Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Krom Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Periyodik çizelge de IV B grubunda yer alan kimyasal bir element olan Krom, sert ve kolay kırılabilen metal olarak bilinir. Genel görünüm açısından gümüş – beyaz karışımı bir renge sahip olan Krom, kimyasal ifadesi ile Cr sembolüyle gösterilir. Atom numarası 24 olan elementin atom ağırlığı ise 51,996 g/mol’dür.

Krom eldesinde kullanılan en önemli yataklar kronit minerali olup sınırlı oranlar dahilinde çeliğin sertleştirilmesi amacıyla kullanılabilmektedir. %10 – 26 arasında krom içeren çelik ya da demir alaşımları halinde kullanılabilmektedir. Kral suyu ya da nitrik asitten etkilenmeyen Krom, HCl ya da H2SO4’de az çözünmektedir.

Doğada doğrudan kromu saf olarak elde etmek mümkün olmayıp genellikle diğer elementler ile bileşik halinde bulunabilmektedir. Çoğunlukla alüminyum, demir ve magnezyum ile sarılı olan kromit, iyonlar ile bileşik halinde bulunur. Krom filizi yatakları bakımından zengin kaynaklara sahip olan ülkelere bakıldığında Güney Afrika, Rusya ve Zimbabve ilk sıralarda yer alırken Rusya özellikle 1700’lü yıllardan itibaren yatakları değerlendirmeye başlamıştır.

Krom filizi elde edilmesinde kaynağın ne yönde kullanılacağı işlemeye doğrudan etki etmektedir. Bu yöntemler ya da uygulama alanları arasında Metalürji, paslanmayı önleyici madde üretimi ve kimya endüstrisinde olmak üzere üç ayrı alanda değerlendirme mümkündür.

Kullanım alanları incelendiğinde ise 20.yy öncesi ve sonrası iki ayrı dönem olarak ele alınabilir. Önceki dönemde daha çok kimya sanayinde tercih edilen Krom, sonraki süreçte, metalürji ile birlikte paslanmaz çelik üretimi ve kaplama amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle yüksek hızda hareket eden araçlar da motor bölümünde silindir kaplaması amacıyla kullanılan Krom, parlak bir görünüm yaratması sebebiyle farklı ürünlerde de tercih edilmektedir. Diğer kullanım alanları ise matkap milleri, katalizör ve tekstil boyalarıdır.
 
Üst Alt