Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kudüm

GirL

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    5
[FONT=verdana, tahoma, arial]
Türk musikisinin en temel ritim aletlerinden biridir.Kudüm adının anlamını ve etimolojisini bilemesek de,kudüm sazına isim babası olan grubun ve bu günkü kişiliğini kazandıranların Mevleviler olduğunu söyleyebiliriz.Tasavvuf musikisinin dışındaki formlarda da kullanılmıştır.Belirli seslere akordlanabilen bu enstruman Mevlevi ayinlerinde semazenlerin sema ritmini darplarla düzenleyerek ritmik bir bütünlük oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Kudüm 4 parçadan meydana gelmiştir;bakır gövde,deve derisi,simitler,zahme.Yan yana koyulmuş birbirinden farklı büyüklükteki tas biçimli iki ayrı gövdeye deri gerilmesi ile oluşur.Gövdeyi meydana getiren iki çanak,dövme bakır veya ağaçtan imal edilirler.İki çanağın büyüklüğünün birbirinden farklı olmasının nedeni, icra sırasında farklı tını elde etmek içindir.Kalın tınıyı veren çanağın adı DÜM ,tiz tınıya sahip olanın adı TEK tir.Çapı 15-16cm olan dümün derinliği 30-32cm,çapı 14-15cm olan tekin derinliğiyse 28-30cmdir.Kudümün vurmalı çalgı olarak belli bir akordu yoktur.Ancak üstadlar dümün icra edilen makamın karar sesine tekin ise makamın güçlü derecesine çekilmesini uygun görürler.
[/FONT]

Üst Alt