• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Küba Füze Krizi (1962)

Joe.

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
5 Tem 2015
Konular
1,140
Mesajlar
5,069
MFC Puanı
4,850
jQn0MG.jpg


Tarihte bugün, 1962 senesinin 14 Ekim'inde U-2 casus uçakları tarafından Küba üzerinde çekilen fotoğraflar Sovyetlerin Amerika topraklarına 145 kilometre yakınlıkta orta menzilli füzelere sahip olduğunu gösterdi. Bu durum Amerika Birleşik Devletleriyle Sovyetler Birliği'ni nükleer bir savaşın eşiğine getirecekti.

Amerika tarafından silahlandırılan ve eğitilen Kübalı göçmenlerin Küba'ya çıkartma yapıp Fidel Castro'nun hükümetini devirmeye çalışıp başarısız olduğu Domuzlar Körfezi Çıkartmasından beridir Küba üzerinde ABD ve Sovyetler arasında çatışmalar bulunuyordu. Hükümeti devirme denemesi başarısız olsa da Fidel Castro Amerika'nın tekrar böyle bir denemede bulunacağından emindi ve bu sebeple Sovyetlerden askeri destek talep etti. Ertesi yıl Küba'daki Sovyet askeri danışmanların sayısı 20 bini aşacaktı. Rusya'nın adaya füzeler ve stratejik bombardıman uçakları da taşıdığı söylentileri dolaşıyordu. Sovyetler lideri Nikita Khrushchev'in bu şekilde agresif bir karar almasında birden fazla sebep sözkonusu olabilir. Amerika'nın gerçekten Küba'ya çıkartma yapacağını düşünüyor olmasının yanı sıra, Sovyetlerin iç politikasında kendisine verilen desteği arttırmak için bu şekilde bir hamle yapılmış olabilir.

Khrushchev aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin Sovyetlerin yakınında bulunan (örneğin Türkiye'deki) füze istasyonlarından rahatsızlık duyuyordu ve Küba'da bu şekilde istasyonlar kurmak Sovyetlerin bu hamlelere verilen cevabıydı. Küba'daki füze istasyonlarını gösteren fotoğraflar istihbarat ekiplerinde 2 gün boyunca incelendikten sonra Başkan Kennedy'e sunuldu. Bu olay sonrasındaki iki haftada dünya nükleer savaşa hiç yaklaşmadığı kadar yakın olacaktı.

AyJo3p.jpg

İstihbarat böyle bir şeyin yaşanabileceğine ihtimal dahi vermediği için bu tarz bir durumda ne yapılacağına dair bir planları da yoktu. Olay sonrası 6 farklı cevap olasılığı oluşturulacaktı:

Hiçbir şey yapmamak.

Diplomasi: Sovyetler üzerinde diplomatik baskı kurarak füzeleri kaldırtmak.
Gizli yol: Castro'ya Rusları adadan kovmaması durumunda çıkartma yapılacağına dair tehditte bulunmak.

Gizli yol: Castro'ya Rusları adadan kovmaması durumunda çıkartma yapılacağına dair tehditte bulunmak.

Çıkartma: Küba'ya tam teşkilatlı bir çıkartma yapıp Castro'yu devirmek.
Hava saldırısı: Bilinen tüm füze istasyonlarına eşzamanlı hava saldırısında bulunmak.

Hava saldırısı: Bilinen tüm füze istasyonlarına eşzamanlı hava saldırısında bulunmak

Abluka: Donanmayla Küba'yı ablukaya alıp yeni füzelerin ulaşmasını engellemek.



O gün odada bulunanlar çıkartma yapmanın en doğru seçenek olduğu konusunda hemfikirdi. Sovyetlerin Küba'yı savunmayacağı düşünülüyordu, öte yandan Kennedy ise bu duruma şüpheyle yaklaşıyordu.

John F. Kennedy :
Bu tarz bir olay sonrasında bir şekilde karşılık vermemeleri mümkün değil. Tüm açıklamalarından sonra füze istasyonlarını yokedip çok sayıda Rus'u öldürdükten sonra elbet bir karşılık vereceklerdir, bu karşılık Küba'da olmazsa Berlin'de olur.
18 Ekim'de Kennedy Sovyet Dışişleri Bakanıyla görüştü, Andrey Gromyko Küba'daki "silahların" tamamen defansif amaçlarla orada bulunduğunu söyledi. 22 Ekim'de ulusa sesleniş konuşmasını yapan Kennedy, bu konuşmada Küba'nın karantina altına alınacağını açıkladı. 23 Ekim'de Türkiye'deki Amerikan Büyükelçisi Sovyetlerin Küba'daki füze tesislerini kapatması durumunda Türkiye ve İtalya'daki NATO tesislerinin kapatılabileceğini söyledi ve bu durum Türkiye'de tepkiyle karşılandı.

Kennedy'nin konuşmasından 3 gün sonra Çin'de komünist partinin yayın organı "650 bin Çinlinin Küba'nın yanında savaşmaya hazır olduğunu" duyurdu. Sovyetler Amerika'nın karantinasını "dümdüz korsanlık" olarak nitelendirdi. Sovyetler Amerika'nın bu hamlesinin despotça olduğunu söyleyip Sovyet gemilerinin ablukayı dinlemeden Küba'ya gitmeye devam edeceğini duyurdu. Ertesi gün Kennedy EXCOMM'a sadece askeri çıkartma yapmanın füzelerin kaldırılmasıyla sonuçlanacağını düşündüğünü belirtti.

26 Ekim'de Khrushchev Kennedy'e kendi el yazısıyla bir mektup gönderdi. Bu mektupta Amerika'nın Küba'ya çıkartma yapmayacağının garantisinin verilmesi durumunda Rusların Küba'dan çekilebileceği ifade edildi. Öte yandan Castro Amerika'nın çıkartma yapacağına emindi ve Khrushchev'e telgraf gönderek Küba'ya saldırılması durumunda Amerika'ya nükleer saldırı yapılmasını istedi. Ertesi gün Moskova Radyosu Khrushchev yeni bir mesaj yayınladı, bu mesaj önceki mektuba oranla daha farklı taleplerde bulunuyordu, konuşmada Küba'daki füzelerin Türkiye ve İtalya'daki füze tesislerinin kaldırılması durumunda kaldırılabileceğini belirten Khrushchev taleplerdeki farklılıkların Khrushchev parti içerisindeki farklı seslerden kaynaklandığını ifade etti.

Nikita Khrushchev :
Küba'daki tesislerden rahatsızlık duyuyorsunuz, bu rahatsızlık duymaya sebep olarak da füzelerin sınırlarınızdan 90 mil uzaklıkta yer almasını söylüyorsunuz. Ancak İtalya ve Türkiye'de bize çok daha yakın noktalarda füze tesislerine sahipsiniz. Eğer Türkiye ve İtalya'daki füze istasyonlarını kaldırırsanız biz de Küba'daki askeri varlığımızı sona erdirmeye hazırız.

O gün odada bulunanlar çıkartma yapmanın en doğru seçenek olduğu konusunda hemfikirdi. Sovyetlerin Küba'yı savunmayacağı düşünülüyordu, öte yandan Kennedy ise bu duruma şüpheyle yaklaşıyordu.

 
Üst