunları gibi daha karmaşık hastalıklara kadar bir dizi rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.
Rezene nasıl seçilir ve hazırlanır
Rezene çıtır bir dokuya ve meyankökü veya anasona benzer bir tada sahiptir. Eşsiz bir lezzet sağlamak için herhangi bir yemeğe mükemmel bir ektir. Rezene seçerken, en altta sert ve çoğunlukla beyaz olan bir soğan arayın. Kahverengi veya lekeli soğanlardan kaçının. Sapları bir araya toplanmalı ve çiçeksiz olmalıdır. Rezene soğanı buzdolabında yaklaşık dört ila beş gün kalabilir. Zamanla lezzetini kaybedebilir, bu nedenle birkaç gün içinde yenilmelidir. Rezene tohumları yaygın olarak kurutulur ve baharat olarak kullanılır.
Rezeneyi hazırlamak için, ilk önce saplarını, filizlendikleri yerden kesin. Ardından, seçtiğiniz tarife bağlı olarak dilimleyin. Rezeneyi çiğ yiyebilir, sote edebilir veya başka sebzelerle pişirebilirsiniz.
Rezene yemek tarifi
Akşam yemeğinde rezene denemeye ne dersiniz? Farklı, sağlıklı ve besleyici bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Elmanın hafif tatlılığı ve rezenenin mükemmel besleyiciliği ile harika bir çorba tarifi...
Elmalı rezene çorbası
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 soğan, doğranmış
- 2 rezene, doğranmış
- 2 elma, soyulmuş ve doğranmış
- 1 litre tavuk suyu
- Bir tutam kekik
Yapılışı:
- Sıvı yağı bir tencerede ısıtın
- Soğanı pembeleşinceye kadar 10-15 dakika boyunca düşük veya orta ateşte sote edin
- Rezene ve elmaları ekleyin ve yumuşayana veya kahverengileşinceye kadar 5-10 dakika pişirin
- Tavuk suyunu ve kekiği ekleyin
- Kremamsı hale gelinceye kadar karıştırın
Rezene olası yan etkiler
Rezenler çoğu insan için harika ve sağlıklı bir sebze seçimi olmasına rağmen, bazı kişiler için rezene tüketiminin sınırlandırılması gerekebilir. Baharat alerjisi olanlar, rezene tohumlarını tüketmekten kaçınmalıdır.
Potasyum içeriği yüksek olduğundan, böbrek hastalığı olanların yedikleri rezene miktarını sınırlaması gerekir. Tansiyonu kontrol altına almak için tipik olarak reçete edilen ilaçları kullanan kişiler yüksek potasyum seviyelerine sahip olabilir ve rezenlerden kaçınmaları gerekebilir.