Kuşların Uçuş Prensibi
Değişik kuş türlerinin birbirinden farklı uçma kabiliyetleri bulunmaktadır. Bazı türler geniş kanat açıklığına sahip olup, hız ve süzülme uzmanlarıdır. Bazıları küçüktür fakat çok uzun mesafeleri yorulmadan uçabilirler. Bir kısmı da inanılmaz hızda dalış yapabilirler. Ancak, asıl merak edilen, hemen herkesin hayatında en az bir defa kafasını kurcalayan sorudur. Kuşlar nasıl uçar? Bu makalede, üzerinde ansiklopediler yazılmış olan bu derin konuyu kısaca üç başlıkta okuyacaksınız.
Fizik
Kuşların nasıl uçtuğunu merak eden bir kişi, öncelikle bu işlemin temel fizik prensiplerine göre nasıl meydana geldiğine göz atmalıdır. Bunun için de, 18. yüzyılda yaşamış İsviçreli bilim insanı Daniel Bernoulliyi anmak ve Bernoulli ilkeleri ile gün yüzüne çıkardığı bu olgu için teşekkür etmek gerekmektedir. İnsanlık için günümüzde vazgeçilmez olan uçakların icat edilmesine neden olan bu prensip, kuşların da nasıl uçtuğunu kolaylıkla açıklamaktadır.
Temel olarak, Bernoullinin prensibi hava basıncının kuşların uçmasına olan etkisini ispat eder ve basınç ile kuşların kanat hareketi arasındaki ilişkiyi açıklar. Şekilde de görüldüğü üzere, kanadın üstünde daha hızlı hareket eden hava aşağı yönde bir basınç uygular. Bu basınç, kanadın altında yavaş hareket eden hava akımının meydana getirdiği basınçtan daha düşüktür. Bu prensip, kuşların gökyüzünde yükselmesine neden olan temel ilke bu olmakla birlikte, tek başına yeterli değildir.
Kanatlar
Hava basıncı ile kuşların ilişkisinde, havanın daha hızlı hareket etmesini sağlayan unsur kanatlardır. Kanadın fiziksel yapısı ve şekli sebebiyle üst tarafta ilerleyen hava daha fazla yol katetmek zorundadır. Bu yüzden, hava, kanadın üstünden geçerken hızını artırmak zorundadır ve bu durum kanadın üst ve alt tarafındaki basınç farkına sebep olur.
İtme
Tüm bunlarla birlikte, hava akımının alttan ve üstten geçebilmesi için kanatların da hareket etmesi gerekmektedir. Kuşlar, kanat çırpmalarını sağlayan kuvvetli göğüs kaslarına sahiptir. Kanatların bu hareketi de, uçmak ve havada hareket etmek için gerekli itiş gücünü üretir.
İtmeyi meydana getiren başka yollar da mevcuttur. Örneğin, kuşlar yüksek bir ağaç dalından veya kayalıktan atlayarak yer çekiminden, bazen de yerde koşarak hız almadan yararlanarak itiş gücüne sahip olurlar.