Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

MEB'in yurtdışı burslarına rekor başvuru - 20.10.2015

Aristocrat

Mega Amelâtör
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    236
Sevgili MegaForum Kullanıcıları,

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışı burs programına bu yıl rekor başvuru oldu. İlan edilen bin 500 kontenjan için 10 bin 661 öğrenci müracaat etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verdiği bursluluk programına bu yıl rekor başvuru geldi. Bin 500 kişilik kontenjana bu yıl 10 bin 661 öğrenci başvurdu. Özel bir sınavla belirlenen ve yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin tüm harcamaları MEB tarafından karşılanıyor.

67 ÜLKEYE GÖNDERİLECEKLER

Burs programlarına ilişkin bilgi veren MEB Yüksek Öğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin, her yıl artan rakamlarla binlerce öğrenciye yurtdışında eğitim imkanı verildiğini belirtti. ÖSYM'nin lisans programları tablosundaki 985 lisans alanının tarandığını, ilan edilen burs kontenjanlarına 416 lisans alanından mezun olanların başvurabilmesinin sağlandığını anlatan Aktekin, bu yıl 67 farklı ülkeye öğrenci gönderileceğini duyurdu. Aktekin ayrıca bu yıl seçim ve yerleştirme sürecinde bin 500 kontenjan için 10 bin 661 başvuru geldiğini de belirtti.

Beyin gücü geri dönüyor

Burslara ilişkin bütçeye değinen Aktekin, “MEB'in resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ayırdığı bütçe 10 yılda 13,6 kat artışla 315 milyon liraya çıktı. 10 yıl öncesini karşılaştırırsak, ülkelere göre aylık burs miktarlarında yüzde 50-70 oranlarında artış gerçekleştirdik” bilgilerini paylaştı. Aktekin, burslu öğrencilerin, Türkiye'ye geri dönmediğinde masraflarının kendilerinden tahsil edildiğini belirterek, “Türkiye'de bilimsel olanaklar, iş imkanları, ekonomik imkanların cazip hale gelmesiyle 2000 yılı öncesi MEB burslularının yüzde 30'u Türkiye'ye dönüyordu. Bu yıllardan itibaren dönüş oranı iş garantisi, ülkemizdeki ekonomik ve sosyal gelişmeler gibi sebeplerle yaklaşık yüzde 90'ların üzerine ulaştı” dedi.

Saygılarımızla,

logo1.png

Üst Alt