Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Max Planck

mum

Özel Üye
Özel Üye
  • MFC Puanı
    0
Max Karl Ernst Ludwig Planck, FRS[1] (23 Nisan 1858 - 4 Ekim 1947) Alman kökenli teorik fizikçidir.Aynı zamanda kuantum teorisini bulmuştur. Kuantum teorisi sayesinde Max 1918 yılında Nobel Ödülü almıştır[2]. Planck teorik fiziğe birçok katkıda bulundu ancak ününü kuantum teorisinin oluşturucusu olarak kazandı.Bu teori aynı Albert Einstein’in görelilik teorisinin insanlığın uzay ve zaman anlayışını kökten değiştirdiği gibi, insanlığın atomik ve atomaltı parçacıkların işleyişi anlayışını kökten değiştirdi.

vikipedi

Mavera

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    14
Max Planck, Alman fizikçi (1858-1947)
Kuantum kavramını fiziğe getirmesi ve kuantum fiziği konulu gelişmeleri başlatmasından dolayı Nobel ödülüne layık görülmüştür. İlgili keşif, kuantum teorisine bir başlangıç oluşturulması nedeniyle bilim dünyasında çok anlamlı bir yere sahiptir. Max Planck'ın bu keşfi 1900 yılında yapılmış, fakat ödüllendirme savaşın etkisi ile 1918 ödülü adı altında 1919 yılında gerçekleşmiştir.

Max Planck'ın Kuantum Hipotezi
Kuantum kavramı literatüre ilk defa Max Planck tarafından önerilmiştir. İlgili hipotez şundan bahseder: 'Bir boyutta v frekansı ile basit harmonik hareket yapan bir titreşici sistemin kuantum enerjisi E(n) = nhv (n = 1,2,3.....) ile belirlidir.' Burada n'ye kuantum sayısı denir. Planck'ın bu hipotezi o dönemde fiziğe çok yeni ve çarpıcı bir bakış açısı getirmiştir. Söz konusu çarpıcı farklılık kesikli (kuantumlu) enerji kavramını gündeme getirmiştir. Klasik mekanikte ise enerji süreklidir.

Üst Alt