ÇENGELLİİĞNE
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 16 Eki 2013
-
- Mesajlar
- 776
-
- MFC Puanı
- 0
Tohum çok serttir. Zımparalayarak bir sonuca ulaşmanız hem güç hemde uzun zaman alacaktır. Tohumun kalın kabuğu suyu dışarıda tumak için tasarlandığından dolayı, tohumun bu dayanıklı ve kalın kabuğuna bir çentik atarak içine su almasını sağlamalısınız.
Bunu yapabilmek için bir maket bıçağına ihtiyacımız olacak. Lotus tohumlarında tohum içine hiçbir şekilde hastalık girmemesi için bu aşamadan sonra kullanacağınız her şeyin steril olmasına özen göstermelisiniz.
Temiz, kullanılmamış bıçaklı bir maket bıçağı ile tohumun bir yanını yavaş yavaş bir çentik oluşacak şekilde kazıyın. Kabuk çok sert olduğu için bu işlemi yaparken dikkat etmenizde yarar vardır.
En kolay yollardan biri, sert bir zemine oturttuğunuz tohumu sıkıca tutup, maket bıçağı ile kurşun kalem açar gibi yavaş yavaş, katman katman çentiği büyütmektir.
Tohumun açık kahverengi iç kabuğuna geldiğinizde artık durmanız gerektiğini anlamış olacaksınız. Kolayca ayırt edilebilen bu katmanın hemen altında sarı beyaz renkli içi çekirdek yer alır. Bu çekirdeğe zarar vermemeniz gerektiği için, açık kahverengi ilk kabuk görüldüğünde işlem derhal sonlandırılmalıdır. Beyaz içi çekirdeğe gelecek kadar derine yanlışlıkla inilmişse, eğer fazla zarar verilmemişse tohum yinede çimlenecektir.
Şimdi ılık içme suyuna tohumları çimlenmek üzere koyun. 1,5 litrelik pet şişeler bu işlemi yapmak için yeterli derinlikte olacaktır. Daralan tepe kısmını bir bıçak yardımıyla kesip, pet şişeyi çimlendirme için kullanabilirsiniz. Tohumu içine atacağınız kabın şeffaf olması önemlidir. Bunun dışında, tohumu koyduğunuz kabı, ani ısı değişimlerinden koruyun. Isının değişmesi, tohuma zarar vermeyecek ancak filizlenme süresini etkileyecektir. Su ısısını ortalama 25-28 derecelerde tutarsanız, tohum birkaç gün içinde filizlenecektir.