- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Türkler ne zaman bir millet idi?
I. Ortak bir köken mitleri vardı: Dişi-kurttan türemişlerdi
F. Sema Barutcu Özönder
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı; Türklük Bilimi
Kardeşim Hidayet Bozkurt BARUTCUnun
Anısına
Takdim
Eldeki yazı geniş bir çalışmanın ilk kısımlarıdır. Muhtemelen bu dergide, bundan sonraki kısımları da sırayla neşredilmeye devam edecektir. Çalışmanın bu kısmının parçalanıp bağımsız olarak verilmesinde, şu anda iktidarda bulunan hükûmetin kuruluş aşamasında, koalisyonun iki büyük ortağı arasında cereyan eden Türk köken mitolojisi ve ona ait kurt motifinin siyasî malzeme konusu hâline getirilmesi etken olmuştur. Belirtilen süreç içinde şikâyetçi parti ile topluma şikâyet edilen partinin bu konu etrafında ortaya koydukları söylemlerdeki bilgi eksikliği ve yetersizliği de gözlerden kaçmamıştır. Bununla beraber, motifin siyasî malzeme olarak kullanılmış olması, Türk etnik hayatiyetinin idrâk noktasında taraflarda sürdüğünü görmek bakımından önemlidir. Dolayısıyla, bu tartışma, motife sahip çıkanlarla motifi dışlayanlar bir tarafa, etnik cemaat ve millet kavramları ekseninde Türk milleti ve Türk etnisinin 1999 Türkiyesinde nasıl görüldüğünü, en eski Türk adlı etnik topluluğun bugüne uzanan tarihinde, millet inşasında kullanılan mit ve sembollerin yerini belirlemesi ve biz olarak kendini tanımlamanın seviyesini göstermesi açısından çok yönlü incelemeye değer bir malzeme sunmaktadır.
Giriş
Eski Türk çağına ait Kök Türk alfabesi ile yazılı metinler Türklük biliminde yalnız yazıldıkları zamanın durumu hakkında değil Türk adlı topluluğun ön en eski ve eski çağları hakkında da görülerde bulunulacak zengin malzemeyi barındırmaktadır. Bu yadigârlar Türklerin yalnızca dil tarihinin anıtları değil onları bugüne bırakan toplumun millet olarak tarihinin de anıt değerindeki tanıklarıdır.
Etnik anlamda kimlik ve günümüz modern millet anlayışının sorgulamalarında kendini sanık olarak görenler için bu anıtlar Türk milletleşme tarihi incelemelerinin aslî görgü tanıkları ve somut delilleri olarak durmaktadır.
Bu çerçevede yapılacak bir inceleme gerçekte Türklüğün bu zaman-mekân boyutuna eğilecek Türk toplum bilimcilerini ve Türk toplum tarihçilerini beklemektedir. Prof. Dr. Sencer Divitçioğlunun Kök Türkler (Kut Küç ve Ülüg) (1987) adlı eseri böyle bir incelemenin ilk girişimlerinden biri olarak değerlendirilmelidir. Prof. Dr. Bozkurt Güvençin Türk Kimliği olarak iddialı bir başlık taşıyan eseri ise (1992) bu konuyla ilgili yüzeysel görüş ve çalışmaların derlemesinden ibaret gözükmektedir; bu bakımdan Divitçioğlunun eseriyle karşılaştırılamaz.
Elbette bu noktada dil tarihçilerinden toplum bilimcilerine ve toplum tarihçilerine bu metinlerin gerçekten iyi yorumlanmış eserlerini vermeleri beklenir. Türk dil yetisinin sosyal bilimler alanının her tür sorusuna cevap verir nitelikteki bu icra ürünlerinin doğru eksiksiz ve yansız tahlillerini yapabilmek sağlam gramer bilgisi yanında Türk siyasî ve kültür tarihine Türk mitolojisine ve inanç sistemine toplum bilimi kavramlarına yakınlığı veya en azından tanışlığı da gerektirir.
Kök Türk ve onu takip eden oluşumların sınırları içindeki nüfusun siyaset-savaş düzeyinde birleşip çözülen dil akrabalık ve ortak ata gibi etkenlerin hiç öneminin olmadığı insan derneşikleri (Divitçioğlu 1987: 177) mi yoksa millet tanımı ile uğraşanların varsayım ve gereklerinin varlığında uzlaştıkları millet olma unsurlarına sahip insan topluluğu mu oldukları üzerine neler söylenebilir?
Bu problematiğin incelenmesinde ve iddia/iddiaların doğrulanmasında veya geçersiz kılınmasında temel belgeler olarak 7-9. yüzyıla ait Kök Türk alfabesiyle yazılmış Türkçe metinler kullanılmıştır. Bunlar arasından özellikle 8. yüzyılın ilk yarısına ait Kök Türk yönetici mezar kitabeleri ile onu izleyen Ötüken Uygurlarının kağanlık kitabelerine müracaat edilmiştir. Tamamlayıcı özellikleriyle Yenisey bölgesi kitabeleri de ihmal edilmemiştir.
Bu yazılı belgeler birinci elden Bizin etnik kimlik tanımlayıcıları olmaları kadar onlar veya diğerlerinin de nasıl görüldüğü veya diğerlerine nasıl bakıldığını göstermeleri bakımından değer taşırlar. Bu yazının bizi bugün genel olarak kendilerine Türk diyenlerin veya öyle sayanların atalarıdır; onları ise esas olarak bizin o dönemde Tabgaç diye adlandırdığı bugünkü Çinlilerin ataları olacaktır. Zaman zaman başka diğerlerine de metinler elverdiği nispette bakılacaktır.
Çin tarihi aslında bir sülâleler tarihidir ve bir kısmı da Türk Moğol ve Mançu-Tunguz kökenlilerin atalarının, yani bir varsayım olarak şecerevî dil bilimi (genetik linguistik) açısından aynı kökten oldukları iddia edilen Altay kökenlilerin iktidarları ile geçer (1). Bununla beraber yazının oturduğu tarihî kesitin onlar açısından asıl önemi bu dönemin Çin soyundan gelenlerin iktidarı elde tuttuğu sülâleler dönemine rastlamasından kaynaklanır. Diğer yandan ilgili Çin yıllıkları hem Türkçe metinlerin kontrolörü olmak hem de biz-onlar ekseni üzerinde onların bizi etnik kimlik noktasında nasıl görüp bize nasıl baktıklarını anlamak bakımından da dikkate değerdir. Dolayısıyla Çince kaynaklar da bazen tamamlayıcı, bazen de temel kaynaklar olarak kullanılacaktır.
Ayrıca Türk sözlü edebiyatı kadar şüphesiz Türk arkeolojisi de konunun daha somutlaşmasına yarayacak zengin malzemeyi sunmaktadır ki bunlara da gerektiğinde müracaat edilecektir.
Araştırmanın belli bir etniklik yaklaşımı sınırında yapılmamasına özellikle özen gösterilmiştir. Bunda, son yıllarda yapılan çalışmalarda, Türk millet oluşumunun, hatta daha ileri giderek Türk etnik oluşumunun, A.D. Smithin etnikliğin ve milletleşmenin biyolojik görünümlerini (2) ihmal ettiği ve sembollere ağırlık tanıdığı için eleştirilen ve başarısız görülen görüşlerine sıkça yapılan referanslar etkili olmuştur. J. Armstrong ve özellikle A.D. Smithin etnik orijinlerin kökeni üzerine ileri sürdükleri görüşler elbette inkâr edilemez, aksine çok önemli unsurlar da içerir. Öte yandan, bütün Türk tarihini göz önünde tutarak, A.D. Smithin, millet oluşumunda hâkim etnik çekirdeke verdiği önemi neden bu tür çalışmaların ihmal ettiği veya sessiz kaldığı da dikkat çekicidir.
Etnosembolizme bir bakış
Genel kabule göre, milletle bir tarihî kültür ile belli bir yurdu paylaşan herkesi tek bir siyasî topluluk içinde birleştiren kültürel ve siyasî bir bağı gösterenler anlaşılırken devletle diğer toplumsal kurumlardan farklılaşmış ve onlardan özerk belli bir toprak parçasında baskı ve zor tekeli uygulayan kamu kurumları kastedilmektedir (Smith 1994: 32-33). Smithin millet tanımı aynen şöyledir: tarihî bir toprağı/ülkeyi ortak mitleri ve tarihî belleği kitlevî bir kamu kültürünü ortak bir ekonomiyi ortak yasal hak ve görevleri paylaşan bir insan topluluğunun adı (1994: 32). Bu iki temel kavram üzerine yapılan tanımlar sayıca artırılabilirse de özde büyük ölçüde birleştiği dikkati çeker.
Smithte millî kimlik (national identity) ve millet (nation) birbirleriyle ilişkili etnik kültürel teritoryal ekonomik ve yasal-siyasî pek çok unsurdan oluşan karmaşık yapılar olarak değerlendirilir ve milletin biri sivil ve teritoryal diğeri etnik ve jeneolojik olan iki boyutu harmanladığı dile getirilir.
Milletler mensuplarına kesin bir toplumsal mekân tanımlar ve topluluğu zaman ve mekâna konumlandıran bir tarihî toprağın/ülkenin sınırlarını çizerler fertleri milletin moral coğrafyasının eşsizliğini gösteren kutsal merkezlerle süslerler (Smith 1994: 34).
Milletler ekonomik bakımdan insan gücü de dâhil teritoryal kaynaklar üzerinde denetim kurarlar. Ayrıntılı bir iş bölümü oluşturur yurt içinde topluluk fertleri arasında kaynak dağılımının yanı sıra emek ve meta dolaşımını da teşvik ederler (Smith 1994: 34).
Etnik kimlik duygusunu bir araya getiren birleştiren ve uzun süre devamını mümkün kılan güçler arasında devlet kurmak askerî hareketlilik ve örgütlü din hayatî önemi haiz görünmektedir (Smith 1994: 50). Smith, burada Weberi hatırlar ve onun örgütlülüğü ne kadar yüzeysel olursa olsun ortak etnikliğe inancı telkin eden esas olarak siyasî topluluktur ifadesini düşerek, etnik oluşum ve süreklilik açısından siyasî eylemin önemini vurgular. Etnik kimlik duygusunun ve nihayetinde millî asabiyyenin gelişmesinde en büyük rolü üniter bir siyasanın tesisi oynamıştır. (Smith 1994: 50).
Weber, sosyal aksiyonun problematik kaynaklarından biri olarak gördüğü ve ortak atadan türeyen ve ortak miras alınabilen hususiyetlere sahip olduğunu belirttiği ırk kimliğinin oluşumundan söz ederken, ırkî grubun ırk, ancak sübjektif olarak ortak bir hususiyet olarak algılandığında/kabul edildiğinde ortaya çıktığını belirterek, bu da ya ancak bir komşuluk veya ırken farklı kişilerin sınır yakınlığı, ortak (en çok siyasî) aksiyon temelinde olduğunda veya tersi olarak aynı ırkın üyelerinin bazı ortak tecrübeleri, açıkça farklı bir grubun üyelerine karşı bir antagonizmle/husumetle bağlandığında vuku bulur der. (Weber (1922) 1996: 53). Weberin ırk kimliğinin ve buna bağlı olarak ırkî grubun oluşmasında rol oynayan faktörler arasında siyasî aksiyona vurgu yapılmakla beraber, dile getirilen ikinci faktör de grubun yaratımında eş anlı olarak rol oynamış olmalıdır. Diğer yandan, Weber ortaya çıkan sosyal aksiyonun, genellikle sadece olumsuz olduğunu da belirterek, bunun da açıkça farklı olanlardan kaçınma ve hakir görme veya tersine ne olduğu bilinmeyen bir korkuyla bakma şeklinde tezahür edeceğini ifade eder (Weber (1922) 1996: 53). Hem bu sayılan faktörleri eş anlı olarak görmek hem de sözü edilen bu sosyal aksiyonun tezahürlerini belirlemek açısından 8. yüzyılın ilk yarısından kalma kitabeler değerli bir malzemeyi sunar.
Bir devletin etnik çekirdeği çoğunlukla o milletin karakter ve sınırlarını şekillendirir; zira devletler milletleri oluşturmak üzere çoğu zaman tam da böyle bir temel üzerinde birleşirler. Millet bir etnide olduğu gibi tanım gereği ortak mitleri ve anıları olan bir topluluktur. Aynı zamanda da teritoryal bir topluluktur. Ancak etnide bir ülke ile olan bağ sadece tarihî ve sembolik kalabilirken millette bu bağ fizikî ve fiilîdir; milletlerin ülkeleri vardır. Başka bir deyişle milletler her zaman etnik unsurlara ihtiyaç duyarlar (Smith 1994: 70-71).
Milletlerin inşa edilebileceği farklı etnik çekirdek tipleri açısından yaklaşıldığında 7-9. yüzyıl Türk yazılı dokümanları yatay etni tipi üzerine inşa edilmiş Türk milletinin varlığından söz edilebileceğini ortaya koyar. Dikeye karşı Yatay etni tipi terimini ilk Smith kullanmıştır (3). Smithe göre, bir devletin etnik çekirdeğini oluşturan hâkim yatay etni orta tabakaları ve uzak diyarları hâkim etnik kültüre tedricî olarak katabilir. Bu katılmanın asıl âmili, ona göre bürokratik devlettir. Bu doğru olmalıdır. Askerî idarî mâlî ve hukukî aygıtlarıyla bu bürokratik devlet hâkim aristokratik etnik çekirdeğin mirasını oluşturan değerlerden sembollerden mitlerden geleneklerden ve anılardan mürekkep sermayeye çekidüzen verir ve onu yayar. Pratikte egemen ve periferik etnik kültürler arasında hâkim çekirdeğin tayin ettiği parametreler dâhilinde belli bir intibak gerektirirse de bu sayede aristokratik etnik devlet nüfus için yeni ve daha geniş bir kültürel kimlik tanımlamaya muktedir olur (Smith 1994: 93-4).
Eski ve orta dönem Türk devletlerinin etnik çekirdeğini oluşturan etni tipinin yatay etni tipi olduğu iddiası yeni değildir. Siyaset bilimci olarak Ş. Mardin, Türklerde aristokrasinin varlığına işaret etmiştir, ancak onun belirttiği gibi Daha eski Türk topluluklarında olduğu gibi, Oğuzlarda da tepede bir Han ya da aşiret başkanının, onun altında bir aristokrat tabakanın (beyler), son olarak da alt sınıflar ya da halkın yer aldığı basit bir tabakalaşma düzeni görülmektedir (1995: 80) şeklindeki değerlendirmenin de, en azından bizim dayandığımız belgelerin Türkleri açısından bütün gerçeği yansıttığı söylenemez. Bu söylenenler açısından da, 7-9. yüzyıl kayıtları ve onların tamamlayıcısı veya denetleyicisi belgeler sorgulanmaya çalışılacaktır.
Smithe göre, etnieler değişen derecelerde olsa da mutad olarak altı ana özelliği gösterirler:
cemaatin/topluluğun aslını/özünü (essence) ifade etmek için ortak özel ad;
bir ortak ata miti zamanda ve mekânda ortak bir köken fikrini kapsayan ve etnieye bir hayalî akrabalık duygusu veren mit bir gerçekten ziyade bir mit Horowitzin üst-aile (super-family) diye adlandırdığı şey;
paylaşılan tarihî anılar, veya daha iyisi kahramanları olayları veya onların anılışını içine alarak bir ortak geçmiş veya geçmişlerin paylaşılan anıları;
ortak kültürün bir veya daha fazla unsuru belirtmeye gerek olmamakla birlikte normal olarak din gelenekler ve dili kapsar;
bir ana yurtla bağ etnie tarafından fizikî işgali zarurî değildir sadece ata topraklara sembolik bir bağ; diaspora halklarda olduğu gibi;
etnie nüfusunun en azından bazı bölümlerinin bir kısmında dayanışma duygusu (Smith 1986: ch. 2).
Bu, etnielerin tanımında paylaşılan mitlerin ve anıların ve fertlerin cemaatle sübjektif hüviyet ispatının önemini ortaya koyar; köken ve tercih mitlerini içine alarak, paylaşılan mitler ve anılar ile onların vücuda getirdiği dayanışma duygusu olmadığı takdirde bir cemaatten çok bir etnik kategoriyi konuşmuş oluruz. İkinci anahtar unsur geçmişe oryantasyon/yönelimdir; cemaatin kökenlerine ve atalarına ve onun altın çağlarına siyasî artistik ve ruhî büyüklük dönemlerini içine alarak onun tarihî teşkiline yönelim. Cemaatin kaderi bir biricik paylaşılan geçmişin bizzat anlaşılmasıyla etno-tarihe bağlıdır (Hutchinson ve Smith 1996: 7).
Türkler eski Türk çağlarında ortak mitleri ve anıları olan bir topluluktu.
A.D. Smith, Ethnic Origins of Nations (Milletlerin Etnik Kökenleri) adlı eserinde, etnik kökenlerin ve ahfadın mitinde, bir millî mitolojide bulunan motif ve unsurları şöyle sıralamıştır;
orijinlerin zamanda bir miti; yani topluluk ne zaman doğdu;
orijinlerin mekânda bir miti; yani topluluk nerede doğdu;
bir atalar miti; yani bizi kim doğurdu ve ondan (dişi/erkek) biz nasıl geldik;
bir göç miti; yani nereleri dolaştık;
bir hürriyet miti; yani nasıl hür olduk;
bir altın çağ miti; yani biz nasıl büyük ve kahraman olduk;
ölüm/yok oluş miti; yani biz nasıl inkıraz bulduk/zayıfladık ve nasıl fethedildik/sürgün edildik;
yeniden doğuş miti; yani eski ihtişamımızı yeniden nasıl sağlayacağız (1986: 192).
Türk köken efsanesi
Bu sayılan unsurlar dahilinde, sosyal antropolojik ve sosyolojik cihetten Türk köken mitolojisinin incelendiğini söylemek güçtür. Bununla beraber Prof. Ögelin 2 ciltlik Türk Mitolojisi (1971, 1995) adlı yetkin eseri Türklük bilimi üzerine uğraşanlara iyi bir yol göstericidir. Türk köken mitine dair malzeme Ögelin eserinde değerlendirmeye alınmıştır. Ögel, Çin kaynaklarındaki metinleri ayrı bir çalışma olarak da daha önce neşretmişti (1957). Türk köken miti ile ilgili son müstakil çalışmalardan biri olarak, D. Sinorun The legendary origin of the Türks/Türklerin efsanevî kökeni (1982) araştırmasını da hem araştırmacının vardığı sonuçlar hem de incelemenin özelliği bakımlarından anmak gerekir. Peter Golden da An Introduction to the History of the Turkic Peoples/Türkî Halkların Tarihine Giriş adlı eserinde konu üzerinde durmuştur (1992: 117-124). Goldenın bu konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini topladığı bölümün The Questions of Türk Origins/Türk kökenleri meselesi şeklindeki başlığı, onun Türk etniesine yaklaşımı hakkında fikir verebilir. Esasen, Sinor ve Golden Türk etnie anlayışlarında hem-fikirdirler.
Çin Kaynaklarında Türk Köken Efsanesi
En eski Türk köken efsanesi metinleri, bugünkü bilgilerimiz dâhilinde, Çin kaynaklarında tespit edilebilmiştir. Bu kaynakların özelliği resmî sülâle yıllıkları olması yanında, sülâlelerin hükümranlık dönemleri ile Türk köken efsanesinin bulunduğu bu yıllıkların oluşturulduğu tarihlerin Kök Türk devletinin I. dönemine rastlamasıdır. Bu yönüyle önemlidir.
Sinor, Türk köken efsaneleri ile ilgili olarak Çin kaynaklarında tespit edilen üç efsane üzerinde durur. Bunlardan en eskisi 629larda tamamlanan Chou sülâlesi yıllıkları Chou shuda geçen efsanedir (Sinorun Legend Ası, Ögelin Göktürklerin Birinci Menşe Efsanesi). Aynı efsanenin çok az farklı bir versiyonu 659da tamamlanan Pei shihde (Ögelde yoktur) ve Sui sülâlesi (581-617~618) yıllıkları Sui shuda (629-636) da geçer. Sui shudaki metin, Ögel tarafından Chou shudakinden ayrı olarak değerlendirilmiş ve Göktürklerin İkinci Menşe Efsanesi olarak verilmiştir. Sinor ise, Sui shu ve Pei shih metinleri arasındaki farkın çok az olduğunu belirterek, Birinci Menşe Efsanesi (Sinorun Legend Ası) için yaptığı karşılaştırmada Pei shihdeki metni esas almıştır. Sinor, bunları Ögel gibi bağımsız olarak değerlendirmediği için haklıdır. Yani, bu köken efsanesinin Çin kaynaklarında 3 versiyonu vardır.
Türk köken efsanesi ile ilgili II. Metin (Sinorun Legend Bsi, Ögelin Göktürklerin Üçüncü Menşe Efsanesi), Chou shunun Türk kısmında I. Metnin hemen altında verilmiştir (50, 2a).
I. Ortak bir köken mitleri vardı: Dişi-kurttan türemişlerdi
F. Sema Barutcu Özönder
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı; Türklük Bilimi
Kardeşim Hidayet Bozkurt BARUTCUnun
Anısına
Takdim
Eldeki yazı geniş bir çalışmanın ilk kısımlarıdır. Muhtemelen bu dergide, bundan sonraki kısımları da sırayla neşredilmeye devam edecektir. Çalışmanın bu kısmının parçalanıp bağımsız olarak verilmesinde, şu anda iktidarda bulunan hükûmetin kuruluş aşamasında, koalisyonun iki büyük ortağı arasında cereyan eden Türk köken mitolojisi ve ona ait kurt motifinin siyasî malzeme konusu hâline getirilmesi etken olmuştur. Belirtilen süreç içinde şikâyetçi parti ile topluma şikâyet edilen partinin bu konu etrafında ortaya koydukları söylemlerdeki bilgi eksikliği ve yetersizliği de gözlerden kaçmamıştır. Bununla beraber, motifin siyasî malzeme olarak kullanılmış olması, Türk etnik hayatiyetinin idrâk noktasında taraflarda sürdüğünü görmek bakımından önemlidir. Dolayısıyla, bu tartışma, motife sahip çıkanlarla motifi dışlayanlar bir tarafa, etnik cemaat ve millet kavramları ekseninde Türk milleti ve Türk etnisinin 1999 Türkiyesinde nasıl görüldüğünü, en eski Türk adlı etnik topluluğun bugüne uzanan tarihinde, millet inşasında kullanılan mit ve sembollerin yerini belirlemesi ve biz olarak kendini tanımlamanın seviyesini göstermesi açısından çok yönlü incelemeye değer bir malzeme sunmaktadır.
Giriş
Eski Türk çağına ait Kök Türk alfabesi ile yazılı metinler Türklük biliminde yalnız yazıldıkları zamanın durumu hakkında değil Türk adlı topluluğun ön en eski ve eski çağları hakkında da görülerde bulunulacak zengin malzemeyi barındırmaktadır. Bu yadigârlar Türklerin yalnızca dil tarihinin anıtları değil onları bugüne bırakan toplumun millet olarak tarihinin de anıt değerindeki tanıklarıdır.
Etnik anlamda kimlik ve günümüz modern millet anlayışının sorgulamalarında kendini sanık olarak görenler için bu anıtlar Türk milletleşme tarihi incelemelerinin aslî görgü tanıkları ve somut delilleri olarak durmaktadır.
Bu çerçevede yapılacak bir inceleme gerçekte Türklüğün bu zaman-mekân boyutuna eğilecek Türk toplum bilimcilerini ve Türk toplum tarihçilerini beklemektedir. Prof. Dr. Sencer Divitçioğlunun Kök Türkler (Kut Küç ve Ülüg) (1987) adlı eseri böyle bir incelemenin ilk girişimlerinden biri olarak değerlendirilmelidir. Prof. Dr. Bozkurt Güvençin Türk Kimliği olarak iddialı bir başlık taşıyan eseri ise (1992) bu konuyla ilgili yüzeysel görüş ve çalışmaların derlemesinden ibaret gözükmektedir; bu bakımdan Divitçioğlunun eseriyle karşılaştırılamaz.
Elbette bu noktada dil tarihçilerinden toplum bilimcilerine ve toplum tarihçilerine bu metinlerin gerçekten iyi yorumlanmış eserlerini vermeleri beklenir. Türk dil yetisinin sosyal bilimler alanının her tür sorusuna cevap verir nitelikteki bu icra ürünlerinin doğru eksiksiz ve yansız tahlillerini yapabilmek sağlam gramer bilgisi yanında Türk siyasî ve kültür tarihine Türk mitolojisine ve inanç sistemine toplum bilimi kavramlarına yakınlığı veya en azından tanışlığı da gerektirir.
Kök Türk ve onu takip eden oluşumların sınırları içindeki nüfusun siyaset-savaş düzeyinde birleşip çözülen dil akrabalık ve ortak ata gibi etkenlerin hiç öneminin olmadığı insan derneşikleri (Divitçioğlu 1987: 177) mi yoksa millet tanımı ile uğraşanların varsayım ve gereklerinin varlığında uzlaştıkları millet olma unsurlarına sahip insan topluluğu mu oldukları üzerine neler söylenebilir?
Bu problematiğin incelenmesinde ve iddia/iddiaların doğrulanmasında veya geçersiz kılınmasında temel belgeler olarak 7-9. yüzyıla ait Kök Türk alfabesiyle yazılmış Türkçe metinler kullanılmıştır. Bunlar arasından özellikle 8. yüzyılın ilk yarısına ait Kök Türk yönetici mezar kitabeleri ile onu izleyen Ötüken Uygurlarının kağanlık kitabelerine müracaat edilmiştir. Tamamlayıcı özellikleriyle Yenisey bölgesi kitabeleri de ihmal edilmemiştir.
Bu yazılı belgeler birinci elden Bizin etnik kimlik tanımlayıcıları olmaları kadar onlar veya diğerlerinin de nasıl görüldüğü veya diğerlerine nasıl bakıldığını göstermeleri bakımından değer taşırlar. Bu yazının bizi bugün genel olarak kendilerine Türk diyenlerin veya öyle sayanların atalarıdır; onları ise esas olarak bizin o dönemde Tabgaç diye adlandırdığı bugünkü Çinlilerin ataları olacaktır. Zaman zaman başka diğerlerine de metinler elverdiği nispette bakılacaktır.
Çin tarihi aslında bir sülâleler tarihidir ve bir kısmı da Türk Moğol ve Mançu-Tunguz kökenlilerin atalarının, yani bir varsayım olarak şecerevî dil bilimi (genetik linguistik) açısından aynı kökten oldukları iddia edilen Altay kökenlilerin iktidarları ile geçer (1). Bununla beraber yazının oturduğu tarihî kesitin onlar açısından asıl önemi bu dönemin Çin soyundan gelenlerin iktidarı elde tuttuğu sülâleler dönemine rastlamasından kaynaklanır. Diğer yandan ilgili Çin yıllıkları hem Türkçe metinlerin kontrolörü olmak hem de biz-onlar ekseni üzerinde onların bizi etnik kimlik noktasında nasıl görüp bize nasıl baktıklarını anlamak bakımından da dikkate değerdir. Dolayısıyla Çince kaynaklar da bazen tamamlayıcı, bazen de temel kaynaklar olarak kullanılacaktır.
Ayrıca Türk sözlü edebiyatı kadar şüphesiz Türk arkeolojisi de konunun daha somutlaşmasına yarayacak zengin malzemeyi sunmaktadır ki bunlara da gerektiğinde müracaat edilecektir.
Araştırmanın belli bir etniklik yaklaşımı sınırında yapılmamasına özellikle özen gösterilmiştir. Bunda, son yıllarda yapılan çalışmalarda, Türk millet oluşumunun, hatta daha ileri giderek Türk etnik oluşumunun, A.D. Smithin etnikliğin ve milletleşmenin biyolojik görünümlerini (2) ihmal ettiği ve sembollere ağırlık tanıdığı için eleştirilen ve başarısız görülen görüşlerine sıkça yapılan referanslar etkili olmuştur. J. Armstrong ve özellikle A.D. Smithin etnik orijinlerin kökeni üzerine ileri sürdükleri görüşler elbette inkâr edilemez, aksine çok önemli unsurlar da içerir. Öte yandan, bütün Türk tarihini göz önünde tutarak, A.D. Smithin, millet oluşumunda hâkim etnik çekirdeke verdiği önemi neden bu tür çalışmaların ihmal ettiği veya sessiz kaldığı da dikkat çekicidir.
Etnosembolizme bir bakış
Genel kabule göre, milletle bir tarihî kültür ile belli bir yurdu paylaşan herkesi tek bir siyasî topluluk içinde birleştiren kültürel ve siyasî bir bağı gösterenler anlaşılırken devletle diğer toplumsal kurumlardan farklılaşmış ve onlardan özerk belli bir toprak parçasında baskı ve zor tekeli uygulayan kamu kurumları kastedilmektedir (Smith 1994: 32-33). Smithin millet tanımı aynen şöyledir: tarihî bir toprağı/ülkeyi ortak mitleri ve tarihî belleği kitlevî bir kamu kültürünü ortak bir ekonomiyi ortak yasal hak ve görevleri paylaşan bir insan topluluğunun adı (1994: 32). Bu iki temel kavram üzerine yapılan tanımlar sayıca artırılabilirse de özde büyük ölçüde birleştiği dikkati çeker.
Smithte millî kimlik (national identity) ve millet (nation) birbirleriyle ilişkili etnik kültürel teritoryal ekonomik ve yasal-siyasî pek çok unsurdan oluşan karmaşık yapılar olarak değerlendirilir ve milletin biri sivil ve teritoryal diğeri etnik ve jeneolojik olan iki boyutu harmanladığı dile getirilir.
Milletler mensuplarına kesin bir toplumsal mekân tanımlar ve topluluğu zaman ve mekâna konumlandıran bir tarihî toprağın/ülkenin sınırlarını çizerler fertleri milletin moral coğrafyasının eşsizliğini gösteren kutsal merkezlerle süslerler (Smith 1994: 34).
Milletler ekonomik bakımdan insan gücü de dâhil teritoryal kaynaklar üzerinde denetim kurarlar. Ayrıntılı bir iş bölümü oluşturur yurt içinde topluluk fertleri arasında kaynak dağılımının yanı sıra emek ve meta dolaşımını da teşvik ederler (Smith 1994: 34).
Etnik kimlik duygusunu bir araya getiren birleştiren ve uzun süre devamını mümkün kılan güçler arasında devlet kurmak askerî hareketlilik ve örgütlü din hayatî önemi haiz görünmektedir (Smith 1994: 50). Smith, burada Weberi hatırlar ve onun örgütlülüğü ne kadar yüzeysel olursa olsun ortak etnikliğe inancı telkin eden esas olarak siyasî topluluktur ifadesini düşerek, etnik oluşum ve süreklilik açısından siyasî eylemin önemini vurgular. Etnik kimlik duygusunun ve nihayetinde millî asabiyyenin gelişmesinde en büyük rolü üniter bir siyasanın tesisi oynamıştır. (Smith 1994: 50).
Weber, sosyal aksiyonun problematik kaynaklarından biri olarak gördüğü ve ortak atadan türeyen ve ortak miras alınabilen hususiyetlere sahip olduğunu belirttiği ırk kimliğinin oluşumundan söz ederken, ırkî grubun ırk, ancak sübjektif olarak ortak bir hususiyet olarak algılandığında/kabul edildiğinde ortaya çıktığını belirterek, bu da ya ancak bir komşuluk veya ırken farklı kişilerin sınır yakınlığı, ortak (en çok siyasî) aksiyon temelinde olduğunda veya tersi olarak aynı ırkın üyelerinin bazı ortak tecrübeleri, açıkça farklı bir grubun üyelerine karşı bir antagonizmle/husumetle bağlandığında vuku bulur der. (Weber (1922) 1996: 53). Weberin ırk kimliğinin ve buna bağlı olarak ırkî grubun oluşmasında rol oynayan faktörler arasında siyasî aksiyona vurgu yapılmakla beraber, dile getirilen ikinci faktör de grubun yaratımında eş anlı olarak rol oynamış olmalıdır. Diğer yandan, Weber ortaya çıkan sosyal aksiyonun, genellikle sadece olumsuz olduğunu da belirterek, bunun da açıkça farklı olanlardan kaçınma ve hakir görme veya tersine ne olduğu bilinmeyen bir korkuyla bakma şeklinde tezahür edeceğini ifade eder (Weber (1922) 1996: 53). Hem bu sayılan faktörleri eş anlı olarak görmek hem de sözü edilen bu sosyal aksiyonun tezahürlerini belirlemek açısından 8. yüzyılın ilk yarısından kalma kitabeler değerli bir malzemeyi sunar.
Bir devletin etnik çekirdeği çoğunlukla o milletin karakter ve sınırlarını şekillendirir; zira devletler milletleri oluşturmak üzere çoğu zaman tam da böyle bir temel üzerinde birleşirler. Millet bir etnide olduğu gibi tanım gereği ortak mitleri ve anıları olan bir topluluktur. Aynı zamanda da teritoryal bir topluluktur. Ancak etnide bir ülke ile olan bağ sadece tarihî ve sembolik kalabilirken millette bu bağ fizikî ve fiilîdir; milletlerin ülkeleri vardır. Başka bir deyişle milletler her zaman etnik unsurlara ihtiyaç duyarlar (Smith 1994: 70-71).
Milletlerin inşa edilebileceği farklı etnik çekirdek tipleri açısından yaklaşıldığında 7-9. yüzyıl Türk yazılı dokümanları yatay etni tipi üzerine inşa edilmiş Türk milletinin varlığından söz edilebileceğini ortaya koyar. Dikeye karşı Yatay etni tipi terimini ilk Smith kullanmıştır (3). Smithe göre, bir devletin etnik çekirdeğini oluşturan hâkim yatay etni orta tabakaları ve uzak diyarları hâkim etnik kültüre tedricî olarak katabilir. Bu katılmanın asıl âmili, ona göre bürokratik devlettir. Bu doğru olmalıdır. Askerî idarî mâlî ve hukukî aygıtlarıyla bu bürokratik devlet hâkim aristokratik etnik çekirdeğin mirasını oluşturan değerlerden sembollerden mitlerden geleneklerden ve anılardan mürekkep sermayeye çekidüzen verir ve onu yayar. Pratikte egemen ve periferik etnik kültürler arasında hâkim çekirdeğin tayin ettiği parametreler dâhilinde belli bir intibak gerektirirse de bu sayede aristokratik etnik devlet nüfus için yeni ve daha geniş bir kültürel kimlik tanımlamaya muktedir olur (Smith 1994: 93-4).
Eski ve orta dönem Türk devletlerinin etnik çekirdeğini oluşturan etni tipinin yatay etni tipi olduğu iddiası yeni değildir. Siyaset bilimci olarak Ş. Mardin, Türklerde aristokrasinin varlığına işaret etmiştir, ancak onun belirttiği gibi Daha eski Türk topluluklarında olduğu gibi, Oğuzlarda da tepede bir Han ya da aşiret başkanının, onun altında bir aristokrat tabakanın (beyler), son olarak da alt sınıflar ya da halkın yer aldığı basit bir tabakalaşma düzeni görülmektedir (1995: 80) şeklindeki değerlendirmenin de, en azından bizim dayandığımız belgelerin Türkleri açısından bütün gerçeği yansıttığı söylenemez. Bu söylenenler açısından da, 7-9. yüzyıl kayıtları ve onların tamamlayıcısı veya denetleyicisi belgeler sorgulanmaya çalışılacaktır.
Smithe göre, etnieler değişen derecelerde olsa da mutad olarak altı ana özelliği gösterirler:
cemaatin/topluluğun aslını/özünü (essence) ifade etmek için ortak özel ad;
bir ortak ata miti zamanda ve mekânda ortak bir köken fikrini kapsayan ve etnieye bir hayalî akrabalık duygusu veren mit bir gerçekten ziyade bir mit Horowitzin üst-aile (super-family) diye adlandırdığı şey;
paylaşılan tarihî anılar, veya daha iyisi kahramanları olayları veya onların anılışını içine alarak bir ortak geçmiş veya geçmişlerin paylaşılan anıları;
ortak kültürün bir veya daha fazla unsuru belirtmeye gerek olmamakla birlikte normal olarak din gelenekler ve dili kapsar;
bir ana yurtla bağ etnie tarafından fizikî işgali zarurî değildir sadece ata topraklara sembolik bir bağ; diaspora halklarda olduğu gibi;
etnie nüfusunun en azından bazı bölümlerinin bir kısmında dayanışma duygusu (Smith 1986: ch. 2).
Bu, etnielerin tanımında paylaşılan mitlerin ve anıların ve fertlerin cemaatle sübjektif hüviyet ispatının önemini ortaya koyar; köken ve tercih mitlerini içine alarak, paylaşılan mitler ve anılar ile onların vücuda getirdiği dayanışma duygusu olmadığı takdirde bir cemaatten çok bir etnik kategoriyi konuşmuş oluruz. İkinci anahtar unsur geçmişe oryantasyon/yönelimdir; cemaatin kökenlerine ve atalarına ve onun altın çağlarına siyasî artistik ve ruhî büyüklük dönemlerini içine alarak onun tarihî teşkiline yönelim. Cemaatin kaderi bir biricik paylaşılan geçmişin bizzat anlaşılmasıyla etno-tarihe bağlıdır (Hutchinson ve Smith 1996: 7).
Türkler eski Türk çağlarında ortak mitleri ve anıları olan bir topluluktu.
A.D. Smith, Ethnic Origins of Nations (Milletlerin Etnik Kökenleri) adlı eserinde, etnik kökenlerin ve ahfadın mitinde, bir millî mitolojide bulunan motif ve unsurları şöyle sıralamıştır;
orijinlerin zamanda bir miti; yani topluluk ne zaman doğdu;
orijinlerin mekânda bir miti; yani topluluk nerede doğdu;
bir atalar miti; yani bizi kim doğurdu ve ondan (dişi/erkek) biz nasıl geldik;
bir göç miti; yani nereleri dolaştık;
bir hürriyet miti; yani nasıl hür olduk;
bir altın çağ miti; yani biz nasıl büyük ve kahraman olduk;
ölüm/yok oluş miti; yani biz nasıl inkıraz bulduk/zayıfladık ve nasıl fethedildik/sürgün edildik;
yeniden doğuş miti; yani eski ihtişamımızı yeniden nasıl sağlayacağız (1986: 192).
Türk köken efsanesi
Bu sayılan unsurlar dahilinde, sosyal antropolojik ve sosyolojik cihetten Türk köken mitolojisinin incelendiğini söylemek güçtür. Bununla beraber Prof. Ögelin 2 ciltlik Türk Mitolojisi (1971, 1995) adlı yetkin eseri Türklük bilimi üzerine uğraşanlara iyi bir yol göstericidir. Türk köken mitine dair malzeme Ögelin eserinde değerlendirmeye alınmıştır. Ögel, Çin kaynaklarındaki metinleri ayrı bir çalışma olarak da daha önce neşretmişti (1957). Türk köken miti ile ilgili son müstakil çalışmalardan biri olarak, D. Sinorun The legendary origin of the Türks/Türklerin efsanevî kökeni (1982) araştırmasını da hem araştırmacının vardığı sonuçlar hem de incelemenin özelliği bakımlarından anmak gerekir. Peter Golden da An Introduction to the History of the Turkic Peoples/Türkî Halkların Tarihine Giriş adlı eserinde konu üzerinde durmuştur (1992: 117-124). Goldenın bu konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini topladığı bölümün The Questions of Türk Origins/Türk kökenleri meselesi şeklindeki başlığı, onun Türk etniesine yaklaşımı hakkında fikir verebilir. Esasen, Sinor ve Golden Türk etnie anlayışlarında hem-fikirdirler.
Çin Kaynaklarında Türk Köken Efsanesi
En eski Türk köken efsanesi metinleri, bugünkü bilgilerimiz dâhilinde, Çin kaynaklarında tespit edilebilmiştir. Bu kaynakların özelliği resmî sülâle yıllıkları olması yanında, sülâlelerin hükümranlık dönemleri ile Türk köken efsanesinin bulunduğu bu yıllıkların oluşturulduğu tarihlerin Kök Türk devletinin I. dönemine rastlamasıdır. Bu yönüyle önemlidir.
Sinor, Türk köken efsaneleri ile ilgili olarak Çin kaynaklarında tespit edilen üç efsane üzerinde durur. Bunlardan en eskisi 629larda tamamlanan Chou sülâlesi yıllıkları Chou shuda geçen efsanedir (Sinorun Legend Ası, Ögelin Göktürklerin Birinci Menşe Efsanesi). Aynı efsanenin çok az farklı bir versiyonu 659da tamamlanan Pei shihde (Ögelde yoktur) ve Sui sülâlesi (581-617~618) yıllıkları Sui shuda (629-636) da geçer. Sui shudaki metin, Ögel tarafından Chou shudakinden ayrı olarak değerlendirilmiş ve Göktürklerin İkinci Menşe Efsanesi olarak verilmiştir. Sinor ise, Sui shu ve Pei shih metinleri arasındaki farkın çok az olduğunu belirterek, Birinci Menşe Efsanesi (Sinorun Legend Ası) için yaptığı karşılaştırmada Pei shihdeki metni esas almıştır. Sinor, bunları Ögel gibi bağımsız olarak değerlendirmediği için haklıdır. Yani, bu köken efsanesinin Çin kaynaklarında 3 versiyonu vardır.
Türk köken efsanesi ile ilgili II. Metin (Sinorun Legend Bsi, Ögelin Göktürklerin Üçüncü Menşe Efsanesi), Chou shunun Türk kısmında I. Metnin hemen altında verilmiştir (50, 2a).