Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Meta Tag Nedir, Meta Tag Hakkında Kısa Bilgi

MF-Login

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2013
  • Mesajlar
    2,428
  • MFC Puanı
    21
Meta Tag Nedir, Meta Tag Hakkında Kısa Bilgi
Meta tag'lar internet sayfalarımızın <head> kısmında yer alır ve tarayıcılara sayfa ve sayfa içeriği hakkında bilgiler tanımlamamıza yardımcı olur. Ayrıca arama motorları optimizasyonu açısından ayrı bir öneme sahiptirler. Arama motorları web sayfanıza gönderdiği bot aracılığı ile içeriğinizi alır ve kullanıcılarına sunar. Bu sunduğu bilgiler doğrultusunda arama motorlarını kullanan kullanıcılar, sitenize gelir. Arama motorlarını doğru yorumlamak ve sayfanızın içeriğini doğru alabilmeleri için yapılan yığınla çalışma mevcuttur.Meta-tag'lar bu çalışmaların sadece bir kısmını kapsamaktadır. Bu yazımızda meta-tag'lar ile arama motorlarını sayfamıza nasıl çekeceğimizi ve sayfamızı nasıl yorumlamaları gerektiğini göreceğiz.

Title - Başlık

Bu etiket aslında html koddur ve her sayfada olması zorunludur. Arama motorları veya tarayıcılar bi tarafa, sayfanın başlığını temsil etmesi açısından, kullanıcıya belirtmeniz gereken en başlıca özellik bu olmalıdır. Sayfa içeriğini özetleyen en etkili etikettir.

Örneğin:
<title>Title etiketi hakkında makale</title> yazacak olsaydık, sayfamızın başlığı bu şekilde olurdu.

Description - Açıklama

<meta name="description" content="a.b.c." /> şeklinde tanımlanan ve sayfamızın açıklamasını içeren meta etikettir. Arama motorları verdiği sonuçlarda site-sayfa ismi, sayfa linki ve sayfa açıklaması vermektedir. Bu üç bilgiden hangisi %100 sonuca daha yakınsa ilk çıkaracağı sonuç o olur. Örneğin forumumuzun "SEO FORUMU" kategorisini ele alalım. Google'a seo forumu diye yazdığımız zaman, 1. sayfanın 6. sırasında yer aldığımızı göreceksiniz. Bu açıdan sayfa açıklaması, arama motorlarının vereceği sonuçlar baz alınarak önem bakımından 2. sırayı almaktadır.

Keywords - Anahtar kelimeler

Anahtar kelimeler sayfamızın arka planında bazı arama motorlarının halen desteklemeye devam ettiği sayfamızın içeriği ile ilgili ana terimler listeleyen bilgi etiketidir. Google, yahoo veya msn gibi dev arama motorlarının destek vermediği bu kısım için fazla ayrıntıya girmiyoruz fakat, her kelime virgül ile ayrılmalıdır.

Örneğin:
<meta name="keywords" content="kelime a, kelime b, kelime c" /> şeklinde tanımlanır.


Robots

Bu kısım arama motorlarının sayfamıza geldiklerinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda yol gösterici rolünü üstlenmektedir. Bu robot dosyası ile arama motorlarının hangi dizinlerde gezebileceklerini belirleriz.

Örneğin indexlenmesini istemediğiniz sayfaya noindex ve nofollow eklenir.

<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />

Robots.txt dosyaları oluşturarak arama motorlarının hangi dizinlerde gezebileceklerini belirtebilirsiniz. Masaüstüne sağ tıklayıp yeni metin belgesi oluşturarak bunu yapabilirsiniz.

Tüm robotların indekslemesini engellemek için;

Kod:
User-agent: *
Disallow: /
Tek bir arama motoruna izin vermek için;

Kod:
User-agent: Googlebot
Disallow: /
User-agent: *
Disallow:
Tüm robotların sitenin tamamını indekslemesi için;

Kod:
User-agent: *
Disallow:
Boş bir robots.txt dosyası aynı işlevi görecektir.

Belirli bir dizinin tüm arama motorları tarafından indexlenmesini engellemek için;

Kod:
User-agent: *
Disallow: /dizin-adi/
Belirli bir sayfanın tüm arama motorları tarafından indexlenmesini engellemek için;

Kod:
User-agent: *
Disallow: /dizin-adi/ozel-sayfa.html

Content-Type - İçerik türü

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Web sitemizin içeriğinin hangi karakter sete sahip olduğunu tanımlar. Bu meta etiket çok önemlidir ve sayfa içeriğinin düzgün görüntülenmesinde önemli bir etkendir. Bu etiketi girmediğiniz düşünüşdüğünde ön tanımlı olan "ISO-8859-1" karakter seti işlev görür ve türkçe karakterleriniz desteklenmez.


Generator - Oluşturucu

<meta name="generator" content="vbulletin" />

Bu etiket kullanıldığı zaman sitenize gelen arama motorları ve diğer şahıslar sitenizin hangi yazılım ile oluşturulduğunu görebilmektedirler. Ayrıca yazılım versiyonu belirtilerek arama motorlarının o yazılım versiyonundaki kodlama statüsü ile algılanacağını öne sürenlerde var. Kötü niyetli şahısların sitenizdeki yazılım sürümünden yola çıkarak, açıkları değerlendirebileceklerini göz önünde bulundurun ve daima güncel yazılım kullanın.

Refresh - Yenile

<meta name="refresh" content="X" />

Belirlenen süre içerisinde sayfanın tarayıcı tarafından yenilenmesini sağlayan meta etikettir. Eğer belirlenen süre sonunda sayfa başka bir sayfaya yönlenmesini istiyorsanız, sürenin yanına link girmelisiniz. Örneğin:

<meta name="refresh" content="X;URL=http://www.siteismi.com/sayfa.html" />


Örnek olarak web sayfalarınızda kullanabileceğiniz şablonu aşağıda verdik.

<meta name="description" content="Bu bir site açıklamasıdır.">
<meta name="keywords" content="kelime1,kelime2,kelim e3,kelime4,kelime5">
<meta name="robots" content="index,follow">
<meta name="author" content="İsim Soyisim">
<meta name="generator" content="vbulletin 4.2.2">
<meta name="language" content="tr_TR">

Meta taglar ile ilgili sormak istediklerini veya merak ettiklerinizi bu başlık altından yazabilir destek alabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
 
Üst Alt