Mide sorunu olanlara özel öneriler
Bahar ayları ile birlikte artış gösteren mide şikâyetleri önlemek ya da azaltmak için beslenme düzeninde bir takım kurallara özelikle dikkat etmek gerekiyor.
Midenizde ağrı, yanma, sertlik hissediyorsanız yediklerinizi gözden geçirmenin zamanı geldi. Bahar ayları ile birlikte artış gösteren mide şikâyetleri önlemek ya da azaltmak için beslenme düzeninde bir takım kurallara özelikle dikkat etmek gerekiyor. İşte mide sorunu yaşayanların alması gereken önlemler.
Kızartmalarla, asitli içeceklerden uzak durun
Kızartmalarla asitli içecekler, midedeki bariyer tabakayı doğrudan tahriş ediyor. Bu tahriş midenin asit salgısı bozulmasına, sonuç olarak da yemek borusu,mide ve onikiparmak bağırsağının yüzeyinde tahriş oluşmasına neden oluyor.
Çok soğuk su, buzlu meyve suyu ve fazla miktarda dondurma tüketmeyin
Bu gıdaların tüketilmesi gerek yemek borusu gerekse midede spazma neden oluyor.
Çay, kahve ve kolalı içeçekleri içmeyin
Kafein ve tein içeren bu içecekler mide yapısı ve asit düzenini bozuyor. Bu içecekler fazla tüketildiğinde içeriğindeki tein yemek borusu ve mide arasındaki bölgenin gevşemesine ve mide asidinin geriye kaçısının kolaylaşmasına neden oluyor.
Sigara kullanmayın
Sigara içeriğindeki nikotin nedeniyle mide fonksiyonlarını bozuyor. Nikotin hem doğrudan mide duvarını tahriş edebiliyor, hem de mide sinirlerini uyararak asit salgısını artırabiliyor. Ayrıca bağırsak hareketlerini de etkiliyor.
Saat 20.00'den sonra yemek yemeyin
Geç saatlerde yemek yenildiği taktirde gece boyunca sindirim işlemi devam ediyor ve yatar pozisyonda mide içeriği daha kolay yemek borusuna kaçıyor. Midenin dinlenme periyodu olmadan çalışması hazımsızlık sorunları dışında kiloya da davetiye çıkarıyor.
Süt ve süt ürünleri tüketin
Süt ve süt ürünleri şişkinlik ve gaz şikayeti yaratmadığı sürece tüketilebilir. Ancak ülserli hastaların çok fazla bu ürünleri tüketmesi önerilmiyor. Çünkü başlangıçta mide asidini nötralize etmekle beraber sonrasında daha fazla asit salgılanmasına neden oluyor.
Çiğ sebzelerden uzak durun
Özellikle kabuklu sebzeler mideye daha fazla dokunuyor. Ancak mide rahatsızlığı yaratmıyorsa, kişisel hassasiyetler ve gıda alerjisi söz konusu değilse tüketebilirsiniz.
Tahıllı ürünleri tercih edin
Bu tür ürünler içerdiği lif ve zengin k vitamini sayesinde mide ve bağırsak hareketlerini düzenliyor, tahrişi azaltıyor.
Aşırı miktarda kırmızı et tüketmeyin
Etin sindirilmesi için daha mide ve onikiparmak bağırsağı daha fazla asit salgılamak durumunda kalıyor. Bu durum da organların zarar görmesine neden oluyor.
Tuzu azaltın
Özellikle kronik mide şikayetleri olanlarda tuz, kanser gelişiminde bir risk teşkil ediyor.
Uyku düzenine dikkat edin
Uykusuzluk ve yorgunluk sırasında salgılanan stres hormonları nedeniyle mide ve bağırsak sistemi zarar görüyor.
Bahar ayları ile birlikte artış gösteren mide şikâyetleri önlemek ya da azaltmak için beslenme düzeninde bir takım kurallara özelikle dikkat etmek gerekiyor.
Midenizde ağrı, yanma, sertlik hissediyorsanız yediklerinizi gözden geçirmenin zamanı geldi. Bahar ayları ile birlikte artış gösteren mide şikâyetleri önlemek ya da azaltmak için beslenme düzeninde bir takım kurallara özelikle dikkat etmek gerekiyor. İşte mide sorunu yaşayanların alması gereken önlemler.
Kızartmalarla, asitli içeceklerden uzak durun
Kızartmalarla asitli içecekler, midedeki bariyer tabakayı doğrudan tahriş ediyor. Bu tahriş midenin asit salgısı bozulmasına, sonuç olarak da yemek borusu,mide ve onikiparmak bağırsağının yüzeyinde tahriş oluşmasına neden oluyor.
Çok soğuk su, buzlu meyve suyu ve fazla miktarda dondurma tüketmeyin
Bu gıdaların tüketilmesi gerek yemek borusu gerekse midede spazma neden oluyor.
Çay, kahve ve kolalı içeçekleri içmeyin
Kafein ve tein içeren bu içecekler mide yapısı ve asit düzenini bozuyor. Bu içecekler fazla tüketildiğinde içeriğindeki tein yemek borusu ve mide arasındaki bölgenin gevşemesine ve mide asidinin geriye kaçısının kolaylaşmasına neden oluyor.
Sigara kullanmayın
Sigara içeriğindeki nikotin nedeniyle mide fonksiyonlarını bozuyor. Nikotin hem doğrudan mide duvarını tahriş edebiliyor, hem de mide sinirlerini uyararak asit salgısını artırabiliyor. Ayrıca bağırsak hareketlerini de etkiliyor.
Saat 20.00'den sonra yemek yemeyin
Geç saatlerde yemek yenildiği taktirde gece boyunca sindirim işlemi devam ediyor ve yatar pozisyonda mide içeriği daha kolay yemek borusuna kaçıyor. Midenin dinlenme periyodu olmadan çalışması hazımsızlık sorunları dışında kiloya da davetiye çıkarıyor.
Süt ve süt ürünleri tüketin
Süt ve süt ürünleri şişkinlik ve gaz şikayeti yaratmadığı sürece tüketilebilir. Ancak ülserli hastaların çok fazla bu ürünleri tüketmesi önerilmiyor. Çünkü başlangıçta mide asidini nötralize etmekle beraber sonrasında daha fazla asit salgılanmasına neden oluyor.
Çiğ sebzelerden uzak durun
Özellikle kabuklu sebzeler mideye daha fazla dokunuyor. Ancak mide rahatsızlığı yaratmıyorsa, kişisel hassasiyetler ve gıda alerjisi söz konusu değilse tüketebilirsiniz.
Tahıllı ürünleri tercih edin
Bu tür ürünler içerdiği lif ve zengin k vitamini sayesinde mide ve bağırsak hareketlerini düzenliyor, tahrişi azaltıyor.
Aşırı miktarda kırmızı et tüketmeyin
Etin sindirilmesi için daha mide ve onikiparmak bağırsağı daha fazla asit salgılamak durumunda kalıyor. Bu durum da organların zarar görmesine neden oluyor.
Tuzu azaltın
Özellikle kronik mide şikayetleri olanlarda tuz, kanser gelişiminde bir risk teşkil ediyor.
Uyku düzenine dikkat edin
Uykusuzluk ve yorgunluk sırasında salgılanan stres hormonları nedeniyle mide ve bağırsak sistemi zarar görüyor.