-
- Üyelik Tarihi
- 3 Nis 2008
-
- Mesajlar
- 2,499
-
- MFC Puanı
- 0
Fermantasyon ya da diğer ifade ile Mayalanma, maddenin bakteri, mantar ya da diğer mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek ya da köpürerek kimyasal olarak değişim geçirmesi, çürümesi olayıdır.
Bu yazımızda mayalanma nedir, kısaca mayalanma nasıl olur konuları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Mayalanma Nedir? Kısaca Mayalanma Nasıl Olur?
Mayalanma ya da Fermantasyon, herhani bir maddenin bakteri, mantar ya da mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek köpürmesi ve kimyasal yapısının değişime uğrayarak çürümesi olarak tanımlanabilir. Mayalanma, oksijensiz ortamda glikoz aracılığıyla ATP üretimini sağlayan en önemli kimyasal süreçlerden birisidir. Fermantasyon aşamasında glikoz, hidrojenlerini kaybederek enerji üretimi sağlamaktadır. Ancak ortamda oksijen bulunmaması nedeniyle parçalanma ile açığa çıkan basit organik bileşikler hücre tarafından kullanılabilen elektron alıcısı ve hidrojen alıcısı olurlar.
Fermantasyon dışında doğrudan mayalanmaya bakıldığında tek hücreli maya olarak tabir edilen mantarların etkili olduğu görülmektedir. Oldukça küçük ve tek hücreli yapıya sahip olan bu mantarlar çok hızlı çoğalabilmektedir. Ancak bir mayanın ölü ya da aktif olup olmadığını anlamak adına bir şişe içerisine az miktarda un, su karıştırılıp ağzının kapatılması ve köpürme olup olmadığının izlenmesi yeterlidir.
Laktit asit fermantasyonuna baktığımızda nihai ürünün laktit asit olduğu görülmektedir. Ancak glikozun asetik asit, etanol, formik asit, karbon dioksit gibi ürünlere dönüştürülmesini sağlayan organizmalar heterofermantatif olarak tanımlanmaktadır. İlk olarak 1857 yılında Fransız kimyager Pasteur tarafından keşfedilen ve fermantasyonda canlı maya hücrelerinin etkili olduğu görülmüş 1900lü yılların başında yalnızca maya hücrelerinden değil aynı zamanda maya hücrelerinin parçalanması sonucunda ortaya çıkan öz suyunda bu işlemde etkili olduğu görülmüştür.
Günlük yaşantımızda pek çok gıda ürünü yanında farklı sektörlerde de kullanılan bu yöntem sayesinde son derece faydalı ürünler elde edilmektedir.
Maviyle Pembe
Bu yazımızda mayalanma nedir, kısaca mayalanma nasıl olur konuları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Mayalanma Nedir? Kısaca Mayalanma Nasıl Olur?
Mayalanma ya da Fermantasyon, herhani bir maddenin bakteri, mantar ya da mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek köpürmesi ve kimyasal yapısının değişime uğrayarak çürümesi olarak tanımlanabilir. Mayalanma, oksijensiz ortamda glikoz aracılığıyla ATP üretimini sağlayan en önemli kimyasal süreçlerden birisidir. Fermantasyon aşamasında glikoz, hidrojenlerini kaybederek enerji üretimi sağlamaktadır. Ancak ortamda oksijen bulunmaması nedeniyle parçalanma ile açığa çıkan basit organik bileşikler hücre tarafından kullanılabilen elektron alıcısı ve hidrojen alıcısı olurlar.
Fermantasyon dışında doğrudan mayalanmaya bakıldığında tek hücreli maya olarak tabir edilen mantarların etkili olduğu görülmektedir. Oldukça küçük ve tek hücreli yapıya sahip olan bu mantarlar çok hızlı çoğalabilmektedir. Ancak bir mayanın ölü ya da aktif olup olmadığını anlamak adına bir şişe içerisine az miktarda un, su karıştırılıp ağzının kapatılması ve köpürme olup olmadığının izlenmesi yeterlidir.
Laktit asit fermantasyonuna baktığımızda nihai ürünün laktit asit olduğu görülmektedir. Ancak glikozun asetik asit, etanol, formik asit, karbon dioksit gibi ürünlere dönüştürülmesini sağlayan organizmalar heterofermantatif olarak tanımlanmaktadır. İlk olarak 1857 yılında Fransız kimyager Pasteur tarafından keşfedilen ve fermantasyonda canlı maya hücrelerinin etkili olduğu görülmüş 1900lü yılların başında yalnızca maya hücrelerinden değil aynı zamanda maya hücrelerinin parçalanması sonucunda ortaya çıkan öz suyunda bu işlemde etkili olduğu görülmüştür.
Günlük yaşantımızda pek çok gıda ürünü yanında farklı sektörlerde de kullanılan bu yöntem sayesinde son derece faydalı ürünler elde edilmektedir.
Maviyle Pembe