Cohen
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 2 Şub 2013
-
- Mesajlar
- 1,686
-
- MFC Puanı
- 66
Mescid-i Nebevi~~
Mescid-i Nebevî (Arapça: المسجد النبوي) Hicret'ten sonra Medine'de Muhammed (S.A.V.) ve ashabı tarafından inşa edilen mescid. Peygamberin kabrini ihtiva eder.
Ağlayan kütük olayı bu mescidde vuku bulmuştur. Muhammed (S.A.V.) Cuma hutbelerini minber olmadığından bir ağaç kütüğüne yaslanarak yapardı. Bir gün bu yaslandığı kütükten bir an ayrılmasıyla kütüğün inlediği, ağladığı hadis kitaplarında anlatılmaktadır.
654 yılındaki deprem ve yangında bu mescid yanmıştır. Emevi ve Abbasi dönemlerinde yeniden yapılmıştır. Bugün içinde peygamberin kabrinin bulunduğu mesciddir. Ebu bekir (R.A.) ve Ömer (R.A.)'in kabri de buradadır. İslam dünyasının Mescid-i Haram'dan sonraki ikinci ziyaret yeridir.
MESCİD-İ NEBEVİ' DE. YANİ MEDİNE'DE. RAVZA-İ MUTAHHARA DA DENİR.YUKARIDAKİ YEŞİL KUBBEDE İSTİRAHAT ETMEKTEDİR EFENDİMİZ...
Mescid-i Nebevi şu an avlu alanıyla birlikte 650 bin kişinin namaz kılabildiği bir büyüklükte olup, toplam alanı ise 200.327m2. oldu. Mescid-i Nebevinin on adet minaresi olup, 6 tanesi Suud döneminde yapılmıştır. Her minare 104 m. yüksekliktedir. Mescidin 170 kubbesi olup, sonradan 27 tane de elektirikle çalışan, hareketli ve süslü kubbeler yapılmıştır. Bahçe duvarının uzunluğu 2.270 mdir. Bahçe bodrumunda 2 katlı otopark ve abedesthane bulunmaktadır.
Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi , Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa'dan sonra yeryüzündeki mescitlerin en faziletlisidir.İslam alimleri, Resulüllah (s.a.v)in mübarek kabirlerini ziyaret etmenin en güzel itaat olduğu hakkında görüş birliğine varmışlardır. Müslüman kişi, her gün namazında; Ey Nebi! Selam sana, Allahın rahmet ve bereketi senin üzerine olsun, diyerek Onu ziyaret etmektedir. Aynı şekilde kişi, Mescid-i Nebeviyi de ziyaret etmek ister. Çünkü Resulüllah (s.a.v), Mescid-i Nebevide kılınan bir namazın Mescid-i Haram hariç diğer yerlerde kılınan namazlardan bin kat daha faziletli olduğunu bildirmiştir.
Kabenin Kapısı üzerinde bulunan örtü
KAYNAK:Ömer TELLİOĞLU (Samil islam Ans.)
Mescid-i Nebevi'nin İç Donanımı Nasıldır
Hücre-i Saadet:
Peygamberimiz (s.a.v.) Mescid-i Nebeviyı inşa ederken güney duvarına bitişik iki oda yaptırdı. Şimdi Peygamberimizin kabrinin olduğu yer Hz. Aişe annemizin odasıydı. Efendimiz yılında Hz. Aişenin (ra) odasında vefa etti ve buraya defni yapıldı. Bundan sonra buraya Hücre-i Saadet denildi. Daha sonra Hz. Ebubekir (ra) ve Hz. Ömerde (ra) defnedildi. Ömer b. Abdulaziz döneminde Kabri Şerifi beşgen duvarla çevrildi. Nurettin Zengi (hicri 557) Kabri Şerifin çevresini temellere oturmuş kurşun duvarlarla çevirdi.
Ravza-i Mutahhara:
Burası Hz. Aişenin (ra) odası (Hücre-i Saadet) ile Minber-i Şerif arasındaki mekandır. Peygamber Efendimiz: Evimle minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim havuzumun üzerindedir. 8 diyerek buranın kıymetini bildirmiştir. Ravza-i Mutahharadan başka, dünyada cennetten olduğu bildirilen başka bir yer yoktur. Ravza-i Mutahharada İslamın ilk döneminden hatıralar taşıyan ve ayrı ayrı isimleri olan sütunlar bulunmaktadır. Bunlar; Senr, Yaygı (yatak, döşek) Sütunu: Peygamberimiz itikafa çekildiklerinde, bu sütunun yanında kalırdı. Sütunun yanı ise Hz. Aişenin odası idi. Tevbe (Lübabe) Sütunu: Ebu Lübabenin kendisini bağladığı, tevbesinin kabul edildiği sutun. Hz. Aişe Sütunu: Hz. Aişenin (ra) geceleri teheccüd namazı kıldığı yerdir. Sahabeler de burada Hz. Aişenin namaz kıldığını gördüklerinden dolayı, burada namaz kılmak için gayret gösterirlerdi. Harız (Muhafız) Sütunu: Peygamberimizin güvenliğini sağlayan güvenlikçiler sütunudur. Peygamberimiz, Allah seni insanlardan korur. mealindeki Maide Suresinin 67. ayeti nazil olunca burada nöbet bekleyen bekçilerin beklemelerine gerek kalmadığını söyledi. Vufut (Elçiler) Sütunu: Peygamberimizin dışardan gelen elçileri kabul edip görüştüğü sütundur.
Mihrabün Nebevi:
Peygamberimiz Kıblenin Kabe olmasına kadarki süreçten sonra, kısa bir süre Hz. Aişe sütununun olduğu yerde, daha sonraları da bu mihrabın olduğu yerde namaz kıldırdı. Peygamberimiz (s.a.v.) döneminde mihrap yoktu. Buraya mihrabı ilk kez Peygamberimizin namaz kıldırdığı yeri tesbit ederek Ömer b. Abdulaziz yaptırmıştır. 888 (Miladi 1483) Hicri senesinde ise Sultan Eşref Kayıtbay bu mihrabı yeniledi.
Hz. Osman Mihrabı:
Bu mihrab mescidin en önündeki duvardır. Hz. Ömer (ra) burada namaz kıldırıyordu. Şimdilerde de namaz burada kıldırılmaktadır.
Minber:
İlk döneminde Peygamberimiz (s.a.v.) ayakta hutbe veriyordu. Daha sonraları bir hurma kütüğüne yaslanarak hutbelerini okudular. Hicretin 3. yılında iki basamaklı bir minber kullanılmıştır. Şimdiki minber ise 1590da III. Murat tarafından yaptırılmış olandır. 7 m. yükseklikte bir şaheser olup, Peygamberimizin minberinin yerinde durmaktadır. Bu yer ile ilgili Peygamberimiz: Minberim de cennette havuzumun üstündedir. diye buyurmuşlardır.
Suffa:
Gölgelik anlamında olup, Rasulullahın emriyle üzeri hurma dallarıyla örtülmüş, Mescidin arkasında, kuzeydoğu bölümünde idi. Bügün burayı gösteren somut bir işaret yoktur. Burası Peygamberimizin ilim öğrettiği yerdi. İslamın bir nevi ilk üniversitesi idi. Suffada bir çok öğrenci yetişmiş olup, en tanınanlarından biri Ebu Hureyedir.
Mescid-i Nebevi'nin içini görmek istermisiniz