-
- Üyelik Tarihi
- 18 Tem 2017
-
- Mesajlar
- 1,593
-
- MFC Puanı
- 3
Diğer İsimleri : Angelica, Angâlique
Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasından, iki-dört yıllık boyu 3 m bulabilen bir bitkidir. Gövdesi yuvarlak boru şeklinde, içi boş, dışı kahverengimsi renkte ve yukarılara doğru az çatallıdır. Yaprakları, yan yapraklarının kenarları dişli, uca doğru sivri, bazen oval bazen de üç lopludur. Çiçekleri gövde ve yan dallar üzerinde, şemsiye şeklinde ve sarımsı yeşil veya açık yeşil renktedir. Meyveleri, kenarında mantarımsı çıkıntı vardır ve bu sayede suya batmadan yüzebilir. Kökleri, sünger şeklindeki ve yan kökler adeta saç örgüsünü andırır şekilde ve kahverengimsi kırmızı renktedir.
Yetiştiği Yerler : Angelica officinalis denilen türü Orta ve Kuzey Avrupada yetişen, yüksek bir bitkidir. Çiçekleri yeşilimsidir. Bu türün kökleri (Radix Angelicae) midevi, iştah açıcı ve idrar söktürücüdür.
Angelica sylvestris denilen türü; İstanbul, Marmara bölgesi, Doğu Karadeniz ve Beyşehir dolaylarında yetişir. Boyu 1-1,5 metre kadardır. 2 veya çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi silindiriktir. Boyuna çizgiler vardır. İçi boştur. Mavimtırak-yeşil veya kırmızımtırak renktedir. Çiçekleri beyazdır.
Bilinen Bileşimi : Melek otu kökü; eterli uçucu yağ (Phellandren, Pinen, Angelica asidi), acı maddeler ve tanen, furanocumarinler, reçine, nişasta, pektin ve şeker içeriyor.
Toplanması - Saklanması : Eylül ve Ekim aylarında 2,3 veya 4 yıllık melek otunun kökleri sökülerek yıkanır ve kurutulur. Melek ot kökü kurutulurken ısının 40C°yi geçmemesi gerekir. Çükü o zaman eter yağları yok olabilir.
Faydaları ( Angelica officinalis türünün faydaları) :
İştahsızlık, hazımsızlık (bulantı, ekşime, şişkinlik ve kusma gibi) gidermek için kullanılır.
Mide-bağırsak kramplarında kullanılır.
Diyareyi kesici ve peklik vericidir.
Yatıştırıcı ve sinirleri güçlendirici toniktir.
Astım nöbetlerinde rahatlatıcı olur.
Kullanım Şekli : Melek kökü 2 kahve kaşığı (ince kıyılmış ve kurutulmuş ) demliğe konur ve üzerine 250-300ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir. Süzülerek içilir.
Melekotu Eterli Yağının Faydaları : Eterli yağın içten kullanımı önerilmiyor. Ama romatizma ve gut ağrılarına karşı dıştan uygulanan durumlarda başarıyla kullanılabiliyor.
UYARI : Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler, her zaman dikkatle kullanılmalıdır! Bu nedenlerden dolayı, 1-2 haftalık kürlerden sonra kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doğru olacaktır. Gebelik sürecinde, melekotu kökü kullanılmamalıdır.