• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Milas'ta Geometrik Döneme Ait Mezarlık

Üyelik Tarihi
27 Tem 2013
Konular
1,330
Mesajlar
1,787
MFC Puanı
50
Muğla'nın Milas ilçesinde, Anadolu'nun ilk geometrik dönemine ait nekropol (mezarlık) bulundu.

Milas'a bağlı Çakıralan köyü Belentepe mevkisinde ve Hüsamlar köyü Mengefetepe mevkisinde Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Anadolu'nun ilk geometrik dönemine ait nekropole rastlandı.

Kazı ekibi görevlisi arkeolog Savaş Durnagölü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma yapılan iki tepenin sit alanı ilan edilmesinin ardından çalışmaların bir süre durdurulduğunu hatırlatarak, ''Kısa bir süre önce yeniden başladığımız kazı çalışmalarında ortaya çıkan geometrik dönem nekropolü Anadolu'da bir ilk teşkil ediyor'' dedi.

Savaş Durnagölü, kazı çalışmalarının Mengefe Tepesi'nde sürdürüldüğünü belirterek, ''Geçen yılın mayıs ayında başlayan çalışmalarımızda Anadolu'nun ilk geometrik dönem nekropol alanı ortaya çıkarıldı. Buradaki mezarlar genel olarak aile mezarları. Mezarlarda o dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ve dini bilgilerini verebilecek kalıntılara ulaştık'' diye konuştu.

Kazı çalışmalarında geçen yıl 38, bu yıl 108 mezar açığa çıkarıldığını ifade eden Durnagölü, ''Nekropol alanında bulunan mezarlığın bir özelliği de geometrik dönemde inşa edilmesine rağmen MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısında yerleşen insanlar tarafından doğu ve batı yönünde mezarların etrafına bir duvar çekilmesi. Nekropol alanında boş kalan yerlere de mezarlar koymaya devam etmişler. Bölgede 13 adet Helenistik döneme ait mezar bulundu'' dedi.

Nekropol alanının güney kısmında iki çiftlik evi bulduklarını kaydeden Durnagölü, şunları söyledi:

''Bu evler Helenistik döneme ait. 1. yüzyıla kadar kullanılıyor. Çiftlik evinde tarım ve hayvancılıkla uğraşılarak üzüm üretilmiş. Burada çıkarılan eserler Lagina kazıevindeki restorasyon evine götürülerek restorasyon ve konservasyonu yapılarak depoya kaldırılacak. Mezarların definecilerin saldırısına uğramaması için bölgedeki diğer mezarları açıyoruz. 1 ay sonra kazı çalışmalarımız tamamlanacak.''
 
Üst