Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Mars'ın Yüzeyi Göktaşı Saldırıları Yüzünden Delik Deşik!

mum

Özel Üye
Özel Üye
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2008
  • Mesajlar
    2,499
  • MFC Puanı
    0
Mars'ın yüzeyinde adeta pompalı tüfek saçmaları ile açılmış görünen delikler var. Kızıl Gezegen meteor saldırısı altında ve onu koruyabilecek atmosfer, Dünya'ya göre çok daha ince.

Dünyada yaşayan bizler, atmosferin sayesinde adeta kutsanmış durumdayız.

Bununla birlikte, Mars'ın buna benzer bir lüksü yok, bu da Kızıl Gezegen'deki varlığını tehdit eden ölümcül bir tehlikeye neden oluyor.

NASA'nın Mars Keşif Operasyonu'ndan son gözlemleri inceleyelim. Uzaktan bakıldığında, solgun bir manzara üzerinde küçük koyu lekeler kümesi görüyoruz. Bunun bir göktaşı olduğunu anlıyoruz. Ancak daha yakından baktığımızda karşımızdaki tek etki olmadığının farkında varıyoruz. Aslında tek bir bölge yok ve bölgeler kümesi var. Hepsi küçük bir alanın etrafında kümelenmiş Tharsis Bölgesi'nin parçaları. Karşımızda adeta pompalı tüfekle açılmış bir alan var.



Tharsis Bölgesi

Söz konusu krater ve çevresindeki yığınlar aslında Mars İçeriği Kamerası (CTX) tarafından 2008-2014 yılı arasında tespit edilmiş. Bu tespit, 4 Ekim 2016'da misyonun Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (HiRISE) kamerası ve ile belirginleşti ve çarpmanın gerçek düzeyi ortaya çıktı. 30 küçük kraterin eşlik ettiği iki büyük çarpma krateri, Mars'ın atmosferinde bir meteoritin parçalanarak tozlu yüzeye yağmur gibi yağan parçalar olduğunu işaret ediyor.

MRO, Mars'taki taze etki alanlarındaki uzun vadeli değişiklikleri düzenli olarak araştırıyor ve izliyor. Bu etkiler, sadece göktaşı etkilerinin Mars'ta ne sıklıkta olduğunu bize göstermekle kalmıyor, durumun kötülüğünü de açığa çıkarıyor. Kızıl Gezegenin yüzeyinde maruz kalınan zorlu hava koşullarının neler yapabileceğini de ortaya çıkarıyor. Ayrıca, patlama alanları çevresindeki uzun vadeli değişiklikleri izleyerek, yüzey rüzgarları ve zamanla ince parçacıkların hareketi hakkında bir şeyler öğrenebiliriz.

Meteoritler yere çarptığında şok etkisi yataran hava, yüzeydeki tozdan uzaklaştı ve kraterin etrafından daha koyu olarak sıyrıldı. Etki modelleri analiz edilerek, gezegen bilimcileri, meteorların hangi yönden geldiğini belirleyebilir. Yukarıdaki resimde, göktaşı parçası, gezegene muhtemelen güneyden vurdu.

Mars'ın atmosferi, dünya ile karşılaştığında yaklaşık 100 kat kadar ince. Kızıl Gezegen böylece ölümcül etkilere kolayca maruz kalabiliyor.

WEBTEKNO
 
Üst Alt