Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Lezzetli Bayram Yemekleri ve Nefis Kavurmalar

Cohen

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    2 Şub 2013
  • Mesajlar
    1,686
  • MFC Puanı
    66
Lezzetli Bayram Yemekleri ve Nefis Kavurmalar

Rumeli Beğendisi


Malzemeler

  • 2 kg patlıcan
  • 2 kg kuşbaşı kuzu eti
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1’er tatlı kaşığı sirke ve tozşeker
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 3-4 diş sarmısak
  • 4 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı süt
  • Tuz
Yapılışı

Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyduktan sonra çatalla ezin. Diğer taraftan sıvıyağ ve kıyılmış soğanı tencereye alın. Soğan hafif pembeleşene kadar kavurun. Eti ilave edip, 2-3 dakika kavurduktan sonra kısık ateşte, et suyunu salıp çekene kadar pişirin. Üzerine sirke, tozşeker, salça, sarmısak ve tuzu katın. Tüm malzemeyi 1-2 dakika kavurduktan sonra tencereyi ocaktan alın. Unu bir tencerede tereyağı ile birlikte hafifçe kavurun ve üzerine sütü ekleyip, bir yandan da topaklanmaması için sürekli karıştırın. Bu sosu patlıcanın üzerine ilave edin ve yavaşça karıştırıp, servis tabağına alın. Ortasını havuz şeklinde açın ve eti yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.

Beğendili sütlü kuzu incik
Mazemeler
  • 5 adet kuzu incik
  • 4-5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber

Beğendi için:


  • 4 adet patlıcan
  • 2-3 çorba kaşığı tereyağı
  • 2-3 çorba kaşığı un
  • Bir buçuk su bardağı süt
  • 3 diş dövülmüş sarmısak
Yapılışı

Sütü derin bir kaba alın ve tuz ile karabiber ilave edin. Hazırladığınız terbiyenin içine kuzu incikleri yerleştirin ve 1 saat bekletin. Tereyağını kızdırıp incikleri önlü arkalı kızartın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırınde 1 saat pişirin. Beğendi için patlıcanları ocakta ya da fırında közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın. Tereyağını bir tencerede kızdırın ve unu ilave edip, rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak kıvam alana dek pişirin. Daha sonra patlıcan ve sarımsağı ilave edin. Tencereyi ocaktan alın ve çırpıcı ile çırpın. Servis tabağına beğendiyi yerleştirin, üzerine kuzu inciği koyun ve sıcak olarak servis yapın.


Erik Soslu Kuzu İncik

Malzemeler

  • 300 gram kuru erik
  • 6 adet kuzu incik
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Yeteri kadar su
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Bir tutam safran
  • 2 su bardağı pirinç
  • Tuz
Yapılışı

Sıvıyağı bir tencereye alıp kızdırın. İçine, erik, kuzu incik ve salça ilave edip, 2 dakika kavurun. İnciklerin üzerini geçecek kadar su ilave edip, et kemikten ayrılana kadar (yaklaşık 2 saat) pişirin. Ayrı bir tencereye 3 su bardağı su, tereyağı, safran ve tuz koyun. Su kaynayınca, iyice yıkadığınız pirinci katın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişmeye bırakın. Pilavı servis tabağına alıp, üzerine inciği yerleştirin. İnciği pişirdikten sonra kalan erik sos ile birlikte sıcak olarak servis yapın.


Fıstıklı kuzu eti köftesi
Malzemeler
  • 125 gram kuzu eti (boşluk kısmından)
  • 50 gram (bir buçuk çorba kaşığı) file antepfıstığı
  • Tuz
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
Yapılışı

Eti robotta irice çekin. Bir kaba alıp üzerine antepfıstığı ve tuz ekleyin. Elinizle çok hafif yoğurun. Daha sonra altı parçaya ayırın. Her parçayı rulo yapıp şişe geçirin. Ortasına hafifçe bastırarak iplik makarası şekline getirin. Mangal ateşinde pişmeye bırakın. Diğer taftan, sumaklı soğanı hazırlayın. Pişen eti tabağa alın. Sumaklı soğan, bulgur pilavı, közlenmiş biber ve domatesle birlikte servis edin.

Kuzu küşneme

Malzemeler


  • 4 adet kuzu bonfile (küşneme)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 diş sarmısak
  • Tuz, pulbiber, karabiber
Yapılışı

Sıvıyağı derin bir kaba alın. İçine dövülmüş sarımsak, tuz, pulbiber ve karabiber ekleyip, karıştırın. Küşnemeleri bu sosun içinde 1 saat bekletin. Tek parça halinde şişlere takıp, ızgara yapın. Eti, tırnak pide, pilav ve karamelize edilmiş soğanla birlikte servis yapın.


Ankara tavası
Malzemeler

  • 6 adet kuzu incik
  • Yeteri kadar su
  • 200 gram tereyağı
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı antepfıstığı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 100 gram kuru kayısı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Tuz
Yapılışı

Kuzu incikleri derin bir tencereye koyun. Kısık ateşte, kendi yağında önlü arkalı iyice kızartın. Üzerini geçecek kadar su ilave edip, haşlayın ve bir kenara alın. T00ereyağını büyük bir bakır tavada (bakır tavanız yoksa yapışmaz yüzeyli bir tava da olur) eritin ve dolmalık fıstığı rengi dönene kadar kavurun. Ceviz ve antepfıstığını ilave edip, 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine incikleri haşladığınız sudan 3 su bardağı ilave edin ve kaynamaya bırakın. Su kaynayınca, yıkadığınız pirinci katın (su az gelirse sıcak su ilave edin). Üzerine sıcak suda 15 dakika bekletip, iri doğradığınız kayısıları, tarçını ve tuzu ekleyip, kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra tavayı ocaktan alın. Pilavın üzerine incikleri yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. İncikleri bir tabağa alıp, pilavı şöyle bir karıştırın. Daha sonra incikle birlikte sıcak olarak servis yapın.


Tokat tavası

alzemeler


  • Bir buçuk kg kuşbaşı kuzu eti
  • 200-250 gram kuyruk yağı
  • 6 adet orta boy patates
  • 300 gram arpacık soğan
  • 3 adet çekirdeksiz patlıcan
  • 4-5 adet sivri biber
  • 2 adet kabak
  • 2 baş sarmısak
  • 1 su bardağı su
  • 6 adet orta boy domates
  • Tuz, kimyon, pulbiber
Yapılışı

Sarımsak ve domates hariç diğer sebzelerin kabuklarını soyup, iri küpler halinde doğrayın. Büyükçe bir dövme bakır tavanın içine sırasıyla patates, arpacık soğan, patlıcan, biber ve kabak yerleştirin. Yerleştirme esnasında her sebzenin arasına ayıklanmış sarmısaktan 5-6 diş koyun. Sebzelerin üstüne eti yayın ve üzerine ufak doğranmış kuyruk yağını ilave edin. En üste tuz, kimyon ve pulbiber serpip, suyu gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında et yumuşayana kadar pişirin. Tavayı hafif silkeleyip, üzerine küp doğranmış domatesi yerleştirin ve 40-45 dakika daha pişirin. Fırından aldıktan sonra şöyle bir karıştırın ve sıcak olarak servis yapın.


Kuzu Kafes dolma

Malzemeler

  • 2 kg kuzu kafes
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • 3 çorba kaşığı salça
  • 3-4 çorba kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar su
  • Tuz, karabiber
Yapılışı

Kemiklerinden ayırdığınız kuzu kafesini düz bir zemine alın. Yıkanmış pirinci derin bir kaba alıp, içine kıyılmış soğan ve maydanoz katın. Üzerine kabukları soyulup küp doğranmış domates, 1 çorba kaşığı salça, tuz ve karabiber ilave edin. Tüm malzemeyi kadıştırın ve tezgahın üzerine yaydığınız etin ortasına yerleştirin. Eti rulo şeklinde sarın ve üzerini kasap ipi ile dikin. Ayrı bir tavada kızdırdığınız tereyağında hazırladığınız kafes dolmasının her tarafını çevirerek pembeleştirin. Başka bir tencerede 2 çorba kaşığı salça ve 6-7 su bardağı suyu karıştırın. Kafes dolmayı içine yerleştirin ve önce harlı ateşte kaynayana kadar, daha sonra kısık ateşte 3 saat pişirin. Kuzu kafes dolmasını geniş bir tepsiye alın ve üzerine salçalı sudan gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Daha sonra dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.


Bayram kavurması

Malzemeler

  • 2 kg kuzu eti
  • 250 gram kuyruk yağı
  • Tuz
Yapılışı

Eti kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra tavaya veya tencereye alın. Üzerine küp doğranmış kuyruk yağını ilave edin. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte et suyunu salıp, çekene kadar pişirin. Piştikten sonra tuzunu ayarlayın ve sıcak olarak servis yapın.



Sac Kavurma



Malzemeler

  • 1 kg kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ+1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 adet domates
  • 250 gram sivri biber
  • Tuz, karabiber
Yapılışı

Öncelikle eti 1 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu iyice çekince, 1 çay bardağı sıvıyağ ile tencereye alıp kavurun. Kabukları soyulup rendelenmiş domatesi ekleyin. Ayrı bir kapta, çekirdekleri alınıp irice doğranmış biberleri 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Etin pişmesine yakın, biberleri ekleyin. 5 dakika sonra tuz ve karabiber ilave edip, servis yapın.

Ciğer Kavurma
Malzemeler

  • l1 adet kuzu ciğeri
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 2 adet büyük boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1’er adet patlıcan ve kabak
  • 2’şer adet patates, havuç ve domates
  • 4 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, kekik, pulbiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ

Yapılışı

Ciğeri sütün içinde 1 gece bekletin. Daha sonra sütten alıp zarını soyun ve iri küp şeklinde doğrayın. Una bulayıp sıvıyağda kızartın. Üzerine tuz, kekik ve pulbiber serpin. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp, ince kıyılmış maydanoz ve sumakla karıştırın. Servis tabağına soğanlı karışımı koyun ve üzerine ciğeri yerleştirin. Diğer taraftan patlıcanı alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Süzüp elinizle iyice suyunu sıkın ve küp şeklinde doğrayın. Ayıklanmış kabak, patates ve havucu küp, sivri biberi irice doğrayın. Kızdırılmış sıvıyağda sırasıyla patates, biber, kabak, havuç ve patlıcanı kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldıktan sonra servis tabağına yerleştirin. Halka doğranmış domatesi 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin ve tabağa yerleştirin. Ciğer kavurmayı sebzelerle birlikte sıcak olarak servis yapın.

Yürek Kavurma

Malzemeler


  • Yarım kg kuzu yürek
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım kg soğan
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2’şer adet kırmızı ve sarı dolmalık biber
  • 4 dilim çavdar ekmeği
  • Tuz, karabiber, kekik
Yapılışı

Yüreği yıkayıp, üzerindeki zarı çıkarın. Kuşbaşı doğrayın ve kızdırılmış tereyağında hafif pembeleşene kadar kavurun .Üzerine yarım ay şeklinde doğranmış soğanı ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve kekik ilave ettikten sonra ocağın altını kapatın. 2 çorba kaşığı sıvıyağı ayrı bir tavaya alın. Çekirdeği çıkarılmış ve jülyen doğranmış kırmızı ve sarı biberi tavaya ekleyip soteleyin. Çavdar ekmeği dilimlerinin üzerine, kalan 2 çorba kaşığı sıvıyağı bir fırça yardımıyla sürün. Ekmek dilimlerinin üzerine önce sotelenmiş biberleri yerleştirin.
Daha sonra hazırladığınız yürekli iç harcı paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika pişirin ve sıcak olarak servis

Bumbar
Malzemele

  • 2 adet kuzu bağırsağı,
  • sirke
  • 1’er adet domates ve soğan
  • 10-15 dal maydanoz
  • 1 su bardağı pirinç
  • 750 gram dana kıyma
  • 2 diş kıyılmış sarmısak
  • 2 çay kaşığı nane
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
Haşlamak için:
Et suyu

Yapılışı

Bağırsağı, sirkeli ve tuzlu suda yıkayın. İç harcı hazırlamak için domates ve soğanı rendeleyin. Üzerine tereyağı hariç, kalan tüm malzemeyi ekleyip, harmanlayın. Harcı, bumbarın içine doldurup, uç kısımlarını bağlayın. Et suyunda 1.5 saat haşlayın. Bumbar haşlandıktan sonra güveç kabına alın. Üzerine tereyağı parçaları yerleştirip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
Üst Alt