Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kulaklık Nasıl Çalışır?

Peony

Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    9 Şub 2015
  • Mesajlar
    44,845
  • MFC Puanı
    29,224
Kulaklık Nasıl Çalışır?​

88gW47.jpg

Günümüzde taşınabilir cihazlar aynı zamanda kişisel birer müzik çalar olarak kullanılır. Bu kullanımları esnasında dinlenen müziğin başkalarını rahatsız etmemesi ve çevre gürültülerinin müzik keyfini bölmemesi gibi nedenlerle kulaklıklar tercih edilir.

Kulaklıklar ayrıca telefonla konuşma sırasında ellerin serbest bırakılması gibi amaçlarla da kullanılır. Aslında minik birer hoparlör olan kulaklıkların çalışma prensipleri de bu cihazlarla aynıdır.​

Kulaklık Nasıl Çalışır?​
Kulaklıkların çalışması elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüştürülmesi ile meydana gelir. Bu cihazların işleyişlerinin anlaşılabilmesi için öncelikle sesin ne olduğunun bilinmesi gerekir. Ses bir titreşimdir ve her ses kaynağı titreşim üretir. Herhangi bir kaynaktan ses çıkabilmesi için mutlaka bir titreşim oluşması gerekir. Kulaklıklar da bu prensipten yola çıkarak titreşimler oluşturur ve ses çıkartır.

Ses çalma aygıtlarında çalınan sesler kulaklıklara elektrik sinyalleri şeklinde gönderilir. Bu sinyaller, kulaklıklarda bulunan bir bobin üzerinden geçer. Üzerinden akım geçen bobin ise elektrik akımı etkisiyle mıknatıslık özelliği kazanır. Ancak kulaklık üzerinde sabit doğal bir mıknatıs da bulunur. Elektrik etkisiyle mıknatıs özelliği kazanan bobin ile sabit mıknatıs birbirlerine itme ve çekme kuvveti uygular.

Sabit mıknatısın kutupları da sabit olmasına rağmen, mıknatıs haline gelen bobinin manyetik kutupları elektrik akımının yönüne göre değiştiğinden sürekli itme ya da sürekli çekme yerine, bobin üzerine gelen sinyallerin etkisi çok sık aralıklarla itme ve çekme arka arkaya meydana gelir. Bunun sonucunda bobine bağlı olan ve diyafram adı verilen parça da titreşir ve diyaframın bu hareketi ile kulaklıktan duyulan sesler meydana gelir.

Diyaframın titreşim sıklığı gelen elektrik sinyallerine göre sürekli olarak değişir. Bu titreşim sayısı frekans olarak adlandırılır ve farklı frekanslardaki titreşimler, farklı özellikteki seslerin ortaya çıkmasını sağlar. Sesin yükseltilmesi ve alçaltılması ise kulaklıktan geçen elektrik akım değerinin arttırılıp azaltılması sonucunda titreşim genliğinin değiştirilmesi ile mümkün olur.​
 
Üst Alt