-
- Üyelik Tarihi
- 18 Tem 2017
-
- Mesajlar
- 1,593
-
- MFC Puanı
- 3
Diğer İsimleri : Mort, Murt, Sazak ağacı, Myrtus communis
Botanik Bilgi : Mersingiller familyasından, 1-5m boyunda bazen fundalık, bazen küçük bir ağaçlık şeklinde oldukça sık çatallaşan ve çok sık yapraklı bir bitkidir.Yaprakları: açık parlak yeşil ve eski yaprakları koyu yeşil, derimsi, yumurta ve mızrak şeklinde uzu sivrice ve kenarları bütündür. Çiçekleri beyaz oval veya yumurta şeklinde beş parçadan oluşur, beyaz renkte ucunda küçük topuzcukları bulunur. Meyveleri yuvarlak veya yumurta şeklinde, bezelye büyüklüğünde, mavimsi siyah veya nadiren beyaz renktedir.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Akdeniz ülkeleri olan mersin Türkiyenin Akdeniz ve Ege bölgesinde yabani olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Mersinin yaprak ve çiçekli dallarında tanen, reçine, acı birtakım maddeler ile uçucu yağlar; meyvelerinde yüksek oranda A vitamini, tanen, şeker ve asitler bulunur.
Toplanması - Saklanması : Mersin sürekli yeşil olduğundan yaprakları her mevsim toplanarak değerlendirilebilir. Fakat en uygun olduğu zaman Mayıstan Eylüle kadardır. Zira bu aylarda daha fazla eter yağı içerir.
Faydaları :
İştah açıcıdır.
İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır.
Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür.
Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir.
Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çaydan, günde iki kez birer bardak içilir.
Mersin Yağının Faydaları : Haricen çıban, sivilce ve akneye 1-2 damla sürülür.
UYARI : Tarife uyulursa hiç bir yan tesiri yoktur fakat aşırı dozajda mersin yaprak çayı mide ve bağırsak rahatsızlıklarına ve de uykusuzluğa neden olabilir.