Gece bastırınca İbrahim bir yıldız gördü. Ve: İşte benim Rabbim budur dedi. Yıldız batınca da: Ben batanları sevmem dedi. Ayı doğarken görünce: Benim Rabbim budur dedi. O da batınca: Rabbim, bana doğru yolu göstermezse, elbette ben yoldan sapan topluluklardan olurum dedi. Güneşi doğarken görünce: Rabbim budur! Bu, daha büyüktür dedi. O da batınca dedi ki: Ey halkım! Ben sizin (ALLAHa) ortak koştuğunuz şeylerden uzağım. Ben, yüzümü tamamen, gökleri ve yeri yoktan var edene çevirdim. Ve artık ben Ona ortak koşanlardan değilim. (6/Enam: 76-79)
Fahrüddin er-Razi: Bu ayetler, Marifetullahın (ALLAHı Bilmek) ancak ALLAHın yarattığı şeylerin halleri üzerinde düşünüp istidlalde bulunma yoluyla olduğuna işaret eder. çünkü bu bilgiyi bir başka yolla elde etmek mümkün olsaydı, Hz. İbrahim bu yola yönelmezdi. ALLAH en iyi bilendir. (Fahrüddin er-Razi, Tefsir-i Kebir, 9, 533)
Fahrüddin er-Razi: Bu ayetler, Marifetullahın (ALLAHı Bilmek) ancak ALLAHın yarattığı şeylerin halleri üzerinde düşünüp istidlalde bulunma yoluyla olduğuna işaret eder. çünkü bu bilgiyi bir başka yolla elde etmek mümkün olsaydı, Hz. İbrahim bu yola yönelmezdi. ALLAH en iyi bilendir. (Fahrüddin er-Razi, Tefsir-i Kebir, 9, 533)