Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Lor dolması

TeuFeL

Çok Pişman Olan Hiç Pişman Olmamıştır.
MFC Üyesi
Konum
Cehennem
  • Üyelik Tarihi
    26 Eki 2016
  • Mesajlar
    1,643
  • MFC Puanı
    454
LOR DOLMASI

2 demet geniş yapraklı evelik
1 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı taze lor peynir
1 adet iri kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı krema
1 büyük kâse yoğurt
4 diş sarmısak
Karabiber
Tuz

Evelikler yıkanır, kaynar suya batırılıp çıkarılır. Soğuk suda saklanır. Soğan yemeklik doğranır. İki kaşık tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Bulgur eklenir ve karıştırılır. İki su bardağı sıcak su, tuz ve karabiber eklenir. Suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Ocak kapatılır ve karışım demlendirilir. Demlenen pilav biraz soğutulur. İçine lor peynir ve krema eklenerek karıştırılır. Evelikler tek tek alınır, bir tabak içine yayılır. Üzerine hazırlanan içten konularak sıkıca sarılır. Fırın tepsisine dizilir. Çok az su konularak fırına verilir. Suyu çektirilinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra, üzerine sarmısaklı yoğurt yayılır. Tereyağı kızdırılır, yoğurdun üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır.

Not: Yapımında kullanılan evelik bitkisi (efelik, efelek, ya da benzer bir türü olan labada olarak da adlandırılır.) Mayıs ve Haziran aylarında doğada, özellikle çayır alanlarında ve bahçelerde kendiliğinden yetişir. Çok yıllık bir bitkidir. Yemek yapımında kullanılan evelik, çok fazla büyümeden toplanır. Yetiştiği ilk dönemlerde hoş bir ekşiliği vardır. Evelik bitkisinin bulunmadığı durumlarda ince pazı yapraklarına da sarılabilir. Özel günlerde ve misafir ağırlamada sıkça pişirilir.
 
Üst Alt