Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

MTOK nedir ?

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    79
MTOK’lar son yıllarda hakkında en çok soru sorulan bölümler olmasına rağmen adayların MTOK’lar hakkında çok az bilgi sahibi oldukları, bilgi sahibi olanların da çoğu bilgisinin yanlış veya eski bilgi olduğu görülmektedir. Hedef Başarı MTOK’lar hakkına sağlam bir bilgi arşivi oluşturdu. MTOK nedir, Teknoloji Fakültesi nedir, MTOK’lara kimler girebilir, taban puanları nedir,mezunların unvan ve iş bulma durumu nedir, taban puanları nedir, hangi alan mezunları hangi MTOK’lara yerleşebilir? İşte cevaplar

MTOK NEDİR?
MTOK Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları’nın kısaltılmasıdır. Kontenjan olarak MTOK olarak ifade edilen yükseköğretim programlarına sadece ilgili alan mezunları başvurabilirler; bunun dışında kalan adaylar o MTOK’a başvuramazlar, başvurmaları halinde başvuruları geçersiz sayılır. MTOK’lar Teknoloji Fakülteleri bünyesinde kuruludurlar.

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ
Teknoloji Fakülteleri Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin yerine 2009 yılı Kasım ayında kurulan ve uygulamaya dönük mühendis yetiştirmeyi amaçlayan okullardır. Teknoloji fakülteleri hem piyasanın ihtiyaç duydu yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak hem de Mesleki Teknik ortaöğretim kurumlarının ihtiyaç duyduğu öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuşlardır. Teknoloji Fakülteleri öğrencileri 8 dönemlik eğitimlerini 7 dönemini kendi okullarında alırken 8. ve son dönemde iş yeri eğitimi almaktadırlar. Teknoloji Fakülteleri’ne MTOK kontenjanından yerleşenlere 1 yıllık Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden oluşan İntibak Eğitimi (Hazırlık) verilir. Bu anlamda Teknoloji Fakültesi bölümlerinin Mühendislik Fakültesi bölümlerinden en büyük farkı daha fazla uygulamaya dönük olmasıdır.

Teknoloji Fakülteleri bünyesinde her bölümden 2 farklı türde bölüm bulunmaktadır. Genel kontenjanla öğrenci alan bölümlere Meslek liselilerin de dahil olduğu tüm alan ve okullardan mezun olan öğrenciler başvurabilmektedirler. Öğrenciler bu bölümleri seçtiklerinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0,12 ortak katsayısı ile çarpılır. Teknoloji Fakülteleri bünyesinde yer alan ve yanlarında MTOK yazan bölümlere sadece ilgili alandan Meslek Liseliler başvurabilirler. Hiçbir şartla diğer öğrenciler bu alanları seçemezler.

Teknoloji Fakülteleri MTOK bölümleri 2011 yılına kadar YGS 1 puan türü ile öğrenci almaktaydılar. Danıştay’ın kararıyla 2011 yılından itibaren MTOK’lara yerleşirken diğer Teknoloji Fakültesi bölümlerinde olduğu gibi MF 4 puan türü ile giriliyor. Meslek Liseliler MTOK tercih ettiklerinde AOBP’leri 0,06 ek katsayı ile çarpılmayıp sadece 0,12’lik ortak katsayı ile çarpılan puanı almaktadırlar.

Üst Alt