-
- Üyelik Tarihi
- 8 Ara 2012
-
- Mesajlar
- 17,522
-
- MFC Puanı
- 3,901
Kuver? Kuver Parası? Kuver Parası Nedir? Kuver Parası Nasıl Alınır? Kuver Çeşitleri nelerdir?
Bazı restoran ve kafelerde hesap gelinde ekstradan bir kalem yer alıyor. Siparişiniz dışında bulunan kalem Kuver parası olarak isimlendirilmektedir. İnsanlar hesap ödediklerinde fazla hesap gelince Kuver ifadesi ile karşılaşmaları durumunda bazen tanımlamasını bilmeden fazla para ödüyorlar. Peki Kuver nedir? Çeşitleri nelerdir? Hesapta niye ekstradan fazladan para ödeniyor? Merak edilen sorunun cevapları detayları ile haberimizde... İşte Kuver hakkında bilinmeyenler...
KUVER NEDİR?
Kuver kavramı Fransızca "Couvert" kelimesinden geliyor. Kuver; Restoran servise hazırlanırken yemek sırasında kullanılacak malzemelerin masanın üzerine sırasıyla ve kullanışlı bir biçimde yerleştirilmesidir.
Kültablası, çiçek, şamdan gibi malzemeler kuver malzemesi değil masayı güzel göstermek için kullanılan malzemelerdir.
Eğer açık büfe restorandaysanız tüm bunlara gerek yoktur. Çünkü masaya sadece menaj ve çatal,bıçak konur. Bunun adına "servis açmak" denir.
KUVER PARASI NİYE ALINIR?
Ekmek ve su parası diye bilinse de, kuver aslında kişi başına alınan restoran haracıdır. Yurtdışında ekmek, ketçap, hardal, peçete ve masa örtüsü için alınan ücret diye belirtilir. Su kesinlikle kuver ücretine dahil değildir.
HANGİ MALZEMLERİNDEN OLUŞUR?
1. Moltan ve masa örtüsü,
2. Peçete,
3. Çeşitli Tabaklar,
4. Çatal, kaşık, bıçak gibi takımlar,
5. Çeşitli bardaklar,
6. Menaj.
İŞLEM SIRASI NEDİR?
1. Önce genel temizlik yapılır.
2. Restoran süpürülür, silinir, toz alınır.
3. Masa ve sandalyeler uygun şekilde yerlerine yerleştirilir.
4. Servis malzemeleri yıkanıp silinir ve servantlara, raflara yerleştirilir.
5. Masa örtüsü, peçete, kahvaltıda fincan masaya yerleştirilir.
6. Çatal, bıçak, kaşık, meraj gibi takımlar masaya yerleştirilir.
KUVER ÇEŞİTLERİ
1. Basit kuver
2. Alakart servis kuveri
3. Tabldot servisi
KUVERDEKİ MALZEMELERİNYERLEŞİM SIRASI NASIL OLMALI?
1. Servis tabağı, peçete,
2. Büyük çatal,
3. Büyük bıçak,
4. Balık çatalı,
5. Çorba kaşığı,
6. Dessert çatalı,
7. Dessert bıçağı,
8. Şarap ve su bardakları,
9. Menaj ve kül tablası,
10. Meyve ve tatlı için Dessert kaşık, çatal ve bıçağı
11. Ekmek tabağı ve Tereyağ bıçağı
ALAKART SERVİS KUVERİ
Alakart servis yapılan restoranlarda misafir, salon amiri tarafından karşılanıp masaya yerleştirildikten sonra kendisini takdim eder ve yemek menüsünden yemek ve içki seçenek siparişlerini verirler. Misafirlerin yiyecek ve içecekleri önceden kestirilemediğinden, servisi hızlandırmak için masalarda misafirin kullanma ihtimali büyük olan takımlarla kuver hazırlanır.
ALAKART SERVİS KUVERİ MALZEMELERİN YERLEŞTİRİŞ SIRASI
1. Molton ve masa örtüsü,
2. Servis tabağı ve peçete,
3. Yemek çatal ve bıçağı,
4. Ekmek tabağı ve bıçağı,,
5. Su ve şarap bardağı,
6. Kül tablası ve menaj.
BASİT KUVER NEDİR?
Bir restoranda servis öncesi misafir masalarına hazırlanan kuverdir. Restoranın servise hazır olduğunu ve hangi masalarda servis yapılacağını gösterir. Basit kuverde, misafirin yemekte mutlak kullanacağı araçlar bulunur.
Genellikle bir öğünde üç çeşit yemek vardır. Bunlar giriş yemeği (çorba vs.), ana yemek, tatlı veya meyvelerdir.
BASİT KUVER MALZEMELERİN YEYERLEŞİM SIRASI NASIL OLMALI?
1. Moltan ve masa örtüsü,
2. Servis tabağı ve peçete,
3. Büyük çatal, kaşık, bıçak,
4. Su bardağı,
5. Tuz, biber, kül tablaları.
TABLDOT SERVİSİ
Günün belirli saatlerinde bir gün misafirlere yapılan servistir. Servis edilecek yemek önceden belli olduğu için kuver ona göre hazırlanır. Servis başladığında personel kuver hazırlamak için zaman kaybetmez. Sadece yemek ve içki servis ile uğraşır.
TABLDOT SERVİSİ MALZEMELERİN YERLEŞTİRİŞ SIRASI
1. Molton ve masa örtüsü,
2. Servis tabağı ve peçete,
3. Yemeklere uygun çatal, kasık ve bıçaklar,
4. Su bardağı,
5. Tuz, biber, kül tablası.
Bazı restoran ve kafelerde hesap gelinde ekstradan bir kalem yer alıyor. Siparişiniz dışında bulunan kalem Kuver parası olarak isimlendirilmektedir. İnsanlar hesap ödediklerinde fazla hesap gelince Kuver ifadesi ile karşılaşmaları durumunda bazen tanımlamasını bilmeden fazla para ödüyorlar. Peki Kuver nedir? Çeşitleri nelerdir? Hesapta niye ekstradan fazladan para ödeniyor? Merak edilen sorunun cevapları detayları ile haberimizde... İşte Kuver hakkında bilinmeyenler...
KUVER NEDİR?
Kuver kavramı Fransızca "Couvert" kelimesinden geliyor. Kuver; Restoran servise hazırlanırken yemek sırasında kullanılacak malzemelerin masanın üzerine sırasıyla ve kullanışlı bir biçimde yerleştirilmesidir.
Kültablası, çiçek, şamdan gibi malzemeler kuver malzemesi değil masayı güzel göstermek için kullanılan malzemelerdir.
Eğer açık büfe restorandaysanız tüm bunlara gerek yoktur. Çünkü masaya sadece menaj ve çatal,bıçak konur. Bunun adına "servis açmak" denir.
KUVER PARASI NİYE ALINIR?
Ekmek ve su parası diye bilinse de, kuver aslında kişi başına alınan restoran haracıdır. Yurtdışında ekmek, ketçap, hardal, peçete ve masa örtüsü için alınan ücret diye belirtilir. Su kesinlikle kuver ücretine dahil değildir.
HANGİ MALZEMLERİNDEN OLUŞUR?
1. Moltan ve masa örtüsü,
2. Peçete,
3. Çeşitli Tabaklar,
4. Çatal, kaşık, bıçak gibi takımlar,
5. Çeşitli bardaklar,
6. Menaj.
İŞLEM SIRASI NEDİR?
1. Önce genel temizlik yapılır.
2. Restoran süpürülür, silinir, toz alınır.
3. Masa ve sandalyeler uygun şekilde yerlerine yerleştirilir.
4. Servis malzemeleri yıkanıp silinir ve servantlara, raflara yerleştirilir.
5. Masa örtüsü, peçete, kahvaltıda fincan masaya yerleştirilir.
6. Çatal, bıçak, kaşık, meraj gibi takımlar masaya yerleştirilir.
KUVER ÇEŞİTLERİ
1. Basit kuver
2. Alakart servis kuveri
3. Tabldot servisi
KUVERDEKİ MALZEMELERİNYERLEŞİM SIRASI NASIL OLMALI?
1. Servis tabağı, peçete,
2. Büyük çatal,
3. Büyük bıçak,
4. Balık çatalı,
5. Çorba kaşığı,
6. Dessert çatalı,
7. Dessert bıçağı,
8. Şarap ve su bardakları,
9. Menaj ve kül tablası,
10. Meyve ve tatlı için Dessert kaşık, çatal ve bıçağı
11. Ekmek tabağı ve Tereyağ bıçağı
ALAKART SERVİS KUVERİ
Alakart servis yapılan restoranlarda misafir, salon amiri tarafından karşılanıp masaya yerleştirildikten sonra kendisini takdim eder ve yemek menüsünden yemek ve içki seçenek siparişlerini verirler. Misafirlerin yiyecek ve içecekleri önceden kestirilemediğinden, servisi hızlandırmak için masalarda misafirin kullanma ihtimali büyük olan takımlarla kuver hazırlanır.
ALAKART SERVİS KUVERİ MALZEMELERİN YERLEŞTİRİŞ SIRASI
1. Molton ve masa örtüsü,
2. Servis tabağı ve peçete,
3. Yemek çatal ve bıçağı,
4. Ekmek tabağı ve bıçağı,,
5. Su ve şarap bardağı,
6. Kül tablası ve menaj.
BASİT KUVER NEDİR?
Bir restoranda servis öncesi misafir masalarına hazırlanan kuverdir. Restoranın servise hazır olduğunu ve hangi masalarda servis yapılacağını gösterir. Basit kuverde, misafirin yemekte mutlak kullanacağı araçlar bulunur.
Genellikle bir öğünde üç çeşit yemek vardır. Bunlar giriş yemeği (çorba vs.), ana yemek, tatlı veya meyvelerdir.
BASİT KUVER MALZEMELERİN YEYERLEŞİM SIRASI NASIL OLMALI?
1. Moltan ve masa örtüsü,
2. Servis tabağı ve peçete,
3. Büyük çatal, kaşık, bıçak,
4. Su bardağı,
5. Tuz, biber, kül tablaları.
TABLDOT SERVİSİ
Günün belirli saatlerinde bir gün misafirlere yapılan servistir. Servis edilecek yemek önceden belli olduğu için kuver ona göre hazırlanır. Servis başladığında personel kuver hazırlamak için zaman kaybetmez. Sadece yemek ve içki servis ile uğraşır.
TABLDOT SERVİSİ MALZEMELERİN YERLEŞTİRİŞ SIRASI
1. Molton ve masa örtüsü,
2. Servis tabağı ve peçete,
3. Yemeklere uygun çatal, kasık ve bıçaklar,
4. Su bardağı,
5. Tuz, biber, kül tablası.
Alıntıdır.