Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Moleküler Cerrahinin Yeni Tekniği ile Kesik ve Yara Olmayacak

Joe.

.
Emektar Üye
  • Üyelik Tarihi
    5 Tem 2015
  • Mesajlar
    7,126
  • MFC Puanı
    406
Kıkırdak dokuyu elektrik enerjisiyle yumuşatmayı başaran doktorlar, testlerde başarılı oldu.

Tıp dünyası tıpkı teknoloji gibi sürekli olarak ilerleyen bir yapıya sahip. Geliştirilmeye çalışılan yeni teknikler sayesinde, hastalar sancısız ameliyat süreçleri geçirebilirler. Amerikan Kimya Derneği'nin 2019 yılı bahar toplantısında yeni bir teknik paylaşıldı. Bu teknik kullanılarak; kulak ve burun gibi kıkırdak dokularla, felç yüzünden hareket kabiliyetini yitirmiş olan eklemlerin sahip olduğu kıkırdak şeklinin yeniden şekillendirilmesi planlanıyor. Tıp dünyasında çığır açan bu yeni teknik kısa süre içinde uygulanabiliyor ve herhangi bir iyileşme süreci olmuyor. Elektrik akımının, küçük iğnelerin ve 3 boyutlu yazıcılardan alınmış olan kalıpların kullanılarak yapıldığı ameliyatların ayrıca lazerli göz ameliyatları için de kullanılabileceği ön görülüyor.

e95e02cacd672295e9d8e11a2ed92350726e7ffc.jpeg


Tekniğin Dayandığı Temeller

Bilindiği üzere kıkırdak, insan vücudunda burun, kulak gibi organların yanısıra, omur aralarında, kemik eklemlerinde bulunan bir bağ dokusudur. Sert kolajen liflerden oluşur. Kıkırdağın yapısında bulunan ve bu tekniğin geliştirilmesine yardımcı olan şey ise kıkırdaktaki yüklü iyonlardır. Negatif yüklü proteinler ve pozitif yüklü sodyum iyonları, bu tekniğin gelişmesinin temel sebebidir. Elektrik akımıyla kıkırdak yapısındaki iyonları elektroliz ediyorlar ve bu sayede kıkırdak yapısını iyiden iyiye yumuşatıyorlar. Kıkırdak doku yeniden sertleşene kadar operasyonu gerçekleştiriyorlar. Profesör Hill, "Eğer doku sarkıksa istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz." dedi.

3c555301002afd0f39ebe52345e18edd6eb08167.jpeg


Tekniğin Uygulanışı

Bu yeni teknikle, elektrik akımı verilen kıkırdakların geçici olarak yumuşatılması sağlanıyor. Yumuşayan kıkırdak dokuya müdahele ediliyor. Böylece kesik açılmadan gerçekleştirilen işlemde iyileşme süreci ve ağrı olmuyor. Şu an için tavşanlarda test edilen tekniğin başarılı olduğu belirtildi. Nöroloji profesörü olan ve bu tekniğin geliştirilmesinde etkili rol alan Michael Hill yaptığı açıklamada, yerel anestezi ile yapılacak olan operasyonun sadece 5 dakika süreceğini belirtti. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde, korneaya boyanmış elektrotlarla akım gönderen ekip, 3 boyutlu baskıdan elde edilmiş olan lens yardımıyla bozulmuş olan kornea şeklini düzeltmeyi başardı.

264cdc8df06b79c044f57001a338a0e549611b17.jpeg


Yukarıdaki görselde görülebildiği gibi 0.1 mm'lik kornea çapındaki bozukluk bu teknikle düzeltilmiş. Profesör Hill'in konuyla ilgili tüm açıklamasını aşağıdaki video ile izleyebilirsiniz


Bu teknik için geliştirmiler ve lisans süreçleri halen devam ediyor. Eğer teknik resmileşirse, moleküler cerrahinin bir çok yerinde kullanılacağı, plastik cerrahi içinde işleri bir hayli kolaylaştıracağı belirtildi.
 
Üst Alt