Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kuantum Gravitasyon

Mavera

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    14 Ara 2018
  • Mesajlar
    994
  • MFC Puanı
    14
Kuantum Gravitasyon, gravitasyon kuvveti (kütle çekim kuvveti) ile fiziğin diğer temel kuvvetlerini birleştirmeye çalışan tüm teorilere verilen genel bir isimdir. Diğer 3 temel kuvvet kendi aralarında birleştirilmiş olmasına rağmen gravitasyon hala birleştirilememiştir. Teorik bir parçacık olan gravitonun sanal parçacıklardan olduğu ön görülmekte olup, bu parçacık gravitasyon kuvvetine aracılık eder. Gravitona gerek duymadan kuantum gravitasyonu tanımlayan başka teoriler de mevcuttur.

Graviton Nedir?
Parçacık Fiziğinin Standart Modeli'nde fiziğin diğer üç temel kuvvetine sanal parçacıklar aracılık eder. Fotonlar elektromanyetik kuvvete, W ve Z bozonları zayıf nükleer kuvvete ve gluonlar da güçlü nükleer kuvvete aracılık ederler. Gravitasyonel kuvvete aracılık eden gravitonun kütlesiz olduğu düşünülmektedir. (Çünkü çok uzun mesafelerde anlık etkileşimde bulunuyor)

Kuantum Gravitasyon Kanıtlandı mı?
Kuantum Gravitasyon teorilerinden herhangi birini test etmede en büyük problem yapılan tahminleri gözlemlemek için gereken enerji düzeyine günümüz teknolojisiyle ulaşamıyor olmamızdır. Ayrıca teorik olarak da kuantum gravitasyon ciddi bir problemle karşı karşıyadır. Genel görelilik ilkesiyle açıklanabilmesine rağmen gravitasyon, makro evrende kuantum mekaniğinin geçerli olduğu mikro evrenden çok daha farklı yorumlanır. Bu ikisini birleştirme çabalarında ise "renormalizasyon problemi" ile karşılaşılır. Hesaplamalarda kuvvetlerin miktarı dengelenemez ve sonsuz bir değerle sonuçlanır. Kuantum elektrodinamiğinde de bu durum ara sıra olur, fakat renormalizasyon işlemiyle ilgili hata giderilir. Bunun yanında gravitasyonun kuantum yorumunda bu işlem işe yaramaz. Şu anda fizikçiler bu sorunları çözüp, 4 temel kuvveti bir araya getirecek yeni bir teori aramaktadır.

Kaynak: Fizikmakaleleri
 
Üst Alt