ArtemiS
Onursal Üye
- Konum
- Gelcen mi ?
-
- Üyelik Tarihi
- 5 Ağu 2014
-
- Mesajlar
- 4,993
-
- MFC Puanı
- 1,019
Limondan bahsedildiği zaman tükürük üretiminde açık bir şekilde artma oluyor?
Örneğin; yanımızda bulunan bir kişi limondan bahis açtığı zaman tükürük üretiminde açık bir şekilde artma oluyor. Hiç limon yemeyen bir kişide ise değişiklik gözlemlenemiyor. Bunun sebebi nedir?
Bilim insanları, bellek konusunda uzun yıllardır yaptıkları çalışmalar sonucunda, canlıların koku ve tat bellekleri olduğunu da ortaya koydular. “Limon” kelimesini duyduğumuzda ağzımızın sulanması da, bu koku ve tat belleği görüşüne göre şu şekilde açıklanabiliyor:
Limonun ekşimsi tadını bir kez tecrübe etmiş olan bir birey, limondan bahsedildiğinde limonun kokusunu ve bu tadını hatırlıyor.
Bunun sonucunda, o kişinin otonom sinir sistemi, beyninde “burnunun hemen yakınında ya da ağzının içinde limon var” uyartısını oluşturuyor.
Böylece, sinir ve sindirim sistemlerinin birlikte rol aldıkları bu küçük “şartlanma” oyunu sonrasında da tükürük salgısı uyarılıyor ve o kişinin ağzı sulanıyor.