Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Melek Balığı Nasıl Bir Balıktır?

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
melek-baligi-nasil-bir-baliktir_646x340.jpg


Cichlidae familyasından gelen melek balığı tatlı su balığı türüdür. Genellikle bataklıkların bitki örtüsü yoğun olan kısımlarında yaşamayı tercih eden bu balık türü oldukça asil ve zarif görünüşlüdür. Melek balığının iyi türlerinin gözleri kırmızı renktedir. Vücutlarında ve yüzgeçlerinde genellikle sarı, mavi ve yeşilin tonları bulunur.

Bu balık türünde cinsiyet ayrımı yapmak biraz zordur. Üreme zamanları geldiğinde cinsiyetleri net bir şekilde belirlenir. Dişi melek balıklarında yumurta tüpü kalın ve yuvarlak uçlu olurken erkek melek balıklarının sperm tüpleri ince ve sivri uçlu olur. Bunun dışında erkek melek balıklarının alınları hörgüç biçimindedir. Bu, melek balığının cinsiyetini belirlemede kullanılır.

Beslenme

Akvaryumda beslenen melek balığı için yosun içerikli kuru yemler ya da dondurulmuş canlı yemler kullanılır. Nadir zamanlarda akvaryumun içerisine haşlanmış ıspanak ve marul parçaları atılarak da beslenir. Akvaryumun içerisinde doğurgan birkaç balığın bulunması da melek balığının beslenmesine katkı sağlayacaktır.

Akvaryum Yaşamı

Doğal ortamından getirilip akvaryuma konulan melek balıklarının uyumu oldukça zordur. Melek balıklarının yıllarca akvaryum da üretilen, evcilleştirilmiş türlerine bakmak daha kolaydır. Yüzgeçleri uzun olduğundan akvaryumun yüksekliği önemlidir. Sağlıklı bir şekilde yaşamaları için akvaryumun yüksekliğinin en az 50 cm olması gerekir. Melek balıklarının akvaryumda yaşamlarını sürdürebilmesi için öncelikle akvaryumun iyi bir filtre düzeni olmalıdır. Düzenli bir şekilde sularının değiştirilmesi ve yemlerine önem verilmesi şarttır. Melek balıkları iyi koşullar altında bakıldığında 10 yıldan daha uzun bir süre yaşarlar.

Akvaryum içerisinde melek balığını rahatsız edecek bir balık olmaz. Böyle bir balık cinsi varsa hemen akvaryumdan çıkarılır. Çünkü melek balığı bu gibi durumlarda stres yüzünden bir kenara saklanır ve yemek yemez.

Üreme

Melek balıkları çiftleşecekleri eşlerini kendileri seçerler. Yumurtalarını bırakabilecekleri yerleri titizlikle ararlar ve karar kıldıkları yeri iyice temizledikten sonra dişi melek balığı yumurtalarını seçtikleri yere bırakır. Bir dişi melek balığı 100 ile 1200 arası yumurta bırakır. Yavrular yumurtalardan çıkana kadar onları nöbetleşe beklerler ve yüzgeçleri yardımıyla su dolaşımını sağlayarak yumurtaları havalandırırlar. Bırakılan yumurtaların hepsi yavruya dönüşmez. Bazıları mantarlanır. Bu mantarlanan yumurtaları seçerek yerler ve böylece sağlıklı olanlara mantar geçmesini engellemiş olurlar. Sağlıklı yumurtalar 3-4 gün içerisinde açılırlar ve yavruya dönüşürler.
 
Üst Alt