Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Küçükken Söyleyemediğiniz Kelimeler

İlda

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    114
Benim dilim R harfine donmezdi içinde R geçen bütün kelimeler benim için zordu hala da öyle

Kemah

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    0
zaten geç konuşmuşum .ameliyat filan geçirmişim.

Küçükken 'R ' harfini söyleyemiyorum.amcamın adı Raşitti.ben yaşit diyordum.bıkmış olacak ki bana 'R' harfini öğretti.

R ile bir harf geçtiği zaman dilim bazen Y harfine kaysada ..:u5:

büyüdüm şimdi de kağıt, kredi derken yanlış telafuz ediyorum .gülünç oluyorum fakat düzeltemiyorum.:f3:

İlda

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    114
zaten geç konuşmuşum .ameliyat filan geçirmişim.

Küçükken 'R ' harfini söyleyemiyorum.amcamın adı Raşitti.ben yaşit diyordum.bıkmış olacak ki bana 'R' harfini öğretti.

R ile bir harf geçtiği zaman dilim bazen Y harfine kaysada ..:u5:

büyüdüm şimdi de kağıt, kredi derken yanlış telafuz ediyorum .gülünç oluyorum fakat düzeltemiyorum.:f3:
Al benden de o kadar 2 ay rehabilitasyon merkezine gittim on sene önce
Benim ki si de yumuşak G onharfe kayiyormus Kuran okurken GHR bir arada olunca zorlanıyorum
Kızlık soyadim iyiydi ismimle uyumluydu ama şimdi ki zor geliyor r harfi geçiyor
Dilini damaginin üstüne degdir söylerken o zaman çıkıyor
Merkezde çalışma yaparken öyle yapıyorduk

İlda

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    114
Türkçedeki*R harfi dilin ucunda üretilir. R harfine en yakın diğer harfler D harfi ve L harfidir. Hatta Ş harfi de bazen (kelimenin sonunda BİR, GELİR, GİDER kelimesinde olduğu gibi) R harfine çok yakındır.*Yani çalışma yapacaksak bu 'yedek harfler' üzerinden yapmamız gerekecek.

Almancanın çoğu şivelerinde*Türkçedeki R harfi yoktur. Ben eskiden Türkçe dersi verirdim ve bir sürü öğrencim Türkçeyi telaffuz ederken R harfini telaffuz edemediklerinden şikayetçiydi. Yalnız bu insanların başka herhangi bir konuşma problemleri yoktu tek kendi anadillerinde olmadığı için (Almancanın da R harfi sert bir Ğ*gibi okunur) R harfini söyleyemiyorlardı.

Ben de onlara birkaç tane egzersiz verirdim ve bu egzersizler sayesinde çok kısa zamanda R harfini öğrenebiliyorlardı hatta bazıları 1 dakika içinde 30 yılda öğrenemedikleri R harfini çözüyordu:

T ve R harflerinin yan yana olduğu kelimelerden başlardık. Örneğin Türkçede 'trik trak trik trak olur mu hiç çalışmamak' diye bir çocuk türküsü vardı. Ben de onlara derdim ki siz bunu şöyle söyleyeceksiniz:

Tıdik tıdak tıdik tıdak...*

Hatta şu şekilde de olur:

tılik tılak tıdik tıdak tılik tılak tıdik tıdak... (yank L ve D yer değişerek)

Bunu da yavaştan başlayıp git gide hızlanarak söylediğinizde D'ler ve L'ler zamanla R'ye dönüşebilir.

R harfini bu şekilde yakaladıktan sonra TR'nin yan yana olduğu başka kelimeler aranabilir örneğin
TRabzon, TRaktör, TRen, anTRenman vs.

(Araya bir I sıkıştıracaksanız bunun mümkün olduğunca kısa olmasına dikkat edin!)

Bundan sonra R nin iki sesli harf arasında buluduğu kelimelere geçmenizi öneririm:

aRaba, baRınak, baRi, buyuRun vs.

Diliniz iyice dönüyorsa bundan*sonra R nin bir sesli harften sonra ama başka bir sessiz harften önce bulunduğu kelimeler arayın. *Burada R harfini hafiften çiğneyip Ş'ye dönüştürebilirsiniz.

aRkadaş, haRf, BaRtın, BeRkan, FuRkan gibi...

En sonunda da R harfi ile biten kelimelere geçin. (Burada da Ş sesine yakın bir ses çıkmalı)

biR, dolaR, karaR, geliR, arkadaşlaR vs.

Bir de buna bak istersen Kemah
Aynı sorunu benim oğlan da yaşıyor benim dil dönmeyince o da V olarak söylüyor

Buka

αкℓıη ναяѕα, тєк тαкıℓ.
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    -37
kuzucuk yerine duduguk, greyfurt yerine gilafut dermişim en söylenen bunlar :D

küçücük çocuğun greyfurtla ne işi varmış derseniz bayıla bayıla greyfurt yediğimi, hatta sevmeyen hiç yemeyenler benim sayemde yemeye başlamışlar diye hikaye edilir.

Min

Üyeliği durduruldu!
Üyeliği durduruldu!
  • MFC Puanı
    771
kuzucuk yerine duduguk, greyfurt yerine gilafut dermişim en söylenen bunlar :D

küçücük çocuğun greyfurtla ne işi varmış derseniz bayıla bayıla greyfurt yediğimi, hatta sevmeyen hiç yemeyenler benim sayemde yemeye başlamışlar diye hikaye edilir.

ulan ben 20 küsür yaşındayım ben hala greyfurt diyemiyom dydhdgddu
milletteki derde bak sen

Buka

αкℓıη ναяѕα, тєк тαкıℓ.
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    -37
sözüm olsun atıcam.greyfurt ne la :d
portakal gibi bişey dimi

beklerim :d

şu işte ya. off olsada tuzlayip yesem :p
images