Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lavanta Nedir - Lavanta Yetiştiriciliği

Lina

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    27 Ocak 2014
  • Mesajlar
    179
  • MFC Puanı
    1
HALK ARASINDAKİ KULLANIM ALANI:




Halk arasında çay gibi demlenerek baş dönmesi ve sinirsel sıkıntılara karşı içilir Alkol ve zeytin yağında bekletilerek elde edilen tentürüde kullanılmaktadır




DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:




Sivilceler astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir




YETİŞTİRİLMESİ:
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:




Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir Ancak; kuru, hafif kireçce zengin yerleri sever Özellikle toprağın belli derinlikte yeterli neme sahip olması gerekir
Lavanta çiçekleri, soğuğa fazla dayanıklı değildir Fakat, orta Avrupa koşullarda kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri mevcuttur Deniz seviyesinden 1350 m Yükseklikte yetişir Açık
smiliv.gif
güneşli havalar ve taşlık
smiliv.gif
eğimli yerler yetişmesi için uygundur

lavantalar_2.JPG




EKİM- DİKİM:




Tohum ile üretildiği gibi vejetatif olarak da üretilebilir Vejetatif üretim
smiliv.gif
yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde edilebilecek çelikler ile yapılabilir Ancak
smiliv.gif
uygulama daha çok tohumla yapılmaktadır Tohumlar
smiliv.gif
önce yastık ve seralara ekilir Genellikle yastık ve seralara şaşırtılır İlkbahar'da tarlaya dikimi yapılır Yastıklara ekim yapıldığında
smiliv.gif
40-50 gr tohumluk 15 metrekarelik yere ekilir ve buradan 1 dekarlık alana yetecek kadar fide elde edilir Tarlaya dikim
smiliv.gif
bölgelere göre nisan ve haziran aylarına kadar değişir İlk sene; kısa saplı
smiliv.gif
oldukça zayıf bitkiler oluşur Çiçeklenme
smiliv.gif
ikinci yıldan itibaren başlar Dikimde
smiliv.gif
40x30 veya 40x40 cm mesafe uygulanır Kurulan plantasyondan
smiliv.gif
2-3 yıl faydalanılır Almanya koşullarında 4-5 yıl; güney Afrika'da 3 yıl yararlanıldığı belirtilmektedir




BAKIM:




Toprağın havalandırılması ve yabancı otların temizlenmesi
smiliv.gif
bakım işlerini oluşturmaktadır Bunun için ara sıra özellikle sulamadan sonra çapa işlemi yapılmalıdır Ayrıca
smiliv.gif
bitkilerin hafif donlardan zarar görmemeleri için
smiliv.gif
üstlerinin özellikle almanya için patates veya diğer bitki artıkları ile örtülmesi önerilmektedir

Kireçce zengin toprak istemektedir 2-3 yılda bir kompost ile gübrelenmesi
smiliv.gif
olumlu etkide bulunmaktadır Azotlu ve fosforlu gübreleri seven bir bitkidir Dekara 4-6 kg azot
smiliv.gif
8-12 kg k2o
smiliv.gif
2-7
smiliv.gif
5 kg p2o5 verilmesi önerilir




HASAT:




Yan dallardaki çiçek başlarında
smiliv.gif
orta saptaki başakların da çiçeklendiği dönemde
smiliv.gif
hepsi birlikte hasat edilir 15 ağustos 'tan sonra lavanta çiçeğinin hasat
smiliv.gif
birkaç defa edilmemesi önerilmektedir Çiçekteki uçucu yağ oranı
smiliv.gif
tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır Bu nedenle
smiliv.gif
iyi kalitede bir lavanta çiçeği droğu
smiliv.gif
bu devredeki hasatta elde edilir ancak
smiliv.gif
ceplerindeki uçucu yağ miktarı
smiliv.gif
çiçeklenme sonuna kadar çoğalmaktadır

Hasat; çiçek başak sapından
smiliv.gif
başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak v B İle biçilerek yapılır Lavanta çiçeğinde eş zamanlı bir çiçeklenme olmadığından hasat
smiliv.gif
birkaç seferde tamamlanır Kodekslere göre
smiliv.gif
sadece çanak yapraklarıyla birlikte hasat
smiliv.gif
elle çiçekleri toplanarak da yapılabilir




KURUTMA:




Lavanta çiçeğini
smiliv.gif
güneşte kurutmamak gerekir Güneşte kurutmada
smiliv.gif
renk ve aroma zarar görür Suni kurutmada ise çok dikkatli olmak gerekir Sıcaklığın 30 c civarında olmasına özen gösterilmelidir Saplarıyla hasat edilmiş lavanta çiçeğinde sapların ayıklanması
smiliv.gif
kurutmadan sonra yapılır Eğer endüstriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması
smiliv.gif
kurutmadan sonra yapılır Eğer endüstiriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması mutlak gerekli değildir




VERİM:




Lavanta'nın verimi
smiliv.gif
değişken özellik gösterir Heeger'e göre lavanta çiçeği
smiliv.gif
30-50 kg/da; herba (lavanta yaprağı
smiliv.gif
sapı
smiliv.gif
çiçeği) 150-200 kg/da arasında değişmektedir Daha sonraki yıllarda verim ve uçucu yağ miktarının arttığı görülmüştür




MUHAFAZA
smiliv.gif
AMBALAJ VE PAKETLEME:




Güneş ışınlarından korunmuş
smiliv.gif
rutubetsiz
smiliv.gif
havalanması iyi depolarda muhafaza edilmelidir Küçük paketler veya poşetler halinde uygun şekilde ambalajlanarak pazarlanabilir





EKONOMİK ÖNEMİ:


Lavanta çiçeği
smiliv.gif
doğal olarak üreyebildiği gibi bugün birçok ülkede ve ülkemizde
smiliv.gif
kültürü yapılarak üretilmektedir Ülkemizde üretim miktarı
smiliv.gif
kesin olarak belli değildir Ülkemizde drog olarak ithalatı yapılmamakta
smiliv.gif
ancak etken maddeleri ithal edilmektedir

LAVANTA




LATİNCE: Lavundula L
İNGİLİZCE ADI: Lavender
MAHALLİ ADLARI: Lavanta
smiliv.gif
Gargan
smiliv.gif
Karabaş Otu




BİTKİ HAKKINDA GENEL BİLGİ ÜLKEMİZDEKİ YAYILIŞI:




lavanta_2.jpg




Lamiaceae familyasının bir cinsi olan lavantaların dünya üzerinde yaklaşık olarak 26 türü mevcuttur Çok yıllık ve yaklaşık 1m Ye kadar boylanabilen bir bitkidir Lavantalar dünya üzerinde başta orta Avrupa olmak üzere
smiliv.gif
Akdeniz ülkeleri
smiliv.gif
kanarya adaları
smiliv.gif
Habeşistan ve Doğu Hindistan'da yayılış göstermektedir Fransa
smiliv.gif
İspanya ve İtalya'da uçucu yağ oranı yüksek olan bazı türler büyük oranda kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir Dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür l Officinalis l Ve l Angustifolia mill (subsp Angustifolia) syn:spica l olup bunların içinden l Angustifolia ile diğer bir lavanta türü olan l Stoechas l Ülkemizde tabii olarak yetişmektedir Bu türlerin yayılış alanı şöyledir:




L ANGUSTİFOLİA MİLL (SUBSP ANGUSTİFOLİA) SYN: SPİCA L: İstanbul
smiliv.gif
Akdeniz Ve Ege Bölgesinde

L STOECHAS L: İstanbul Civarı
smiliv.gif
Ege Ve Akdeniz Bölgesi Tabii Yayılış Alanıdır




KULLANILAN BÖLÜMLERİ:




Tıbbi amaçlataze çiçekli dal uçları
smiliv.gif
parfümeri ve kozmetik sanayi için ise kısmen kurutulmuş çiçek ve yaprakları




SANAYİDEKİ KULLANIM ALANI:
İlaç sanayinde bazı preperatlara koku vermede
smiliv.gif
merkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır Ancak sanayide bünyelerindeki linalol ve linalil asetatdan dolayı da parfümeri ve kozmetikte cilt temizleyici losyon
smiliv.gif
kokulu banyo sabunu ve köpüklerinin yapımında kullanılmaktadır

HALK ARASINDAKİ KULLANIM ALANI:




Halk arasında çay gibi demlenerek baş dönmesi ve sinirsel sıkıntılara karşı içilir Alkol ve zeytin yağında bekletilerek elde edilen tentürüde kullanılmaktadır




DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:




Sivilceler astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir




YETİŞTİRİLMESİ:
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:




Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir Ancak; kuru, hafif kireçce zengin yerleri sever Özellikle toprağın belli derinlikte yeterli neme sahip olması gerekir
Lavanta çiçekleri, soğuğa fazla dayanıklı değildir Fakat, orta Avrupa koşullarda kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri mevcuttur Deniz seviyesinden 1350 m Yükseklikte yetişir Açık
smiliv.gif
güneşli havalar ve taşlık
smiliv.gif
eğimli yerler yetişmesi için uygundur

lavantalar_2.JPG




EKİM- DİKİM:




Tohum ile üretildiği gibi vejetatif olarak da üretilebilir Vejetatif üretim
smiliv.gif
yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde edilebilecek çelikler ile yapılabilir Ancak
smiliv.gif
uygulama daha çok tohumla yapılmaktadır Tohumlar
smiliv.gif
önce yastık ve seralara ekilir Genellikle yastık ve seralara şaşırtılır İlkbahar'da tarlaya dikimi yapılır Yastıklara ekim yapıldığında
smiliv.gif
40-50 gr tohumluk 15 metrekarelik yere ekilir ve buradan 1 dekarlık alana yetecek kadar fide elde edilir Tarlaya dikim
smiliv.gif
bölgelere göre nisan ve haziran aylarına kadar değişir İlk sene; kısa saplı
smiliv.gif
oldukça zayıf bitkiler oluşur Çiçeklenme
smiliv.gif
ikinci yıldan itibaren başlar Dikimde
smiliv.gif
40x30 veya 40x40 cm mesafe uygulanır Kurulan plantasyondan
smiliv.gif
2-3 yıl faydalanılır Almanya koşullarında 4-5 yıl; güney Afrika'da 3 yıl yararlanıldığı belirtilmektedir




BAKIM:




Toprağın havalandırılması ve yabancı otların temizlenmesi
smiliv.gif
bakım işlerini oluşturmaktadır Bunun için ara sıra özellikle sulamadan sonra çapa işlemi yapılmalıdır Ayrıca
smiliv.gif
bitkilerin hafif donlardan zarar görmemeleri için
smiliv.gif
üstlerinin özellikle almanya için patates veya diğer bitki artıkları ile örtülmesi önerilmektedir

Kireçce zengin toprak istemektedir 2-3 yılda bir kompost ile gübrelenmesi
smiliv.gif
olumlu etkide bulunmaktadır Azotlu ve fosforlu gübreleri seven bir bitkidir Dekara 4-6 kg azot
smiliv.gif
8-12 kg k2o
smiliv.gif
2-7
smiliv.gif
5 kg p2o5 verilmesi önerilir




HASAT:




Yan dallardaki çiçek başlarında
smiliv.gif
orta saptaki başakların da çiçeklendiği dönemde
smiliv.gif
hepsi birlikte hasat edilir 15 ağustos 'tan sonra lavanta çiçeğinin hasat
smiliv.gif
birkaç defa edilmemesi önerilmektedir Çiçekteki uçucu yağ oranı
smiliv.gif
tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır Bu nedenle
smiliv.gif
iyi kalitede bir lavanta çiçeği droğu
smiliv.gif
bu devredeki hasatta elde edilir ancak
smiliv.gif
ceplerindeki uçucu yağ miktarı
smiliv.gif
çiçeklenme sonuna kadar çoğalmaktadır

Hasat; çiçek başak sapından
smiliv.gif
başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak v B İle biçilerek yapılır Lavanta çiçeğinde eş zamanlı bir çiçeklenme olmadığından hasat
smiliv.gif
birkaç seferde tamamlanır Kodekslere göre
smiliv.gif
sadece çanak yapraklarıyla birlikte hasat
smiliv.gif
elle çiçekleri toplanarak da yapılabilir




KURUTMA:




Lavanta çiçeğini
smiliv.gif
güneşte kurutmamak gerekir Güneşte kurutmada
smiliv.gif
renk ve aroma zarar görür Suni kurutmada ise çok dikkatli olmak gerekir Sıcaklığın 30 c civarında olmasına özen gösterilmelidir Saplarıyla hasat edilmiş lavanta çiçeğinde sapların ayıklanması
smiliv.gif
kurutmadan sonra yapılır Eğer endüstriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması
smiliv.gif
kurutmadan sonra yapılır Eğer endüstiriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması mutlak gerekli değildir




VERİM:




Lavanta'nın verimi
smiliv.gif
değişken özellik gösterir Heeger'e göre lavanta çiçeği
smiliv.gif
30-50 kg/da; herba (lavanta yaprağı
smiliv.gif
sapı
smiliv.gif
çiçeği) 150-200 kg/da arasında değişmektedir Daha sonraki yıllarda verim ve uçucu yağ miktarının arttığı görülmüştür




MUHAFAZA
smiliv.gif
AMBALAJ VE PAKETLEME:




Güneş ışınlarından korunmuş
smiliv.gif
rutubetsiz
smiliv.gif
havalanması iyi depolarda muhafaza edilmelidir Küçük paketler veya poşetler halinde uygun şekilde ambalajlanarak pazarlanabilir





EKONOMİK ÖNEMİ:


Lavanta çiçeği
smiliv.gif
doğal olarak üreyebildiği gibi bugün birçok ülkede ve ülkemizde
smiliv.gif
kültürü yapılarak üretilmektedir Ülkemizde üretim miktarı
smiliv.gif
kesin olarak belli değildir Ülkemizde drog olarak ithalatı yapılmamakta
smiliv.gif
ancak etken maddeleri ithal edilmektedir

LAVANTA




LATİNCE: Lavundula L
İNGİLİZCE ADI: Lavender
MAHALLİ ADLARI: Lavanta
smiliv.gif
Gargan
smiliv.gif
Karabaş Otu




BİTKİ HAKKINDA GENEL BİLGİ ÜLKEMİZDEKİ YAYILIŞI:




lavanta_2.jpg




Lamiaceae familyasının bir cinsi olan lavantaların dünya üzerinde yaklaşık olarak 26 türü mevcuttur Çok yıllık ve yaklaşık 1m Ye kadar boylanabilen bir bitkidir Lavantalar dünya üzerinde başta orta Avrupa olmak üzere
smiliv.gif
Akdeniz ülkeleri
smiliv.gif
kanarya adaları
smiliv.gif
Habeşistan ve Doğu Hindistan'da yayılış göstermektedir Fransa
smiliv.gif
İspanya ve İtalya'da uçucu yağ oranı yüksek olan bazı türler büyük oranda kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir Dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür l Officinalis l Ve l Angustifolia mill (subsp Angustifolia) syn:spica l olup bunların içinden l Angustifolia ile diğer bir lavanta türü olan l Stoechas l Ülkemizde tabii olarak yetişmektedir Bu türlerin yayılış alanı şöyledir:




L ANGUSTİFOLİA MİLL (SUBSP ANGUSTİFOLİA) SYN: SPİCA L: İstanbul
smiliv.gif
Akdeniz Ve Ege Bölgesinde

L STOECHAS L: İstanbul Civarı
smiliv.gif
Ege Ve Akdeniz Bölgesi Tabii Yayılış Alanıdır




KULLANILAN BÖLÜMLERİ:




Tıbbi amaçlataze çiçekli dal uçları
smiliv.gif
parfümeri ve kozmetik sanayi için ise kısmen kurutulmuş çiçek ve yaprakları




SANAYİDEKİ KULLANIM ALANI:
İlaç sanayinde bazı preperatlara koku vermede
smiliv.gif
merkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır Ancak sanayide bünyelerindeki linalol ve linalil asetatdan dolayı da parfümeri ve kozmetikte cilt temizleyici losyon
smiliv.gif
kokulu banyo sabunu ve köpüklerinin yapımında kullanılmaktadır
 
Üst Alt