- Konum
- BERTUNA
-
- Üyelik Tarihi
- 2 Haz 2020
-
- Mesajlar
- 5,338
-
- MFC Puanı
- 16,230
M45 - Yedi Kız Kardeş - Pleiades takımyıldızı Fotoğraf: NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Gözlemevi.
M45, ülkemizde Ülker, Pleiades ya da Yedi Kız Kardeş açık yıldız kümesi, Boğa takımyıldızında bulunan, yaklaşık 500 üyesiyle siyah kadife gökyüzünde yer alan en ünlü açık yıldız kümesidir. Bu 1 kadir parlaklığındaki açık küme yardım olmaksızın çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Büyük ayının küçük bir versiyonu şeklindedir. En azından 6 mavi yıldızı gözle seçmek mümkündür, ancak gözleri iyi olanlar açık gökyüzü, ışık kirliliğinin olmadığı ortamlarda 14 yıldıza kadar da seçebilirler. Çünkü çapı yaklaşık 2 derecedir fakat en iyi dürbünle görünür.
Pleiades kümesi eski zamanlardan beri gözlemlenmiştir, bu nedenle bilinen bir keşfi yoktur. Bununla birlikte, Jüpiter’in en büyük uydularını keşfetmesi ve güneş sisteminin heliosantrik bir modelini savunmasıyla tanınan İtalyan bilim adamı Galileo Galilei, Pleiades’i teleskopla gözlemleyen ilk kişi oldu. M45, Boğa takımyıldızında Dünya’dan ortalama 445 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. 1,6 kadir görülür bir parlaklığa sahiptir. Küme Ocak ayında en iyi şekilde gözlenir.
M45, bir dizi sıcak, mavi, son derece aydınlık B-tipi yıldız içerir ve Dünya’ya en yakın yıldız kümelerinden biridir. M45’in yarı çapı 8 ışık yılı, gelgit yarıçapı ise yaklaşık 43 ışık yılı kadar geniştir. Küme 1.000’den fazla belirlenmiş üyeye ev sahipliği yapar, ancak sadece bir avuç kadarı çıplak gözle görülebilir. M45’in kütlesinin yaklaşık 800 güneş kütlesi olduğu tahmin edilmektedir.
Pleiades kümesi dolunayın görünen çapının yaklaşık dört katı olan 110 yay dakikalık bir alanı kaplar. M45’i kuzey enlemlerinden gözlemlemek için yılın en iyi zamanı Boğa takımyıldızının gökyüzünde yükseldiği kış aylarıdır. Kümenin parlaklığı nedeniyle, onu görmenin en iyi yolu dürbün veya geniş alan teleskoplarıdır. Daha yüksek büyütmeler sadece tek tek yıldızları incelemek için önerilir.
M45’in yeri
Ülker kümesini bulmak çok kolaydır. Boğa burcundaki en parlak yıldız ve gece gökyüzündeki en parlak yıldız olan Aldebaran’ın yaklaşık 14 derece kuzeybatısındadır. Gökyüzünde yüksek olduğunda, Orion Kemerini oluşturan üç parlak yıldızın oluşturduğu çizgiyi takip ederek bulunabilir: Alnilam, Alnitak ve Mintaka. M45 gök avcısının kuzeybatısında yer alır.
M45’teki en parlak dokuz yıldızın adı Yunan mitolojisinden alınmış ve Pleiades, Yedi Kız Kardeş – Sterope, Electra, Merope, Maia, Celaeno, Taygeta ve Alcyone – ebeveynleri, Pleione ve Atlas’dir.
M45 kümesindeki yıldızlar, son 100 milyon yıl içinde oluşmuş ve küme bölgesindeki diğer nesnelerle gelgit etkileşimlerinin bir sonucu olarak dağılmadan önce, sonraki 250 milyon yıl boyunca birbirlerinin çekimine bağlı kalacaktır. Bu noktada küme, Boğa’dan Avcı takımyıldızına taşınmış olacak.
Pleiades adının, “yelken açmak” anlamına gelen Yunan pleinden türetildiği düşünülmektedir. Akdeniz’de yelken mevsiminin başlangıcı, kümenin helyum yükselmesiyle veya görünmezlik döneminden sonra ufukta görünmeye başlamasıyla örtüşmüştür. Efsanevi kız kardeşlerin adı, Titan Atlas’la evli olan ve aynı zamanda perilerin yağmuru getirdiği söylenen Hyades’i doğuran bir Okyanus perisi olan anneleri Pleione’den geliyor. Hyades’in ağabeyi Hyas bir av kazasında öldürülür, bu yüzden sonsuza dek kız kardeşleri tarafından yas tutulduğu söylenir.
M45, kümenin en parlak yıldızlarından birinin ardından Maia Nebula adında, etrafını saran hafif bir yansıma bulutsusuna sahiptir. Bulutsusu kümenin oluşumundan kalmış değildir, sadece Yedi Kız Kardeş yıldızlarının geçtiği bir toz bulutudur. M45 kümesindeki diğer bulutsular gibi, Maia Bulutsusu da kümenin kendisinden farklı bir radyal hıza sahip, bu ikisinin birbiriyle alakasız ve sadece tesadüfen geçiş yolları olduğunu gösteriyor. Bazı eski kültürlerde, Pleiades gece gökyüzünde en yükseğe çıktığında ölüleri anısına törenler yapılırdı. Aztekler, Pleiades’in dünyanın sonu geldiğinde gökyüzünde en tepede olacağına inandılar.
M45’teki en parlak yansıma bulutsusu, Merope yıldızını çevreleyen Merope Bulutsusu’dur. Bulutsusu, aynı zamanda Alman astronom Wilhelm Tempel’i keşfeden sonra, Tempel’in Bulutsusu olarak da bilinir.
Maia ve Merope’ye ek olarak, Alcyone, Taygeta, Electra ve Celaeno yıldızlarının çevresinde yansıma bulutsuları da bulunmuştur. Amerikalı gökbilimci Edward Emerson Barnard’da, daha sonra IC 349 tanımlanıp daha sonra Barnard’ın Merope Nebula’sı adını alan Merope yakınlarında başka bir parlak bir bulut düğümünü keşfetti.
M45’in tahmini 150 milyon yıllık bir yaşı vardır. Yüksek kütleli O-tipi veya en parlak B-tipi yıldızlardan içermez, bu da kümedeki yıldız oluşumunun en az 80 milyon yıl önce sona erdiği anlamına gelir.
Kümesindeki yıldızların yüzde 25’i kadarı Güneş’in kütlesinin yüzde 8’inden düşük olan kahverengi cücelerdir ve toplam kütleleri kümenin toplam kütlesinin yüzde 2’sinden azdır.
Kümede, HD 23514 olarak tanımlanan yıldızın, dairesel yörüngesinde dönen gezegencik olarak da bilinen çok sayıda sıcak toz parçacıklarıyla çevrili olduğu keşfedildi. Spitzer Uzay Teleskobu ile yapılan keşifle, yıldızın etrafında gezegen oluşumunu görülebilir. HD 23514, bir milyon yıldan daha eski F6 sınıfı bir ana yıldızdır.
Küme, genellikle süpernova olarak patlayan yıldızlarla ilişkilendirilen çok sayıda X-ışını kaynağına ev sahipliği yapar. X ışını kaynakları, nötron yıldızları veya kara delikler gibi nesneler tarafından hızlandırılan toz ve gazla beslenir.
M45’in geri kalan B-tipi üyeleri süpernova olayları oluşturmak için yeterli kütleye sahip değildir, ama sonunda gezegenimsi bulutsuları oluşturmak için dış katmanlarını dışarı fırlatıp, dışarı çıkan madde bulutlarını aydınlatmak için geride beyaz cüceler bırakacaktır.
Galileo Galilei, M45’i teleskopla gözlemleyen ilk astronomdu. Notlarını, 1610 yılının Mart ayında Sidereus Nuncius (Sidereal Messenger) adlı kısa bir astronomik tez çalışmasında, bir küme taslağıyla birlikte yayımladı. Eskizinde, kümenin yıldızlarının 36’sını gösterdi.
İtalyan gökbilimci Giovanni Battista Hodierna, 1654 yılında kümede 37 yıldız saydı; “Boğa takımyıldızının göbeğinde ilk ve tüm yıldız topluluklarının en aydınlığı; bir çoğundan daha fazla altı veya yedi yıldız çok belirgindir.”
Charles Messier, Pleiades’i 4 Mart 1769’da M45 olarak katalogladı ve nesneyi yalnızca Pleiades adıyla bilinen bir yıldız kümesi olarak tanımladı. Kayıt edilen pozisyon, Alcyone yıldızınındır. ”
1767’de İngiliz din adamı ve filozof John Michell, kümedeki yıldızların fiziksel olarak ilişkili olması gerektiğini öne sürdü, çünkü birçok parlak yıldızın böyle hizalanma olasılığı 500.000’de 1’di. Teorisi daha sonra, bilim adamları yıldızların gerçek hareketlerini incelemeye başladıklarında ve hepsinin aynı yönde ve aynı oranda seyahat ettiklerini keşfettiğinde doğrulandı. Michell ayrıca, kara delikler olarak da bilinen, çok güçlü çekim alanına sahip kuvvetleri sayesinde ışığın geçmesini engelleyen nesnelerin varlığını öneren ilk kişi olduğu bilinmektedir.
1782 yılında, Fransız astronom Edme-Sébastien Jeaurat, küme gözlemlerine dayanarak 64 yıldız M45 haritasını çıkardı. Harita 1786’da yayınlandı.
Amiral William Henry Smyth, Pleiades kümesindeki tek tek yıldızlar hakkındaki gözlemlerini ve gözlem tarihi hakkında kapsamlı bir şekilde not etti. Yazdığı diğer konuların yanı sıra, şunları kaydetti:
“Ülker, Boğa’nın omuzlarında ünlü bir yıldız grubunu veya minyatür takımyıldızını oluşturur; onların popüler etkileri yıllarca söylenmiş ve şarkılara aktarılmıştır. Hesiod, onlardan “Atlas doğumlu” Yedi Bakire olarak bahseder ve antik M.S. Cicero’nun Aratus’u, Birleşik Krallık Müzesinde, Atlantides genel başlığı altında Merope, Alcyone, Celaeno, Electra, Taygeta, Asterope ve Maia adı altında kadın başları olarak belirtilmiştir. Buna karşın 1497’de Julius Firmicius onları yetişkin kadınlar gibi çizmiştir. İhtimal ki belki de, Atlas’ın ilk önce bu yıldızları ciddi bir şekilde gözlemlediği ve kızlarının adını vermiş olabilir. Ancak, hangi adlarla bilindikleri muhteliftir. Theon onları bir avuç üzüme benzetti; Aratos, onlara Eptaporoi denildiğini söylüyor; Manilius onları glomerabil sidus olarak kümeler; Araplar onların Ath-thurayya ya da küçük şeyler olarak adlandırıyor; Fransızlar onları poussinière olarak tanımlar; Almanlar, gluckhenne, İtalyanlar onları le gallinelle olarak biliyordu; İspanyollar, onlara taksiler ya da Dük’ün sancho’ya sorgusunun anahtarı olan küçük manny-keçiler diyorlar; ve birkaç okul onları tavuklu, dedi. Ayrıca, gruptaki yıldız sayısı, bazılarının yedi tane olduğunu ileri sürdü ve bazıları Ovid’in atıfta bulunduğu sayının altı olduğuna karar verdiği konusunda çok tartışmalar oldu.”
“Kayıp Pleiad” terimi ise, kesin bir gerçeklikten ziyade şiirseldir, çünkü aysız gecelerde Hexastron denilen şekilde çıplak gözle yedi yıldızı saymakta hiçbir zaman zorluk çekmedim; ve aslında bu, övünecek bir şey değildir, çünkü pek çok insan daha fazla sayabilir, bununla birlikte pek az kişi 1604’de yeni bir yıldız keşfeden Maestlinus gibi olsa Kepler’in kabul ettiği gibi, Pleiades’te on dört yıldızı gözlüksüz görebiliyordu. Yine de, değişkenliğin uzun sürelerdeki etkisini kabul edersek, sayıdaki yedi zaman zaman daha belirgin olabilir; Böylece Homer ve Attalus altı kişiden bahsederken, Hipparchus ve Aratus yediden söz edebilir. Fakat yardımsız gözle bakınca göz kamaştırıcı hale gelen parlak bir ışığı vardır.”
John Herschel, Pleiades’i Genel Katalog’a eklememiş, ancak Merope yıldızı etrafındaki yansıma bulutsusu olan Tempel’in Bulutsusu’nu GC 768 olarak “muhteşem, parlak; çok büyük; düzensiz şekil; değişken” şeklinde kaydetmiştir.
Yıldızlar
Ülker kümesindeki en parlak yıldızlar Alcyone (görünür parlaklığı 2.86 kadir), Atlas (3.62), Electra (3.70), Maia (3.86), Merope (4.17), Taygeta (4.29), değişken yıldız Pleione (5.09), Celaeno (5.07). 5.44) ve Sterope (5.64, 6.41). En parlak dokuz yıldızın hepsi aydınlık, sıcak, mavi B-tipi yıldızlardır.Ülker – Yedi Kız Kardeş Yıldızlarının İsimleri.Fotoğraf: NASA, ESA, AURA / Caltech, Palomar Gözlemevi
Alcyone bir örten çift yıldız sistemidir. Birincil bileşen, Güneş’ten 8.2 kat daha büyük, altı kat daha ağır ve 2.400 kat daha parlak olan mavi-beyaz bir devdir.
Yıldız, 215 km / sn’lik çok yüksek dönme hızına sahiptir ve bunun sonucunda ekvatorun etrafında dairesel bir gaz diskine sahiptir. İkinci bileşen birincilden 0.031 yay saniye ile ayrılır; bu, kabaca Güneş ve Jüpiter arasındaki mesafeye eşittir.
Çiftli sistem üç eşlikçiye sahiptir: iki adet 8 kadir parlaklığında A tipi beyaz cüce. Bunlar birbirlerinden 117 ve 181 yay saniye ayrılırlar. Ve bir F tipi sarı cüce birincisinden 191 yay saniye ile ayrılır.
Atlas, spektroskopik ikili yıldızdan oluşan, 1.250 gün yörünge periyodlu, üçlü bir yıldız sistemidir. İki bileşeni – 4.1 kadir parlaklığında mavi beyaz bir dev ve 5.6 kadir parlaklığında bir eşlikçi ile toplam 3.62 kadir görünür parlaklığa sahiptir. İkili sistem, 0,4 yay saniyelik ayrımda bulunan daha hafif, 6.8 kadir parlaklığında üçüncü eşlikçisine sahiptir.
Electra, gruptaki başka bir mavi-beyaz devdir. Yıldız aynı zamanda ekvatorunda 181 km/s olduğu düşünülen hızla döner. Sonuç olarak, Electra’nın kutupları düzleşir ve düzgün bir yüzey çekimi veya sıcaklığına sahip değildir. Bu, çekim karartması olarak bilinen bir etki örneğidir. Enlem tarafından radyasyon değişiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Kümedeki en parlak dördüncü yıldız olan Maia, 398.4’te iyonize cıva emilimden kaynaklanan güçlü bir spektral çizgiye sahip kimyasal olarak kendine özgü mavi bir dev ve bir cıva-manganez yıldızıdır. Güneş’ten 850 kat daha parlak, altı kat geniş ve beş kat ağırdır. Maia, Ülker kümesinde parlak bir yansıma bulutsusu olan Maia Bulutsusu’nun merkez yıldızıdır.
Merop, yansıma bulutsusu ile ilişkili başka bir Ülker’dir. Mavi alt dev, M45 kümesinin geçtiği dağınık bir yansıma bulutsusu olan Merope Bulutsusu ile çevrilidir. Yıldız, Güneş’ten 630 kat daha parlak ve yaklaşık 4.5 kat fazla güneş enerjisi olan bir kütleye sahiptir. Merope’in yarıçapı güneşin dört katından fazladır.
Taygeta, kümedeki bir başka çoklu yıldız sistemidir. Üçlü yıldız, birincil bir bileşen için mavi-beyaz bir alt deve sahiptir. Yıldız, 0.012 yay saniye ile ayrılan, 4.6 ve 6.1 kadir görsel parlaklığa sahip iki yıldızdan oluşan spektroskopik bir ikilidir. İki yıldız da her 1,313 günde bir yörüngeyi tamamlar. 69 yay saniye ile ayrılmış bir 8 kadir parlaklıktaki arkadaşlarıdır.
Pleione, kümedeki bir başka sıcak B-tipi yıldızdır. Güneş’ten 190 kat daha aydınlık ve 329 km/s’de grup hızına yakın dönüyor. Yıldız, oldukça parlak olan Atlas’tan 5 yay dakikadan daha kısa bir mesafede bulunur ve çıplak gözle kolayca görülemez. Gamma Cassiopeiae tipi değişken olarak sınıflandırılır. Parlaklığı 4,8 ila 5,5 kadir arasında değişir ve değişken yıldız tanımı BU Tauri’ye sahiptir. Yıldız çok hızlı döndüğü için, fırlatılan malzemeler yüzünden etrafında dönen dairesel bir diski vardır.
3,2 katlık güneş çapı ve 3,4 kat güneş kütlesi ile Pleione, kümedeki diğer parlak yıldızlardan önemli ölçüde daha küçüktür.
12.000 K yüzey sıcaklığına sahip ana dizi cücesidir.
Celaeno, M45’teki başka bir B tipi mavi alt dev yıldızdır. Güneş’ten 4,4 kat daha büyük ve 9 ila 10 kat daha ağırdır.
Yıldız, 185 km/s’lik öngörülen dönme hızına sahip bir başka hızlı dönücüdür.
Devamı Var .....
Son düzenleme: