GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan araştırmada, mangalda eti pişirirken damlayan yağın kömürle temasıyla oluşan dumanın, kanserojen olduğu bilinen "nitrozamin" kimyasal bileşikleri ete bulaştırdığı belirlendi
- Prof. Dr. Fahrettin Göğüş: "Eğer mangalda et yapıyorsanız kömürün iyice hazır olması, yani korlaşması, duman ve alevin bittiğinden emin olunması gerekir"
GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan çalışmada, korlaşmamış kömürde pişirilen kebapta kanser riski olduğu ortaya çıktı.
Çalışma sonucunda, iyi hazırlanmamış mangal kömüründe yapılan kebapta, kansere neden olabilen kimyasallar yüksek seviyede çıktı.
Göğüş, yaptığı yazılı açıklamada, araştırmada, eti pişirirken damlayan yağın kömürle temasıyla oluşan dumanın kanserojenik olduğu bilinen "nitrozamin" kimyasal bileşikleri ete bulaştırdığını gözlemlediklerini belirtti.
Etin yağ seviyesinin de bu riski etkilediğinin araştırmayla kanıtlandığını ifade eden Göğüş, şunları kaydetti:
"Eğer mangalda et yapıyorsanız kömürün iyice hazır olması, yani korlaşması, duman ve alevin bittiğinden emin olunması gerekir. Etteki yağın ateşe damlayarak yanması sonucu oluşan kanserojen maddelerin kebaba bulaşmasına zemin hazırlandığı dikkate alınarak daha az yağlı etlerin tercih edilmesine özen gösterilmesi, mangal yapacaklar için bilimsel gerçeklerin ortaya çıkardığı bir başka öneridir."
"Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise etin pişiriminin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasıdır."
Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka sonuç ise et kadar olmasa da aynı kömürde pişirilen patlıcan, biber, domateste de bu tür kansorejen maddelerin görülmesi.
- Prof. Dr. Fahrettin Göğüş: "Eğer mangalda et yapıyorsanız kömürün iyice hazır olması, yani korlaşması, duman ve alevin bittiğinden emin olunması gerekir"
GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan çalışmada, korlaşmamış kömürde pişirilen kebapta kanser riski olduğu ortaya çıktı.
Çalışma sonucunda, iyi hazırlanmamış mangal kömüründe yapılan kebapta, kansere neden olabilen kimyasallar yüksek seviyede çıktı.
Göğüş, yaptığı yazılı açıklamada, araştırmada, eti pişirirken damlayan yağın kömürle temasıyla oluşan dumanın kanserojenik olduğu bilinen "nitrozamin" kimyasal bileşikleri ete bulaştırdığını gözlemlediklerini belirtti.
Etin yağ seviyesinin de bu riski etkilediğinin araştırmayla kanıtlandığını ifade eden Göğüş, şunları kaydetti:
"Eğer mangalda et yapıyorsanız kömürün iyice hazır olması, yani korlaşması, duman ve alevin bittiğinden emin olunması gerekir. Etteki yağın ateşe damlayarak yanması sonucu oluşan kanserojen maddelerin kebaba bulaşmasına zemin hazırlandığı dikkate alınarak daha az yağlı etlerin tercih edilmesine özen gösterilmesi, mangal yapacaklar için bilimsel gerçeklerin ortaya çıkardığı bir başka öneridir."
"Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise etin pişiriminin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasıdır."
Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka sonuç ise et kadar olmasa da aynı kömürde pişirilen patlıcan, biber, domateste de bu tür kansorejen maddelerin görülmesi.