Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Mangal yaparken nelere dikkat edilmeli

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2015
  • Mesajlar
    4,042
  • MFC Puanı
    245
"4"]
Etin yanlış pişirilmesi sebebiyle oluşan kimyasallar kansere bile neden olabiliyor. Peki, mangal yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İşte detaylar...


Mangal sezonu tüm hızıyla devam ederken, bu keyifli anları sağlığınıza zararlı hale getirmemek için dikkat etmeniz gereken çok önemli kurallar var. Zira özellikle etin yanlış pişirilmesi nedeniyle oluşan kimyasallar kansere yol açabiliyor!

[[
1246192_4f37ac2c8918441757ae66090002877e_640x640.jpg
[[[[[[eslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “Açıkta, ateş üzerinde ızgara yapılan et türlerinde oluşan kimyasalların DNA üzerinde kanser yapıcı etkide değişikliklere neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu zararlı maddelerin oluşumu etin tipine ve pişirme yöntemine bağlıdır.[[
1246192_65f28dcea7ec49d2d5e69a144f6e2e3d_640x640.jpg
[[[[[[[ayvanlarda yapılan çalışmalarda bu kimyasalların kanser yapıcı etkisinin olduğu gösterilmiştir” diyor. Peki mangal keyfinin sağlığımızı tehdit etmemesi için hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı doğru mangalın 10 püf noktasını anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.[[
1246192_0d489d9c15d8d9125afecdad9aa1366e_640x640.jpg
[[[[[[[ucuk, sosisten kaçının




Sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerin kolon kanseri riskini artırdığı biliniyor. Ayrıca bu etlerde mangalda pişirme esnasında diğer etlere göre kanserojen madde oluşma riski daha yüksek. Bu nedenle bu tür işlenmiş et türlerini tercih etmeyin; mutlaka tüketmek istiyorsanız tüketim sıklığını azaltın. [[
1246192_ba61a8aab44cfda73ec716d12911df24_640x640.jpg
[[[[[[teşe yaklaştırmayın

Et ateşe temas ettiğinde veya ateşe 15 cm’den daha yakın mesafede olduğunda kanserojen madde oluşma riski artıyor. O nedenle et ile ateşin arasında 15 cm mesafe olmasına çok dikkat edin.[[
1246192_1a62c7286d47a794d095b240790b89ba_640x640.jpg
[[[[[[ıralamaya dikkat edin

Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.[[
1246192_572d0227240ee06399dc7819a8a5af4f_640x640.jpg
[[[[[[ağsız eti tercih edin

Zararlı kimyasallardan olan polisiklik hidrokarbonlar ısı etkisiyle etten ayrılan yağın ateş üzerine damlayıp buharlaşarak tekrar ete ulaşması sonucu oluşuyor. Damlamanın daha az olması için yağsız etleri tercih edin.[[
1246192_9620054826089b25d452f56430679c1e_640x640.jpg
[[[üçük parçalar koyun

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “Büyük parça etlerde küçük parça etlere göre pişme süresi daha uzun olacağından mangalda kalma süresi uzar. Bu da kanserojen madde oluşum riskini arttıracağından mangalda küçük parça etlerin kullanılmasında fayda var” diyor.[[
1246192_3f4a3f60cd6f04cf13f53acd9ea2afaa_640x640.jpg
[[[[[[ağları temizleyin


Etin üzerindeki yağ tabakalarının etten ayrılması kanserojen bileşenlerin oluşmasını azaltacağından, mangalda kullanılacak etten bu kısımları ayırın.[[
1246192_128e7eaa05f3ead835385e9ec814458a_640x640.jpg
[[0[[[[[angalda bekletmeyin

Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski artıyor. Bu nedenle kırmızı ete göre daha çabuk pişen tavuk, balık gibi beyaz et türlerini seçmekte fayda var.[[
1246192_050abf5b4d45057353e6d748689cda9e_640x640.jpg
[[[ti terbiye edin

Etleri pişirmeden önce mutlaka terbiye edin. Etlerin sıvıyağ, sirke ve limon ile terbiye edilmesi pişirme süresinin kısalmasını, haliyle etin mangalda kalma süresinin azalmasını sağlıyor. Böylelikle, etin ateşte uzun süre kalması sonucunda ortaya çıkabilecek kanserojen madde oluşumu riski azalıyor.[[
1246192_e0f2fd3e83d822fa5c1d94717c80c10b_640x640.jpg
[[2[[[[[aharatlardan faydalanın

Yapılan bilimsel çalışmalar, marine işlemi sırasında kırmızı biber, kara biber ve kekik kullanılan etlerde daha az kanserojen madde oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle eti terbiye ederken bu baharatlara yer verin.[[
1246192_ace0bbc40a52f0516f7f5d88a3c44e87_640x640.jpg
[[3[[[[[ol yeşil salata ile tüketin


Nur Ecem Baydı, “Mangal etinin yanında bol yeşil salata tüketin. C vitamini antioksidan etkisi sayesinde, etin mangalda pişmesi esnasında ortaya çıkabilecek kanserojen maddelerin zararlı etkisinin minimize edilmesinde fayda sağlayabilir. Bu nedenle mangal etinin yanında C vitamininden zengin bol yeşilbiber, maydanoz içeren salata tüketmek faydalı olabilir” diyor.[[
1246192_3185a330b90b6799e356903feecd3a23_640x640.jpg
[[

29.05.2015
Habertürk-Sağlık​
 

Bezelye

♫♪ Deniz üstü köpürür ♪♫, Hey canım rinnan nay ri
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    25 May 2016
  • Mesajlar
    5,364
  • MFC Puanı
    2,153
Abi ne yaparsak yapalım şu gavurlar gibi mangal yapamıyoruz. Adamlar 10 cm kalınlığındaki eti nar gibi kızartıyor. :u21
 

ArtemiS

Onursal Üye
Konum
Gelcen mi ?
  • Üyelik Tarihi
    5 Ağu 2014
  • Mesajlar
    4,993
  • MFC Puanı
    1,019

Babamın üstüne tanımam bu konuda ;d
Göz alıcı görünüyorlar.

 
Üst Alt